Adnan Bali referandum sonrasına dikkat çekti

28.03.2017 - 12:24 | Son Güncelleme :
Adnan Bali referandum sonrasına dikkat çekti | Ekonomi Haberleri

İş Bankası Genel Müdürü Bali, "Ekonomiyi yoran süreçlerden biri belirsizlik; önemli olan referandum sonrası başka tarihe odaklanıp odaklanmayacağımız" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, belirsizlik halinin ekonomiyi yorduğunu, önemli olanın 16 Nisan'da yapılacak referandum sonrası Türkiye'nin yeni bir tarihe odaklanıp odaklanmayacağı olacağını söyledi.

Bali, Uludağ Ekonomi Zirvesinde gazetecilerin sorusu üzerine, "Ben referandum sonrası Türkiye gündeminin burada etkili olacağını düşünüyorum. Yani referandumdan sonra biz işimize gücümüze dönüp hepimiz kendi rollerimizin gereklerini yapmaya mı devam edeceğiz yoksa yine bir başka tarihe odaklanıp bir başka gündeme odaklanıp bekleyiş haline mi gireceğiz?" dedi.

Haberin Devamı

Bali, ekonomiyi yoran süreçlerden birinin bekleyiş ve belirsizlik hali olduğunu vurguladı.

##$HABER_1437692$##

Yatırımcıların ve tüm piyasa oyuncularının gelecekte ne olacağını görme ihtiyacı hissettiklerini belirten Bali, "Yatırım yapacak olan böyle düşünüyor, bankacılık, iş dünyası dahil tüm kararlar bu şekilde yürüyor... Bu yüzden kamunun bu son dönemde almış olduğu tedbirlerin sonuçlarını yeteri kadar hissedemediğimizi düşünüyorum..." dedi ve ekledi:

"Ben biraz daha önümüzü gören belirleyici bir döneme girdiğimizde alınan tedbirlerin çıktılarının çok daha fazla hissedileceğini düşünüyorum."

Bali son dönemde yurtdışından uzun vadeli borçlanmalarda çok büyük maliyet farkı görmediklerini ancak kısa vadeli yurtdışı borçlanmalarda 30-40 puanlık bir artış gördüklerini de belirterek "Şu anda (bu) tolere edilebilir görünüyor" dedi.

KREDİ TALEBİ ARTIŞTA

Bu yıl kredi talebinde Şubat ayına kadar bir canlılık görmediklerini belirten Bali, "Ben bunu masamdaki dosya trafiğinden anlarım... Bir süreden beridir dosyalarla meşgulüm, masadaki trafik arttı. Hem hane halkına yönelik iç talebin canlanması hem de iş dünyasına yönelik işletme sermayesi ihtiyacını karşılaması, bunlar (kredileri) bir miktar hareketlendirdi gibi görünüyor" dedi.

Haberin Devamı

Bali gazetecilerin takibe dönüşen kredilerle (NPL) ilgili bir sorusuna ise "Ben sorunlu kredilerde majör bir problem görmüyorum...yönetebiliyoruz bu süreçleri" dedi.

Bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının yüzde 15'in altına gelmesinin ardından sektörün her işe odaklanmaktan vazgeçmek durumunda kaldığını bunun da sektör açısından olumlu olduğunu söyledi.

Bali, "Biz zamanında yüzde 18-19-20 civarında sermaye yeterlilik rasyomuz varken, kârlı olan olmayan her işe girebiliyorduk. Onlar yine de gelir yaratıyordu. Bu da sermaye yeterliliğinizi tüketiyordu" dedi ve ekledi:

"Fakat yüzde 15'in altındaki sermaye yeterlilik rasyolarına gelmeye başlayınca, bir de piyasalarda çok ciddi dalgalanmalarla döviz kuru ve diğer değerlemelerle bunun kontrolümüz altında olmadan 1.5-2 puan artı eksi yönlü dalgalandığını görmeye başlayınca, kredi politikalarımızı daha hassas değerlendirmek zorunda kaldık."

Bu süreci "Agresif, irrasyonel sürdürebilir olmayan politikalarla" bankacılık sisteminin kendi kendine yarattığına da dikkat çeken Bali, bu süreçte neden olarak sadece sektöre yönelik getirilen yükleri göstermenin doğru olmayacağını belirtti.

Geçen yıl kamunun aldığı tedbirler ve sektörün uyguladığı stratejilerle özellikle de BDDK'nın kâr dağıtımındaki yaklaşımlarıyla özkaynakların güçlendirilmesinde iyi bir yıl geçirildiğine de dikkat çeken Bali,

"Biz bu kârları bir yere götürüyor değiliz. Biz bunları buharlaştırıyor da değiliz. İş Bankası olarak biz bu yıl elde ettiğimiz karın dörtte üçünü özkaynağımıza ekleyeceğiz. Bugün İş Bankası'nın 36 milyar TL özkaynağı var. Burada en önemli şey bankaların özkaynak karlığı süreciyle özkaynaklarının güçlü tutulması sürecinin devamı."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3332 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0981 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.300,85 Değişim: 1,02%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.