10 Milyar Dolar İstiyorlar

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı Miras ‘Reel sektörün rehabilitasyonu için hükümete 10 milyar dolarlık fon öneriyoruz, Sayın Başbakandan bugün yanıt ve randevu bekliyoruz’ dedi.


Mali sektörde yaşanan krizin sanayi, ihracat, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) ile reel sektörde yarattığı sıkıntılara çözüm bulunmasını isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bugünkü olağanüstü genişletilmiş yönetim kurulunda, acil önlemler raporunu görüşerek hükümete sunacak. Miras, Başbakan Ecevit’in de toplantıya davet edildiğini, belirterek, Sayın Başbakan genişletilmiş yönetim kurulu toplantımıza katılamadıkları takdirde, biz kendilerini ziyaret ederek, önerilerimi ve taleplerimizi ileteceğiz dedi. TOBB Başkanı Fuat Miras, geçen hafta TÜSİAD, TİM ve bazı oda başkanlarının da katılımıyla Başbakan Ecevit’le yaptıkları görüşmenin ardından yapılan çalışmalarda reel sektörün rehabilitasyonu için 10 milyar dolarlık acil kaynağa ihtiyaç olduğunun belirlendiğini söyledi.


HAZİNE DESTEK OLSUN;

Miras, IMF’nin Türkiye’ye ek rezerv kolaylığı ve stand - by kredi anlaşması ile sağlayacağı tutar kadar bir büyüklüğü ifade eden bu kaynakla ilgili olarak şöyle konuştu: Hükümete ileteceğimiz öneri bu tutarda bir fonu uluslararası piyasalardan sağlamak üzere yedi - sekiz büyük bankanın, tabii şimdi bu sayıda büyük banka kaldı mı, o da bir soru olarak ortada duruyor, ama kamu ve özel bu bankaların bir araya gelerek, Hazine’nin de desteğini almalarıyla bir konsorsiyum oluşturmaları. Bu konsorsiyumun da 10 milyar dolarlık bir reel sektör rehabilitasyon fonunu oluşturması. Bu fonun yakın gelecekteki ve orta vadedeki, ihtiyaçları karşılayarak, ihracatçıya, sanayiciye, KOBİ’lere destek olması. Bunun modelini kurduk ve hükümete de götüreceğiz. Miras, TOBB önderliğinde, diğer özel sektör kuruluşlarının da, bu fona destek verdiklerini söyledi.


BATARSAK ONLAR DA BATAR;

İki, üç ay içinde yeni önlemler ve reel sektörü rahatlatacak kararlar alınmadığı takdirde oldukça vahim tablolarla karşılaşılabileceğini savunan Miras, şöyle devam etti: Bankalar mali krizin acısını, bizlerden reel sektörden çıkartma peşindeler. Vadesi gelmeyen kredileri geri çağırıyorlar. Ya da TL kredilerine yüzde 500’e, döviz bazındaki kredilere de yüzde 25 - 50 arasında yeni faizler uygulamak istiyorlar. Bu yıl yüzde 5.5’in üzerinde büyüyen ekonomide özel sektörün bu büyüme içindeki payı yüzde 8 - 9’dur. Ama şimdi bu özel sektör hiç bir bankanın kapısını çalamaz durumda. Önlem alınmazsa, böyle bir rehabilitasyon fonu kurulmazsa iki, üç ay sonra binlerce işyeri kapanacak, anahtarlarını götürüp bankalara vereceğiz. Reel sektörle birlikte bankalar da batar. Onbinlerce işçinin de sokağa bırakılmak zorunda olacağını kaydeden Miras, Böyle bir şey olursa, hükümet de yerinde duramaz. Bu rehabilitasyon fonunun kurulması şart dedi. Fonun kurulması halinde dışarıdan ciddi kaynak sağlanabileceğine ilişkin olumlu sinyaller geldiğini de belirten Miras, şöyle dedi: ABD Büyükelçisi ile görüştük, iki ülke KOBİ’lerinin işbirliği için 1 milyar dolarlık bir kaynağın sağlandığını, ancak Türk hükümetinin bunu kullanmadığını söyledi. Hükümet hakem olsun, ve bankaların oluşturacağı konsorsiyum ve Hazine ile bizleri bir araya getirsin.


ATO, VERGİLERE ÖDEME KOLAYLIĞI İSTEDİ;

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Şartlı Salıverilme Yasası ile adam öldürenlerin, hırsızların, suistimalcilerin, işkencecilerin affedildiğini söylerek, vergi borcu olanlara da ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi. Aygün, 2001 yılı vergi gecikme oranlarının yarı yarıya düşürülmesi ve tahsil edilemeyen vergilere
ödeme kolaylığı getirilmesi gerektiğini ifade etti. Tahsil edilmeyen vergilerin 6 milyar doları bulduğunu belirten Aygün, 1 Ocak itibarıyla vergi borçlarının dondurularak yüzde 1 faizle taksitlendirilmesini istedi.


ASO Başkanı Çağlayan: SANAYİCİ KEBAB OLUYOR;

Ankara Sanayi ve Ticaret Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türk sanayicisi, Türk ekonomisi yavaş yavaş kebap oluyor dedi. Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) verdiği iftar yemeğine katılan Çağlayan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mali piyasalardaki dalgalanmaların durulmasının ardından sanayicilerin durumunun sorulması üzerine Çağlayan, Burada sadece ateş sönmüştür ama köz devam ediyor. Biliyorsunuz kebap közde olur. Ama bu közde pek kebap olmaz. Şu anda Türk Sanayicisi, Türk ekonomisi yavaş yavaş kebap olmakta diye konuştu. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3713 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0252 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1441
Açılış: 35,0651
2.324,51 Değişim: 0,18%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.