81 Bankadan Ancak 36’sı Tam Anlamıyla Şeffaf

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IBAR`ın hazırladığı bankacılık raporunda, bu yıl ilk kez 36 bankanın enflasyondan arındırılmış bilançosu yer alacak. Rapora konu olan 81 bankadan bunu isteyen ancak hepsinden yanıt alamayan IBAR ise, yaptığı performans sıralamasında sadece 36 bankaya yer verecek.



IBAR tarafından 16`ıncısı hazırlanan ‘‘Türkiye`de Bankalar ve Bankacılık Sistemi’’ adlı raporda, bu yıl enflasyondan arındırılmış banka bilançolarına da yer verilecek. Yönetim Kurulu Başkanlığını Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Abaç`ın yaptığı IBAR, önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl ik kez bağımsız denetim raporlarını istedi. Ancak, bu isteğe 36 banka olumlu yanıt verdi. Kısa bir süre önce Fon`a devredilen Etibank ve Bank Kapital de, bağımsız denetim raporunu göndermeyenler arasında.81 bankadan 36`sının enflasyondan arındırılmış bilançosunu açıklamış olmasını yine de olumlu bulan Prof.Dr. Selçuk Abaç, ‘‘Bu yıl ilk kez bir sektör 36 kuruluşuyla kamuoyunun önüne şeffaf çıkacak’’ dedi. Üstelik bu 36 bankadan normal bilançosuna göre kárlı iken, enflasyondan arındırıldıktan sonra zararda görünen bankalar olduğuna da dikkat çeken Abaç, şunları söyledi:


‘‘Konjoktürden dolayı bu yıl zarar etmişsinizdir, gelecek yıl bunu kára dönüştürebilirsiniz. Önemli olan bunu kamuoyuna açıklayabilmek, bu itibarınızı artırır. Ama bunu açıklamaktan kaçınırsanız spekülasyon olur. Yaşanan son olaylar insanlar hiç olmayacak bankalardan bile şüphe eder hale geldi. Bu durumun netleşmesi gerekiyor. Önceki yıllarda sadece birkaç banka enflasyondan arındırılmış bağımsız denetim raporu hazırlatırdı, çoğu da yabancılar istediği için. Bunlar pek de açıklanmazdı, zaten böyle bir mecburiyet yok. Bu yıl 36 bankanın bunu yapması çok olumlu bir gelişme.’’


AÇIKLAMAYAN GİREMEDİ;

IBAR`ın raporunda önceki yıllarda olduğu gibi toplam aktifler, mevduatlar, krediler ve özkaynak gibi değerlendirmeler yer alacak. Bu yıl ilk kez raporda bir de performans sıralamasına yer verilecek. Ancak, bu sıralamada enflasyondan arındırılmış bağımsız denetim raporunu vermeyen bankalar yer almayacak. Abaç, ‘‘Performans sıralamasında bu ayrımı yapmamız gerekliydi, çünkü elmayla armut mukayese edilmez’’ dedi. Bankacılık sektörünün mevcut değerlendirmesine de yer verilen IBAR raporunda, bu yıl daha çok sektörün geleceği konusunun üzerinde durulacak. Geçen yılki raporda olumsuzluklara dikkat çekilerek uyarılarda bulunan IBAR, bu yıl ise daha çok ‘‘Türk bankacılığına neden güvenmeliyiz’’ sorusuna cevap verecek. ‘‘Geçen yıl savcı konumundaydık. Bu yıl ise bir savunma hazırladık’’ diyen Abaç, bunun nedenini 2000 yılının sektör açısından ‘‘tarihsel bir dönüşüm yılı’’ olmasına bağladı. Hazırlanan 18 maddenin birincisini banka genel müdürlerindeki değişime yer ayıran IBAR, ikinci maddeyi ise mülkiyet sahiplerine ayırdı.


BANKA MÜDÜRLERİNİN YAŞ ORTALAMASI 49.5;

IBAR, sektörün değerlendirmesini yaparken genel müdürlerin yaş ortalamasının 10 yılda 10 yaş gençleştiği de ortaya çıktı. Yabancı bankalar dışında tutulduğunda sektörün yaş ortalaması 49.5. Bu ortalama İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti ve Osmanlı Bankası gibi sektörde egemen olan bankalarda 41. Kamu bankalarında ise 51. Yaş ortalamasının düşmesini sektör için olumlu bir unsur olarak gören Prof. Dr. Selçuk Abaç, ‘‘Bu umut verici bir gelişme. Çünkü bunlar genç ama bunlar prens değil’’ diye konuştu. Abaç, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:


‘‘Bundan önceki 10 yılda da Türk bankacılık sektöründe genç bankacılar vardı, ama bunlar kariyer yaparak gelen kişiler değildi. İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Osmanlı Bankası gibi bankaların genel müdürlerine bakın hepsi kariyerlerinde basamak basamak yükselmişler ve bankacılığın her alanında deneyim sahibi olmuşlar. Önlerine de bir şey konmamış, olabilecek en kısa süre içinde, en verimli yaşlarında da tepe yönetici olma başarısını göstermişler. Bugüne kadar seleksiyon mekanizmasının en iyi Ordu`da çalıştığını düşünürdüm şimdi bankacılıkta da olduğunu görüyorum. Denilebilir ki bunlarda deneyim eksikliği var ama buna katılmıyorum. Bu arkadaşlar her türlü kriz şartlarını yaşadılar, bundan iyi deneyim olabilir mi? Diğer ülke bankacılarının 20-30 yılda sahip olabilecekleri deneyime bizdeki genç arkadaşlar 94 krizinden bu yana sahip oldular. Üstelik bunların eğitimleri çok iyi, uluslararası çevreleri var, son derece itibar görüyorlar. En önemlisi de, geçmişteki o kötü, olumsuz yapılanmalardan baskılardan uzak kalmış olmaları.’’ (HÜRRİYET)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5645 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9914 Değişim: 0,47%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.422,91 Değişim: -0,01%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.