2001 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Kabul Edildi

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


2001 Mali Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edildi.

Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından Komisyon`a sunulan bütçe tasarısı üzerindeki görüşmeler gece geç saatlere kadar süren çalışmalar sonucunda tamamlandı. Bütçe tasarısının TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmeleri 11 Aralık`ta başlayacak.

Memur zammı yüzde 10

Muhalefet partilerinin, 2001 yılının ilk yarısı için memurlara verilecek maaş zammı oranını yüzde 20-25`e yükseltilmesi yönündeki önergeleri kabul edilmeyerek, zammın oranı yüzde 10 olarak bağlandı.

Bütçe Yasası`nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında DYP, ocak ayında yapılacak maaş zammının yüzde 20; FP`de yüzde 25 olmasına ilişkin birer önerge verdi. DYP`nin önergesinde öngörülen yüzde 20`lik zammın bütçeye getireceği ek yükün 850 trilon, FP`nin yüzde 25`lik zam önerisi ile gelecek ek yüzkün de yaklaşık 1 katrilyon lira olacağı belirtildi.

Oral: Vermemiz mümkün değil

Önergelerle ilgili konuşan Maliye Bakanı Sümer oral, kamu çalışanlarının maaşlarında 2001 yılında oluşacak enflasyon farklarının kapatılmasını bütçe yasasında hükme bağladıklarını, ancak mevcut koşullarda geçmiş yıllardan gelen kayıpların kapatılmasının ise mümkün olmadığını anlattı. Oral, Bunu yaptığımızda karşı karşıya kalacağımız durum açık. Hepsini birarada yapma şansımız yok dedi.

Yapılan oylamalarda DYP ve FP`nin önergeleri reddedilerek, zam oranını yüzde 10 olarak belirleyen madde aynın kabul edildi.

Hükümetin önergesi ile 3 aralıkta belli olacak onbir aylık enflasyona göre memurlara aralık ayında yapılacak ek zamla katsayı rakamlarının değişeceği dikkate alınarak, tasarıda yer alan ocak ayı katsayılarını yüzde 10`luk zamma denk gelecek biçmde yeniden belirleme konusunda Bakanlar kurulu`na yetki verildi.

Elektrik abonelerinden sabit üçret

Danıştay tarafından iptal edilen elektrik abonelerinden güç bedeli adı altında sabit ücret alınması uygulaması Bütçe yasası ile yeniden getiriliyor. 2001 Bütçe tasarısının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, görüşülmesi sırasında abonelerden güç bedeli alınması konusunda hükümetin verdigi önerge kabul edildi. Güç bedeli ile ilgili düzenlemeleri yapmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.

Devlet Bakanı Recep Önal, muhalefete mensup üyelerin bu düzenlemenin yerinin bütçe yasası olmadığına ilişkin eleştirilerine yanıt verirken, bu eleştiriyi haklı bulduğunu ancak bu düzenlemeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Fonların tasfiyesi

Tasarının Komisyon`da görüşülmesi sırasında kabul edilen bir başka önergeyle, yasa ya da KHK ile kurulmuş fonların tasfiyesine ilişkin yasa tasarılarını hazırlamaya, Maliye Bakanı ile DPT ve Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı olduğu bakan yetkili kılındı. Tasfiye edilen fonların her türlü gelirler, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması durumunda, bu konuda yeni bi düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunacak ve bütçeye gelir kaydedilecek. 2001 yılında tasfiye edilecek fonlarca yürütülen hizmetlerden devamına gerek duyulanlar ile 2000`den itibaren tasfiye edilenlerin yükümlülüklerinden zorunluluk arzedenler, bütçeye konulacak ödeneklerle yürütülecek.

Maliye Bakanı Sümer Oral, fonların büyük bölümünün tasfiye sürecinin başlatıldığını, tasfiye kararı alınmayan 37 fon kaldığını açıkladı.

Bu arada bütçe yasası ve ilgili diğer yasalar çerçevesinde Hazine tarafından garanti verilen, ancak asıl borçlu tarafından ödenmediği için Hazine`nin üstlenerek ödediği borçların takip ve tahsilinde Hazine`nin bağlı olduğu bakan yetkili kılındı.

Komisyon`da kabul edilen önerge uyarınca Tekel`in 31 Aralık 2000 itibariyle destekleme alımlarından doğan birikmiş alacakları, aynı tarih itibariyle vadesi geçmiş vergi borçları ile bunların gecikme faiz ve zamlarına mahsup edilecek. Tekel`in vadesi geçmiş vergi borçlarının gecikme faiz ve zamları 31 Aralık itibariyle dondurulacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü`ne, trafik güvenliği için Dünya Bankası kredisi ile 121 adet özel donanımlı araç alımına ilişkin önerge de kabul edildi.

Kabul edilen başka bir önerge uyarınca çeşitli kamu kuruluşlarına hibe yoluyla 160 adet binek otomobil, kamyon, otobüs ve ambülans alımı hükme bağlandı. Bu araçların 100`ü Sağlık Bakanlığı için alınacak.

Komisyon`da 48.4 katrilyon lira olarak sunulan bütçe büyüklüğü değişmedi. Görüşmeler sırasında bütçenin çeşitli kalemlerinden yüzde 1.5 oranında kesinti yapılarak, Maliye Bakanlığı bütçesine 159 trilyon liralık bir ek ödenek oluşturuldu. Bunun 30 trilyonunun Adalet Bakanlığı, 23 trilyonunun Köy Hizmetleri`ne, kalan bölümünün de çeşitli kamu kuruluşlarına kullandırılması karara bağlandı. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5975 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6589 Değişim: -0,21%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.521,84 Değişim: 1,50%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.532,32
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.