100 milyar dolar için ilk adım atıldı

31.08.2019 - 11:12 | Son Güncelleme :
100 milyar dolar için ilk adım atıldı | Ekonomi Haberleri

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 6-11 Eylül tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ı Washington’da kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ile ‘100 milyar dolar’ ticaret hedefi projesinin startı Washington’da verildi.

Hurrriyet.com.tr'den Rıza Canikligil'in haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen aralık ayında Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması çağrısında bulunmalarından sonra, TAİK Başkanı Yalçındağ, Başkan Trump’a yazdığı mektupta Türk ve Amerikan iş dünyasının bu projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek bir yol haritası oluşturulması için dünyanın önemli danışmanlık şirketlerinden Boston Consulting Group (BCG) ile çalışma başlattıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

Mektubun ardından ABD Ticaret Bakanı Ross, Yalçındağ’ı arayarak BSG raporu hakkında bilgi aldıktan sonra kendi hazırlattıkları raporla karşılaştıracaklarını söyledi. Ross, Yalçındağ ve Türk Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı General James Jones’u 29 Ağustos’ta Washington’a makamına davet etti.

Hürriyet’in resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Washington’daki görüşmede Ross genel olarak olumlu ve yapıcı bir tavırdaki toplantıda kısa sürede çözülmesi zor olan konular yerine daha çabuk uygulanabilir ve iş perspektifini önceliklendirilen konulara eğinilmesini istedi.

ÇİN TARİFELERİ

Çin’e uygulanacak gümrük tarifelerinin Türkiye’nin özellikle tekstil, otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki ihracatını artıracağını düşündüğünü söyleyen Ross, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bu algının güçlendirilmesi konularına vurgu yaptı. Kendileri için özellikle şeker başta olmak üzere tarım sektörü, ilaç ile data güvenliği ve bulut bilişim başta olmak üzere bilgi teknolojileri (IT) konularında Türkiye’den iyileştirme isteklerini dile getirdi. Türk tarafının raporundaki bulgulara katıldıklarını ve kendilerinin de detaylı çalışmayı yürüttüklerini kaydeden Ross, Türkiye tarafından da daha çabuk uygulanabilir iş konularına ilişkin bilgiler aldı.

Haberin Devamı

Ross, ‘100 milyar dolar ticaret hacmi projesi’ ile ilgili Türk iş dünyasıyla yapılan bu ilk toplantıda mutabık kalınan konular üzerinde, Başkan Trump’a bir rapor sunup değerlendirmesini yaptıktan sonra 6 Eylül Cuma günü Türkiye ziyaretine başlayacak. Türkiye seyahatinin ilk üç gününü İstanbul’da geçirecek olan ABD’li bakan, başta TAİK olmak üzere, TÜSİAD, TOBB, TİM ve ABFD gibi Türk iş dünyasının temsilcileriyle buluşacak.

Pazar gününü, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezmeye ayıran Ross, 9 Eylül Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ankara’da kabul edilecek. Ross, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile de bir araya gelecek.

PROJENİN GALASI NEW YORK’TA

BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Kurulu haftası toplantıları için New York’a bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül’de TAİK’in organize ettiği ‘10. Türkiye Yatırım Konferansı‘nda bu projenin lansmanının yapacak. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’unda katılacağı TAİK ve Citibank’ın ortak düzenleyeceği yatırımcı konferansına, Türkiye’de bulunan yaklaşık bin 400 Amerikan şirketinin üst düzey temsilcileri de katılacak. New York’un 42’nci Cadde’deki ünlü mekanı Cipriani’deki galaya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekçan ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılması bekleniyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5860 Değişim: 0,22%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8207 Değişim: 0,45%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.417,32 Değişim: -0,64%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.