925 trilyonluk Bütçe gelirine Anayasa freni

18.07.2003 - 10:56 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi, Bütçe Yasasının, milletvekili lojmanlarının satışına olanak sağlayan 50`nci maddesinin de aralarında bulunduğu birçok maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Yürürlüğü durdurulan maddelerle hükümet 2003 bütçesinde toplam 925 trilyon liralık gelir ve tasarruf hedefliyordu.

Anayasa Mahemesi, 2003 Bütçe Yasası`nın, milletvekili lojmanlarının satışının da aralarında bulunduğu ve bütçe dengelerini önemli ölçüde etkileyebilecek birçok maddesi hakkında yürürlüğü durdurma kararı aldı. Mahkemenin, büyük bir olasılıkla ‘‘Bütçe Yasası ile düzenlenmeyeceği’’ gerekçesiyle yürürlüğü durdurulduğu için uygulanma olanağı kalmayan söz konusu maddeleriyle öemli bir bütçe geliri ve tasarruf sağlanması öngörülüyordu.

Anayasa Mahkemesi, CHP`nin 2003 Bütçe Yasası`nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini ele aldı. Yüksek Mahkeme, 2003 Bütçe yasasının 31`inci maddeinin (g) ve (ı) bendleri, 35`inci maddesinin (e) bendi, 50`nci maddesi, 51`inci maddesinin (f), (p), (v) ve (y) bentleri ile (n) bendinin son paragrafının yürürlüğünün durdurulmasını kararlaştırdı. Diğer maddelerle ilgili yürürlüğün durdurulması istemini ise reddetti.

LOJMAN SATIŞI

Yürürlüğü durdurulan 50`nci madde, milletvekili lojmanlarının satışı konusunda Maliye Bakanı`na yetki veriyordu. Hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanan milletvekili lojmanlarının satışından 300 trilyon liralık bir gelir elde edilebileceği tahmin ediliyoru.

BELEDİYE KESİNTİSİ

Bütçe Yasasının, belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden verilen payın azaltılmasıyla ilgili iki bendinin de yürlüğünü durdurdu. Yürürlüğü durdurulan düzenlemeler, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payın yüzde 6`dan yüzde 5`e düşürüyordu. Ayrıca büyükşehir belediyelerinin o ilde toplanan genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı paı da yüzde 4`ten yüzde 3.5`e indiriyordu. Yılın kalan bölümünde artık uygulama olanağı kalmayan söz konusu iki düzenlemeden yılın tümünde 275 trilyon liralık gelir bekleniyordu.

BAĞ-KUR

Anayasa Mahkemesi, Bağ-Kur`a kayıtlı bulunan, ancak beş yıl ve daha fazla süredir prim borcunu ödemeyenlerin sigortalılıklarının re`sen sona erdirilmesine olanak sağlayan bendinin de yürürlüğünü durdurdu. Hükümetin mart ayında açıkladığı ikinci kaynak paketiyle bu uygulamadan 100 trilyon liralık tasarruf öngörmüştü.

DÖNER SERMAYE

Döner sermaye gelirlerinden personele yapılan ödemelerin sınırlandırılmasıyla ilgili 5`inci maddenin (p) bendinin de yürürlüğü durduruldu. Hükümet, kaynak paketiyle, söz konusu düzenlemeyle birlikte döner sermaye hasılatından yapılan kesintinin yüzde 15`e çıkarılmasından toplam 250 trilyon lira bekliyordu.

Anayasa Mahkemesinin yürürlüğü durdurma kararının bugünkü Resmi Gazete`de yayımlanması bekleniyor. Mahkeme, uygulanması halinde giderilmesi olanaksız sonuç doğuracağı gerekçesiyle yürürlüğünü durdurduğu söz konusu düzenlemeler ve CHP`nin iptalini istediği diğer maddelerle ilgili kesin kararını, raportörün konuyla ilgili raporunu hazırlamasının ardından belirleyeceği bir tarihte verecek.

Göreve atanan memur harcırahı kurtardı

İlk defa veya yeniden göreve atanacak olan memurlarla, kendi isteğiyle yer değiştirenlere harcırah ödenmemesine ilişkin 51`inci maddenin (f) bendi hakkında da yürürlüğü durdurma kararı alındı.

Yüksek Mahkeme, Sağlık Bakanlığının, ilaç, hammadde, bunların üretiminde kullanılan diğer malzeme, kozmetik ve tıbbi malzeme üretim yeri izin belgeleri, ürün imal ve ithal izin belgesi, ilaç ruhsatı, ecza deposu ve mümessil ecza deposu ruhsatı, mesul müdürlük belgesiyle, permi ve sertifikalar üzerinden 50 milyon lira ile 30 milyar lira arasında değişen miktarlarda ruhsatlandırma bedeli alınmasını öngören bendinin de yürürlüğünü durdurdu. Söz konusu gelirin yüzde 20`sinin genel bütçeye gelir, yüzde 80`inin de özel gelir kaydedilerek Sağlık Bakanlığı ihtiyaçlarında kullanılması öngörülüyordu.

Mahkeme, okutman, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan ve naklen atanmada Maliye Bakanlığını yetkili kılan 31`nci maddenin (g) bendinin de yürürlüğünü durdurdu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5143 Değişim: 0,21%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7448 Değişim: 0,07%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.489,18 Değişim: 1,09%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.