10 İşletme Özel Sektöre Açılıyor

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, IMF ve DB`nin önerdiği gibi doğrudan gelir desteğinin 2001 yılında sadece 40 ilde uygulanmasına ve desteğin sadece arazi büyüklüğü üzerinden verilmesine karşı olduklarını söyledi.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Doğrudan Gelir Desteği`nin (DGD) uygulama modeli açısından IMF ve Dünya Bankası (DB) ile farklı düşündüklerini, bakanlığının görüşlerinin de kabinedeki birçok bakandan destek gördüğünü ifade ederek, Ancak çeşitli uluslararası kuruluşlar bizimle aynı görüşte değil diye konuştu. Gökalp, IMF ve DB`nin önerdiği gibi doğrudan gelir desteğinin 2001 yılında sadece 40 ilde uygulanmasına ve desteğin sadece arazi büyüklüğü üzerinden verilmesine karşı olduklarını anlatarak, bu durumun iller ve çiftçiler arasında büyük eşitsizliğe, adaletsizliğe neden olacağını söyledi.


ARAZİ ÜZERİNDEN ÖDEME;

Gökalp, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne (TİGEM) bağlı 10 işletmenin daha özel sektör ile işbirliğine açılması konusunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gökalp, DGD sistemine geçilmesi için, bakanlığının 1.2 katrilyon lira ödenek talebine karşılık 430 trilyon lira ödenek ayrılmasına ilişkin bir soru üzerine, Ben uygulayıcı bakanlığım. Ne kadar verirlerse o kadar uygularız diye konuştu. IMF`ye verilen mektupta DGD sisteminin yaygınlaştırılması ve ödemelerin dekar üzerinden yapılması hükmünün bulunduğunu anımsatan Gökalp, ödemelerin arazi üzerinden yapılması durumunda, 1.2 katrilyon liralık kaynağa ihtiyaç olduğunu, bu rakamın ise mektuptaki kriterlere göre çıkan bir matematiksel sonuç olduğunu söyledi. IMF ve DB`nin bu yıl 40 ilde DGD sistemine geçilmesini ve arazi üzerinden ödeme yapılmasını istediğini anlatan Gökalp, Biz ekilen arazilere ve ihtiyaç duyulan ürünlerin üretiminde DGD verilmesini istiyoruz. Ekilmeyen araziye DGD verilmesini istemiyoruz. Stoka üretilen ürünlere ise daha az DGD verilmesini öneriyoruz. Böylece tarlalar boş kalmayacak, hem de üretim planlaması yapılabilecek. DGD bu konuda bir araç olmalı diye konuştu.


EŞİTSİZLİK DOĞAR;

Bakanlığının DGD sisteminde uygulamak istediği bu modelin Yüksek Planlama Kurulu toplantısında bakanların büyük çoğunluğu tarafından uygun bulunduğunu, ancak çeşitli uluslararası kuruluşların bu görüşe olumlu bakmadığını belirten Gökalp, Türkiye`de tarımın meselelerini doğal olarak biz daha iyi biliriz. Bizim önerdiğimiz modelin uygulanması, en doğru modeldir. Sistemin sadece 40 ilde uygulanmasını asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Yoksa diğer iller arasında çiftçiler arasında bir eşitsizlik olur dedi. Gökalp, bütçede istedikleri ödenekleri alıp alamadıkları konusundaki bir soru üzerine de Ücret artışlarında gönlümüze olanı veremediğimiz gibi bakanlığın bütçesinde de kısıtlamalar var diye konuştu. Gökalp, tarımda girdi fiyatlarının uluslararası düzeylere çekilmesi projesi konusunda da, ekonomi bakanları ve üst düzey bürokratlar ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.


10 İŞLETME DAHA AÇILIYOR;

Gökalp, TİGEM`e bağlı 10 işletmenin daha özel sektörle işbirliğine açılacağını bildirerek, bu modelin tarım reformu çalışmaları kapsamında tarımda yapısal değişikliğin çok önemli bir adımı olduğunu ifade etti. Gökalp devletin, çok geniş alanlarda, çok pahalıya mal olan işçilik maliyeti ile buğday üretmesini doğru bulmadığını belirterek, devletin, araştırmageliştirme ve damızlık üretimi gibi alanlarda çalışması, bu konularda özel sektör ile işbirliği yapması gerektiğini anlattı. Gökalp, teklif verme süresi 15 Kasım günü dolacak olan, daha önce özel sektöre açılan 10 TİGEM işletmesi için şimdiye kadar 48 başvuru olduğunu anlatarak, teklifler arasında yabancı şirketlerin bulunmadığını ancak, teklifte bulunan şirketlerin yabancı şirketler ile ilerde işbirliği yapabileceğini kaydetti.


MONOPOLLEŞMEYE İZİN YOK;

Gökalp, işbirliğine açılan işletmelerde, monopolleşmeye ve çiftlik turizmi gibi işletmenin doğrudan amacı dışındaki faaliyetlere izin verilmeyeceğini belirterek, bu işletmelerden işçi çıkarılmasına da müsaade etmeyeceklerini ifade etti. İşletmelere ilişkin tekliflerin 15 Mart 2001`e kadar TİGEM`e iletilmesi gerektiğini belirten Gökalp, projelerin değerlendirilmesinde yatırım miktarı, yeni teknoloji kullanımı ve transferi, projelendirilen yatırımın işletmeye uygulanabilirliği, verimlilik ve karlılık oranları, kaynakların ne şekilde temin edileceği, en fazla yatırım ve istihdam sağlama, en yüksek kira bedeli gibi ölçütlerin gözönünde tutulacağını bildirdi.
Verilen bilgiye göre TİGEM`in her işletmesi için ayrı bir anonim şirket kurulacak. Bu şirketlere TİGEM, yüzde 15-50 oranında iştirak edecek. TİGEM`e ait tesis ve arazi varlıkları, ayni sermaye olarak konulmaksızın kurulacak şirkete kiralanacak, elde edilecek kira bedeli TİGEM`in sermaye katkısı olacak. Daha önce de 10 işletmesini özel sektör ile işbirliğine açan TİGEM`in toplam 38 işletmesi bulunuyor. Kısmen işbirliğine açılan işletmelerden Eskişehir Anadolu İşletmesi`nin yarış atı yetiştirilen bölümünün ile Antalya`daki Boztepe İşletmesi`nin narenciye bahçesi bölümünün işbirliğine açılmayacak. Ankara TİGEM`in ise tarım alet ve makinaları imalathanesi özel sektörün işbirliğine açılacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.558 Değişim: 0,29% Hacim : 45.188 Mio.TL Son veri saati : 14:11
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4935 Değişim: 0,14%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8114 Değişim: 0,26%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.490,03 Değişim: 1,13%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.491,83
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.