Akkuyu’da kor tutucu montajı

20.08.2019 - 08:34 | Son Güncelleme :
Akkuyu’da kor tutucu montajı | Ekonomi Haberleri

Akkuyu nükleer santralının merkezine yerleştirilecek olan kor tutucunun (uranyum sızmasını önleyecek sistem) montajının bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; montaj özel bir vinç aracılığıyla yapılacak. Akkuyu nükleer santralında her bir ünite için ayrı bir kor tutucu gelecek. Akkuyu’da dört güç ünitesi olacak.

AĞIRLIĞI 147 TON

Geçen ay ilk ünitenin kor tutucusu Akkuyu’nun inşaat sahasına ulaştı. Hürriyet’in Akkuyu Nükleer AŞ’den aldığı bilgiye göre kor tutucu 6 metre çapında, yüksekliği 7 metre, duvar kalınlığı 280 milimetre, 147 ton ağırlığında metal bir tanktan oluşuyor. İçi özel bir şekilde hazırlanan dolgu malzemesi ile dolduruluyor. Reaktör koru erimesi sonucu ortaya çıkan ve kaza olması durumunda eriyik kor, tutucu tankına geçiyor. Eriyik reaktör korunun, tutucunun içinde bulunan dolgu malzemesi ile etkileşimi sonucu nükleer yakıt fisyon tepkimesinin mümkün olmadığı sabit bir sıvı kütlesi ortaya çıkıyor. Kor tutucu tankının dış yüzeyi bu sırada su ile soğutuluyor. Bu şekilde istikrarlı bir sistem oluşturularak kazanın gelişimi engellenmiş oluyor. Kor tutucu, “ağır” olarak nitelendirilen kazaların gelişimini önlüyor ve radyoaktif maddelerin, reaktör binasının iç sızdırmaz bölümü olan koruma kabının dışına çıkmasını engelliyor. Nükleer santralın bütün ana ekipmanlarında olduğu gibi kor tutucunun ömür süresi de 60 yıl. Gerekli olduğu durumlarda 80 yıla kadar uzatılabiliyor.

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, Akkuyu projesi ile ilgili yürütülen çalışmalar öngörülen takvim içinde devam ediyor. Projenin son durumu ile ilgili şu bilgiler verildi: “Şu anda inşaat alanında saha düzenleme çalışmaları yapıldığı gibi inşaat altyapı tesisleri, 1. Güç Ünitesine ait nükleer ada tesisleri ve genel santral yapılarının inşaat süreci devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar 1. Ünite reaktör binası yeraltı kısmının yapılması, yardımcı reaktör binası, yedek yönetim binası ve türbin binasına ilişkin temel oluşturma çalışmalarının tamamlanması öngörülüyor. Ayrıca 2. Ünite için inşaat lisansının alınmasından sonra bu lisans kapsamında 2. Üniteye ait nükleer ve türbin adalarının inşaat çalışmalarına başlanması planlanıyor.”

Haberin Devamı

KİM YAPTI?

Edinilen bilgiye göre koryum tutma ve soğutma aracı veya “kor tutucu”, 3+ nesil reaktörlü nükleer güç santrallerinde kullanılan pasif güvenlik sistemlerinden birisi. Kor tutucu, radyoaktif maddelerin reaktör korundan çevreye salınmasını önlüyor. Nükleer santral için imal edilen kor tutucu Tyajmash A.Ş. firmasının tesislerinde yapıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.087 Değişim: 0,08% Hacim : 40.885 Mio.TL Son veri saati : 12:42
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3726 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9862 Değişim: -0,23%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,14 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.