"2019 rekorlar yılı olacak”

02.12.2018 - 09:59 | Son Güncelleme :
"2019 rekorlar yılı olacak” | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, “İhracat Türkiye’nin bundan sonra olmazsa olmazıdır. Türkiye’nin büyüme, eğitim, yatırım gibi bütün stratejilerinin ortak noktası ihracat olacaktır. Bu açıdan 2019 yılı 2018 yılından farklı olmayacaktır. Yine hedeflerde rekorların kırıldığı bir yıl olacaktır” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kasım ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından ihracattaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Gülle, 2018 yılının pek çok ayında Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırarak bugünlere gelindiğini belirterek, bugün de yine bir rekorunu kırarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek kasım ayı ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Gülle, kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artışla 15,5 milyar dolar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Yıl bazında da ihracatta 168,1 milyar dolar seviyesine geldik. 170 milyar dolarlık hedefimiz ufukta gözüküyor. İnşallah aralık ayında da ihracatçılarımızın benzer performanslarını devam ettirerek hedefimize ulaşmayı istiyoruz. Bunun için buna çok az kaldı. Şu anki rakam da Cumhuriyet tarihinin rekorudur. İhracatçılarımız bu sene rekor kırmaya doymadı. Her ay ihracatımızın üstüne ihracat katarak ihracatta bu yılı rekorlar yılı yaptık. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda da ihracat merkezli büyüme hedefleniyordu. Bu 2018 yılı bunun göstergesi olması açısından önemli.”

Açıklanan büyüme rakamları içerisinde de bakıldığında ihracatın büyümeye direkt katkısını gördüklerini anlatan Gülle, “Açıklanacak 3. çeyrekte de bunun net olarak büyümeye katkısını daha fazla göreceğiz. Buradan anlaşılıyor ki ihracat Türkiye’nin bundan sonra olmazsa olmazıdır. Türkiye’nin büyüme, eğitim, yatırım gibi bütün stratejilerinin ortak noktası ihracat olacaktır. Bu açıdan 2019 yılı 2018 yılından farklı olmayacaktır. Yine hedeflerde rekorların kırıldığı bir yıl olacaktır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

“İHRACAT VE İTHALAT ARASINDA DENGELİ BİR YAPI VAR”

Gülle, ihracatçının rekorunun 30 gün sürdüğünü anımsatarak, bugün olduğu gibi bundan sonra da ihracatları artırmaya devam ettireceklerini dile getirdi.

İhracatta büyüme olduğu sürece ihracatı ikili rakamlarla açıklamanın en büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Gülle, “2019 yılında dileriz ve isteriz ki bu rakamlara ulaşalım, gerçekleştirelim.” dedi.

Gülle, özellikle son aylarda ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşle ihracatın ithalatı karşılama oranlarında yüzde 96’ların üzerinin görüldüğünü belirterek, şunları anlattı:

“Bu dış ticaretin dengelenmesi ve dış ticaret fazlası veren Türkiye bizim sloganımızdı, bizim hedefimizdi, bunu gerçekleştirme yolunda gittiğimizi görüyoruz. İhracat ve ithalat arasında dengeli bir yapı var. Bu Türkiye’nin parasal ve finansal sorunlarının çözümündeki en güzel tablodur. Biz cari açık vere vere bu noktaya geldik. Bundan sonra dış ticareti dengeleyen ve fazla veren bir ülkede zaten finansal sorunların ve spekülatif hareketlerin olmayacağı bir dönem görülecektir. İthalatın kontrollü şekilde azalması, yerli ve milli üretimin artması, ihracatın artması hedeflenen ve özlenen ihracat modeline doğru bizi götürüyor.”

“ÇELİK SEKTÖRÜ AMERİKA’YA OLAN İHRACATINI 2 KAT ARTIRDI”

Gülle, ihracatın ilk 10 pazarının hemen hemen değişmediğini, bunların büyük çoğunluğunu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oluşturduğunu belirterek, “Kasım ayında da ihracatımızın en büyük payını AB ülkelerine yaptık. Kasım ayında gerçekleştirilen 15,5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 50’si AB ülkelerine yapıldı.” diye konuştu.

En çok memnun edici gelişmelerden birinin de Irak’a yapılan ihracattaki düşüşün pozitife geçmesi olduğunu ifade eden Gülle, şunları söyledi:

Son aylarda düzelen ilişkiler ve ticari gelişmeler bizleri son derece memnun ediyor. Hemen hemen en yüksek artışı Irak’ta yaşadık. Irak bu ay itibarıyla dördüncü pazarımız oldu. Kasım ayında Amerika’ya olan ihracatımız da arttı. Şu anda ilk 10 ülke zaten ihracatımızın yoğunluğunu taşıyan ülkeler. Burada da hemen hemen artış olduğunu görüyoruz. En ciddi artışın ve gelişmenin Belçika’da olduğunu görüyoruz. Belçika’da özellikle çelik sektörümüzün ciddi artışıyla bugüne kadarki ihracatını kasımda 8 kat artırdığını görüyoruz.”

Haberin Devamı

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.710 Değişim: -0,12% Hacim : 89.778 Mio.TL Son veri saati : 17:47
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5060 Değişim: -0,10%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9236 Değişim: 0,27%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.446,75 Değişim: 0,97%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.