"2020 ekonomide değişim yılı olacak"

30.12.2019 - 11:12 | Son Güncelleme :
"2020 ekonomide değişim yılı olacak" | Ekonomi Haberleri

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, "2020 yılı ekonomide değişim yılı olacak. Bankamız da bu değişimdeki önemli aktörlerden biri olacak" dedi.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine, bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisi ve VakıfBank'ın performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2020'nin ekonomide değişim yılı olacağını belirten Üstünsalih, VakıfBank'ın da bu değişimdeki önemli aktörlerden biri olacağını vurguladı.

Üstünsalih, VakıfBank olarak yeni yılda da her zamanki gibi ülkenin ve tüm paydaşların yanındaki güç olmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

##$HABER_1459369$##

Büyüme beklentisiyle girilen 2020'de hane halkından reel ekonomiye tüm Türkiye'ye verdikleri destekleri artırarak sağlıklı büyümeye devam edeceklerini söyleyen Üstünsalih, "DORUK 2020' ile ticari kredi süreç ve altyapılarının uçtan uca yenileneceğiz. Böylece, dijital teknolojileri ve otomasyonu kullanan, sektörde öncü, yeni bir kredilendirme yapısına kavuşmuş olacağız." diye konuştu.

Üstünsalih, KOBİ'lerin ve reel sektörün yanındaki güç olmaya devam edeceklerini ve 2020 yılında KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak olan Dijital Kredi Projesi'ni devreye alacaklarını dile getirdi.

Yeni yılda da hız ve güvenliği temel alan gerçekçi çözümlerin merkezinde yapay zekanın olmaya devam edeceğini belirten Üstünsalih, "ViBi bu anlamda VakıfBank'ın en yenilikçi üyesi olarak hayatımızdaki yerini ve rolünü güçlendirecek. Süreç robotlarımızın sayısı ve etkinliği artacak. 2020 yılında teknolojik alt yapımız, ürünlerimiz ve uygulamalarımızla hız ve verimliliğimizi daha da artıracağız. İnovasyona öncülük etmeyi ve bu alandaki ilkleri gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"BÜYÜMENİN KONUŞULDUĞU VE OLUMLU BEKLENTİLERİN ARTTIĞI BİR YILA GİRİYORUZ"

Haberin Devamı

Abdi Serdar Üstünsalih, küresel piyasalardaki belirsizliklerin kısa vadede riskler yarattığını belirtti.

Ancak orta ve uzun vadede yaşanacak gelişmelerin Türkiye başta olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin lehine olacağını kaydeden Üstünsalih, "Bu ülkelere, sermaye akımları hızlanacak ve borçlanma maliyetleri düşecektir. Böylece önümüzdeki dönemde Türk bankacılık sektörünün yurt dışından kaynak bulma maliyetleri de azalacaktır." ifadelerini kullandı.

Üstünsalih, Türkiye olarak bakıldığında dengelenme sürecinin ardından yeniden büyümenin konuşulduğu ve olumlu beklentilerin arttığı bir yıla girildiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde büyüme, enflasyon ve işsizlik gibi makroekonomik göstergelerde yaşanacak iyileşmeyle birlikte Türk bankacılık sektörü olumlu etkilenecektir." diye konuştu.

HİSSE DEVRİ

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan VakıfBank hisselerinin Hazine'ye devrinin yaklaşık 7 yıldır kamuoyu ve bankanın gündeminde olduğunu belirtti.

Bu sürecin 3 Aralık'ta nihayete erdiğini hatırlatan Üstünsalih, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Kararı'nda beher hisse değeri belirlendi. Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğüne beş ayrı kira sertifikası ihraç etti. Buna karşılık bankamız hisselerinin yüzde 58,51'lik kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığımıza devredildi. Bu değişim, tüm taraflar için ilk andan dahi birçok sorunu çözmüştür. Değişimin temel amacı, Vakıflar Genel Müdürlüğünün düzenli gelire kavuşması, güçlü bir sermayedarın da bankamız yönetimine geçmesidir."

Üstünsalih, belirlenen bedel üzerinden yapılan ödemeyle Vakıflar Genel Müdürlüğünün, kendi alanındaki yatırım ve projelerini finanse etme gücüne sahip olduğunu söyledi.

Değişim sonrasında bankanın statüsü, stratejisi, iş yapış biçimi ve insan kaynakları yaklaşımında hiçbir değişiklik meydana gelmediğini vurgulayan Üstünsalih, "Ortaklık yapısındaki değişimle birlikte daha da güçlenen sermaye yapısı, teknolojik altyapısı, nitelikli bankacılık hizmetleri ve uzman kadrosuyla Türkiye’nin öncü bankalarından biri olan bankamız, kalkınma ve toplumsal fayda sağlama yolunda ortaya koyduğu özenli çalışmalarla piyasalardaki etkinliğini daha da artıracak, tüm paydaşlarına hızlı ve etkin bankacılık çözümleri sunmayı sürdürecektir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

VERGİ TAHSİLATINDA YENİ DÖNEM

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili tebliği uyarınca 1 Ocak'tan itibaren vergi, ceza, resim ve harçlar kamu bankaları tarafından tahsil edileceğini hatırlattı.

