500 liraya özel sağlık olur mu?

08.03.2019 - 12:41 | Son Güncelleme :
500 liraya özel sağlık olur mu? | Ekonomi Haberleri

Yılda 500 lira, ayda da 41 lira ödeyerek, özel sağlık sigortası yaptırabilir misiniz?

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bu günkü yazısı...

Yaptırabilirsiniz; adı da tamamlayıcı sağlık. Özellikle geçen senenin sonundan itibaren sağlık sigortasındaki fiyat artışından –ki, hem maliyet artışından hem de sağlık enflasyonunun yüksekliğinden dolayı bildiğimiz klasik sağlık sigortalarının fiyatları yüzde 20-3 arasında arttı- şikayet edenlere tamamlayıcı sağlık sigortasına geçmelerini tavsiye ediyorum. Hele de büyük şehirlerde özel hastanelerin yoğun olduğu bölgelerde oturanlar için şiddetle tavsiye ediyorum. Anadolu’da zaten sorun yok; tüm özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olduğundan tamamlayıcı sağlık hepsinde geçiyor.

Haberin Devamı

Nitekim son bir-iki yıldır da bu sigortaya talep artıyor. Tamamlayıcı sigorta yaptıranların sayısı bir milyonu geçmiş durumda. Öyle ki, büyük şirketler bile çalışanına yıllardır hak olarak verdiği sağlık sigortası paketlerini değiştirip tamamlayıcı sigortaya geçmeye başladı. İşin ilginci Anadolu’daki illerdeki vatandaşlar da ilgi gösteriyor. Geçenlerde bir sigorta şirketinin yöneticisi ile konuşuyorum, Van’da, tamamlayıcı sağlık poliçesi için yoğun talep aldıklarını söyleyip, şaşkınlığını ifade ediyor.

AİLE ÜYELERİ DE YARARLANABİLİR

Peki, nedir tamamlayıcı sağlık sigortası? Sigorta, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde kullanılıyor ki, artık SGK ile anlaşması olmayan hastane sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Büyük şehirlerin dışında ise tüm hastaneler SGK ile anlaşmalı. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmek için tek şart, sigortalı olmak gerekiyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu; yani, sosyal güvenlik kapsamında olanlar yaptırabiliyor. Bu kişiler, bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları için de ayrı prim ödeyerek sigorta yaptırabilir. Yaş sınırı var mı? Bazı okuyucular soruyor, ‘75 yaşındayım, tamamlayıcı sağlık yaptırabilir miyim?’ diye. Sınır var; 65 yaş.

Haberin Devamı

Gelelim, tamamlayıcı sigortanın nasıl kullanılacağına. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin ayakta ve yatarak tedavilerde talep edeceği her türlü fark ücretini sigorta karşılıyor. Bir anlamda SGK’nın sizin için ödediğinin üzerine tamamlıyor ki, adı da bu nedenle tamamlayıcı sağlık. Örneğin, rahatsızlandınız ve tedavi için semtinizdeki SGK ile anlaşmalı özel hastaneye gittiniz. Kontrolleriniz, tetkikleriniz yapıldı hastane, 700 lira fatura çıkardı. SGK da bunun 400 lirasını karşıladı. Tamamlayıcı sağlık sigortasınız varsa kalan 300 lirasını sigorta karşılayacak, hastaneden para ödemeden çıkacaksınız. Sigorta; tüm ameliyatları, suni uzuv operasyonlarını, evde bakım hizmetlerini, hatta belli şartlarda doğumu bile kapsıyor. Daha açık bir anlatımla; özel sağlık sigortasının kapsamı neyse, tamamlayıcı sağlığın da kapsamı aynı. Tek fark birinde tüm hastanelere gidebilirsiniz, tamamlayıcıda sadece SGK ile anlaşmalı hastanelere gidebilirsiniz.

ÜÇ KİŞİLİK AİLE İÇİN 2.500 LİRA

Peki, aralarında büyük fark yoksa neden fiyatı daha uygun? Sağlık giderinin bir kısmını SGK karşılıyor, sadece üzerine sigorta tamamlıyor da ondan. Özel sağlık sigortasında tüm tedavi giderini sigorta şirketi ödediğinden, fiyatı daha pahalı. Yukarıdaki örnekten gidersek, özel sağlıkta 700 liralık faturanın tamamını sigorta şirketi öderken, tamamlayıcı sağlıkta sigorta şirketinin kasasından sadece 300 lira çıkıyor.

Hazır lafı açılmışken fiyat konusunda biraz daha bilgi vereyim. Özellikle son bir yıl içinde emeklilik şirketlerinin de tamamlayıcı sağlık sigortası satmaya başlaması ile piyasada rekabet arttı. Tabi bu da vatandaşa yaradı. Bugün 35 yaşındaysanız ve sadece yatarak tedaviler için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırırsanız, ortalama fiyat 500 lira. Biraz araştırma yaparsanız 350 liraya da yaptırabilirsiniz. Bu rakam büyük şehirler için geçerli. Diğer illerde fiyat 200 liralara kadar düşüyor. Altını çiziyorum, bu fiyat sadece yatarak tedavi teminatı almanız halinde geçerli. Buna bir de ayakta tedaviyi eklerseniz fiyat, 1.000-1.300 lira arasında değişiyor. Yine biraz araştırma yaparsanız, rekabetten istifade edip, 900 liraya da sağlık poliçe yaptırabilirsiniz. Kaba bir hesapla, üç kişilik bir ailenin tamamlayıcı sağlık sigortası primi yatarak ve ayakta tedavi dahil 2.000-2.500 lirayı geçmez.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.444 Değişim: -0,84% Hacim : 20.853 Mio.TL Son veri saati : 11:00
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5990 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8040 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.499,38 Değişim: 0,60%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.