VakıfBank olarak bu değişime ve gelecek olan taleplere tamamen hazır olduklarını belirten Üstünsalih, yeni dönemde şubeler, internet bankacılığı ve mobil uygulama aracılığıyla müşterilere hizmet sunacaklarını ifade etti.

Üstünsalih, düzenli vergi ödeme talimatı seçeneğiyle takip etme ya da gecikmeye düşme gibi sorunlarını da ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden online vergi ödemelerinde de yine VakıfBank kredi kartları ile müşterilerin yanında olacaklarını dile getiren Üstünsalih, şunları kaydetti: "Bu kanalda VakıfPay ödeme sistemi sayesinde kart kullanmadan da vergi ödemesi yapılmasını sağlıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz hesaplarında yeterli bakiye olmasa dahi anında kredi kullanıp vergi borçlarını ödeyebiliyor. Bu alanda sunduğumuz bir diğer çözüm de Toplu Vergi Tahsilat sistemimiz. Bu ürünümüzle çok sayıda taşıtı bulunan ya da yoğun gümrük işlemleri gerçekleştiren firmalar gibi vergi dönemlerinde iş yükü artan müşterilerimize kolaylık sağlıyoruz. Bankamız sistemleri ile kendi yazılımlarını entegre eden müşterilerimiz, gerekli kayıtları bir kez oluşturup tek tuşla tüm vergilerini kolaylıkla ödeyebiliyor."

Üstünsalih, tüm bunların haricinde bir ilk olarak hayata geçirdikleri V-Limit sayesinde ticari müşterilere vergi ödeme dönemlerinde büyük bir kolaylık sağladıklarını anlattı.

Yüksek meblağlarda vergi ödeyen, vergi dönemi ile nakit akışı arasında uyumsuzluk bulunan, kısa veya uzun vadede nakit çıkışı yapmak istemeyen ticari firmalara sadece vergi ödemelerinde kullanabilecekleri bir vergi limiti tanımladıklarını belirten Üstünsalih, "Bu sayede müşterilerimiz vergilerini zamanında ödeyip kredilerini de diledikleri vadede kapatabiliyor. Ayrıca devletimiz de vergi gecikmesi nedeniyle kayba uğramıyor." dedi.

"İŞLEMLERİMİZİN YÜZDE 94'Ü ŞUBE DIŞI KANALLARDAN"

Abdi Serdar Üstünsalih, "dijitale yön veren hayata yön verir" ilkesini benimsediklerini, bankada dijitalleşmeyi merkeze alarak en iyi uygulamaları geliştirdiklerini belirtti.

Büyük veri, yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, açık bankacılık, robot yazılım ve blokzincir başlıklarının gündemlerinin ön sıralarında yer aldığını ifade eden Üstünsalih, "Bankamızdaki işlemlerin yüzde 94'ü şube dışı kanallarımızdan gerçekleşiyor. Bu sayede şubelerimiz üzerindeki operasyonel yükü azaltıyor ve pazarlama gücünü artıyoruz." dedi.

Üstünsalih, VakıfBank Innovative Transformation (VIT) projesini ve GALLE adını verdikleri yasal takip sistemini kendi kaynaklarıyla geliştirdiklerini söyledi.

Yurt dışı para transferinde, paranın alıcının hesabına geçene kadarki sürecini adım adım izledikleri GPI sistemine entegre olduklarını aktaran Üstünsalih, VakıfBank Finansal Analiz Sihirbazı (V-FAS) uygulamasını hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Üstünsalih, bu sayede insan marifetiyle yakalanması çok zor aktarma ve arındırma işlemlerini başarıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

"MOBİL MÜŞTERİ SAYISI 4,2 MİLYONU AŞTI"

Abdi Serdar Üstünsalih, ülkenin ve tüm paydaşların yanındaki güç olarak başarılı sonuçlar elde ettikleri ve sağlıklı büyümeyi sürdürdükleri bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Yılın 9 ayında reel ekonomiye nakdi ve gayri nakdi kredi olmak üzere toplamda 330 milyar TL katkı sağladıklarını belirten Üstünsalih, aynı dönemde toplam aktif büyüklüğün 387 milyar TL'ye ulaşarak, Türkiye'nin 4. büyük bankası olduklarını ifade etti.

Nakdi kredilerin yüzde 17,3 artışla 260 milyar TL'ye yükselerek, nakdi kredilerdeki pazar paylarının tarihte ilk defa yüzde 10 barajını aştığının altını çizen Üstünsalih, mevduat tarafında da sektörün üzerinde büyüdüklerini dile getirdi.

Üstünsalih, geleneksel bankacılıkta uzman oldukları gibi geleceğin bankacılık anlayışının da öncüsü ve geliştiricisi olmayı istediklerini, bu nedenle müşterilerin beklentilerini ve teknolojinin kendilerini nereye götürdüğünü sürekli analiz ettiklerini söyledi.

Dijitalle gelen yenilikleri ve hayatı kolaylaştıracak uygulamaları etkin bir şekilde bünyelerine kattıklarını anlatan Üstünsalih, şunları kaydetti: "Bu gelişmelere uygun olarak, Ar-Ge merkezimiz, haziranda faaliyete başladı. Mobildeki müşteri sayımız, 4,2 milyonu aştı. Yine müşteri alışkanlıklarını analiz ederek kişiye özel asistanlık hizmeti veren dijital dünyadaki sesimiz ViBi'yi hizmete sunduk. ViBi, müşterilerimizin talep ve beklentilerine en uygun çözümleri üretiyor ve para transferi, kredi başvurusu, QR kodla para çekme-yatırma, nakit avans, limit belirleme ile güncel kur bilgileri öğrenme gibi 300'e yakın bankacılık işlemini gerçekleştirilebiliyor. Sesli yönlendirmeyi (IVR) yüksek performansla kullanıyoruz. Çağrı merkezimizi arayan bir müşterimiz işlemlerini, hiç sıkıntı yaşamadan uçtan uca sesli asistanla tamamlayabiliyor."

"SEKTÖRDE İLKLERİ HAYATA GEÇİRDİK"

Abdi Serdar Üstünsalih, 2019'da sektörde ilk olan pek çok uygulama ve ürünü hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye'nin "ilk e-teminat mektubu" işlemini gerçekleştirdiklerini belirten Üstünsalih, Gümrükler Genel Müdürlüğünün sisteme entegre olmasıyla gümrük işlemlerinde e-teminat mektubu dönemini başlattıklarını hatırlattı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen e-İpotek tesisini tüm şubelerinde devreye alan ilk banka olduklarına işaret eden Üstünsalih, Türkiye Noterler Birliği ile imzaladıkları protokolle, TNB Bilişim Sistemi'nde bulunan vekaletname-azilname verilerinin, ilk defa bir banka tarafından sorgulanabilir hale geldiğini bildirdi.

Üstünsalih, ürün geliştirme reflekslerinin çok hızlı, finans mühendisliğinde iddialı ve başarılı olduklarını belirtti. Sadece son üç ayda ViBi, V Banko Çek, SKY Limit, Çek Okuma Otomasyonu gibi sektörde öncü ürünleri devreye aldıklarını anlatan Üstünsalih, "Yine NFC, QR kod ile ödeme, güvenli ve en çok tercih edilen hizmetlerimizden. POS’larda da QR kod ile ödeme işlemlerinin yapılması çalışmalarında sona geldik. Dijital imza ve dijital onay ile hem sınırları kaldırdık hem güvenliği artırdık." diye konuştu.

GENÇLERİ KAZANACAK PROJELER

Abdi Serdar Üstünsalih, beyin göçünün tersine çevrilmesini önemsediklerini, iyi eğitimli, açık zekalı gençleri kazanmanın gerekliliğini vurguladı.

Hem bu gençlere ulaşmak hem de projelerini değerlendirip gerçeğe dönüştürmek için "Hack to the future" adıyla bir hackathon maratonu düzenlediklerini anlatan Üstünsalih, bu etkinliğe rekor sayıda başvuru gerçekleştiğini, yurt içi ve yurt dışından 70'ten fazla üniversiteden binin üzerinde tekil başvuru aldıklarını söyledi.

Üstünsalih, konuya ilişkin, "120 proje arasından ön değerlendirme sonucu 12 takımı final etabına davet ettik. 48 saat süreyle bankamızda kalan yarışmacılar geleceği kodladı. Alanında uzman ve deneyimli jüri üyelerimizin değerlendirmesiyle dereceye giren gençlerimizi ödüllendirdik. Projelerini de yine birlikte çalışarak ürüne dönüştürme hedefindeyiz. Bu etkinlikte memnuniyetle gördük ki gençlerimizin algıları açık, ufukları geniş, öğrenme istekleri yüksek, çalışma motivasyonları güçlü. Bu gençleri kazanmak için sorumluluk almaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.982 Değişim: 2,00% Hacim : 44.182 Mio.TL Son veri saati : 13:06
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3319 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0596 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.285,07 Değişim: 0,33%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.