Dolar kuru 3.80'in altına geriledi

21.01.2018 - 23:29 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 22 Ocak dolar fiyatları )

Dolar kuru, Türkiye'nin Afrin'e gerçekleştirmiş olduğu operasyona ve ABD hükümetinin kapanmasına ilk tepki olarak yükseldi. Dolar fiyatları, uluslararası piyasalarda 3.85 seviyesinin üzerine kadar yükseldikten sonra gerilerken, 3.80 seviyesinin altını gördü. Euro kuru ise 4.7262 seviyesini görerek tarihi rekor kırdıktan sonra 4.65 seviyelerine gevşedi.

Şenay Zeren

Türkiye'nin Afrin'e gerçekleştirmiş olduğu askeri operasyona ve ABD federal hükümetinin 20 Ocak'ta resmen kapanmasına dolar/TL'nin ilk tepkisi sınırlı yükseliş oldu. Cuma günü Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 3.80 seviyesinde hareket eden dolar/TL, Asya piyasalarının açılmasıyla oluşan ilk fiyatlarda 3.8288 seviyesinde hareket etti. Dolar/TL ilerleyen saatlerde uluslararası piyasalarda en yüksek 3.8509 seviyesini görerek son 1 ayın zirvesine ulaştıktan sonra 3.81 seviyesinde dengelendi. Dolar saat 10.04 itibarıyla 3.8180 TL seviyesinde hareket etti.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Türkiye'nin Afrin'e gerçekleştirmiş olduğu operasyonun piyasalar tarafından büyük ölçüde fiyatlandığı için sert bir tepki beklemiyor.

EURO TARİHİ REKOR KIRDI

Euro/TL uluslararası piyasalarının açılmasıyla oluşan ilk fiyatlarda 4.70 seviyesinde hareket etti. Sonrasında yükselişini sürdürerek 4.7262 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro/TL şu dakikalarda 4.6704 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1.2222 seviyelerinde...

##$HABER_1443521$##

3.8022 SEVİYESİ YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ

TEB Yatırım stratejist Işık Ökte, ‘’Gelişen ülke kurları dolara karşı değer kazanmaya devam ederken, Türk lirası bu ralliye artan jeo-politik riskler ve Hazine’nin Şubat ayındaki yüklü borçlanma takvimiyle katılamadı. Gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı 15 Eylül’den beri en yüksek seviyesine satın alınırken, Güney Afrika rand’ı (ZAR) bugün dolara karşı yüzde 1.2 değer kazanıyor. Türk Lirası’da bu sabah dolara karşı yüzde 0.8 gibi önemli bir değer kaybı yaşıyordu, 3.83 üzeri geçen işlemler vardı. Ancak rand alımlarının gelişen ülke kurlar endeksine sonra da liraya yansıdığını gördük, bu rahatlamayla Borsa Istanbul’da alıcılı seyir devam ediyor. Kısacası zayıf dolar ve rand sayesinde, Suriye sınırımızdaki operasyonun piyasa etkisinin çok sınırlı kaldığını görmekteyiz" şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ökte şunları ekledi: "Dolara karşı Türk lirasında Cuma öğlen 3.7749 seviyesinde başlayan satıcılı seyrin, 50 günlük ağırlıklı ortalama (3.8391) altında kalmasını beklerim. Bugün Türk Lirası’nın güçlenme sürecinin devam edip etmeyeceğini anlamak için ara destek 3.8022 seviyesini yakından takip etmek gerekiyor"

TEPKİLER SONRASI DÜZELTME GELEBİLİR

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Yeni haftaya yine jeopolitik riskleri konuşarak başlıyoruz. Geçtiğimiz hafta Afrin ile ilgili gelişmeler iç piyasayı rahatsız etmiş ve sert değer kayıplarını izlemiştik. Afrin operasyonu dün başladı ve hala devam ediyor" dedi.

Başlaması nedeniyle yarın iç piyasada BIST 100 endeksinde zayıf bir açılış beklemenin mümkün olacağını söyleyen Karadağ, "TL varlıklar üzerindeki baskı da devam edebilir. Ancak burada önemli olan Türkiye'nin ABD ile olan ilişkilerinin ne yönde şekilleneceği. Bu süreçte eğer Türkiye'nin dış ülkelerle olan iletişiminde bir olumsuzluk olmaz ise bu durum piyasaları rahatlatabilir. Aynı zamanda bu gelişmenin Türkiye ekonomisi üzerinde nasıl bir etki yaratacağı da merak konusu. Bu konu hakkında da Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisinin böyle operasyonlardan kolay kolay etkilenmeyeceğini vurgulaması da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir . Hükümet kanadından gelen açıklamalar piyasaları önümüzdeki süreçte rahatlatabilir ve az önce de belirttiğim gibi Türkiye'nin kuracağı temaslarda asıl yakından takip edilecek bir diğer gelişme olacaktır. Yeni haftaya Afrin ile başlayacağız ama sert tepkilerin ardından gün içerisinde düzeltme hareketleri gelebilir. Geçtiğimiz haftadan beri piyasalar bu operasyona kendisini alıştırdığı için çok sürpriz bir fiyatlama oluşmayacaktır" şeklinde ekledi.

Haberin Devamı

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Karadağ değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Dış piyasada ABD Dolarının zayıf seyrinin de bizim açımızdan bir fırsat olduğunu söyleyebilirim. ABD Senatosu ve ABD Temsilciler Meclisi arasında yaşanan bütçe anlaşmazlığı şimdilik ABD hükümetinin kepenkleri indirmesine neden oldu.  Bu durum ABD'nin alışkın olduğu bir vaka olabilir çünkü en son eski ABD Başkanı Barack Obama zamanında 2013 yılında da hükümet kısa süreli kapanmıştı . Bu durumun bir maliyeti olacaktır ancak şu koşul şimdilik Doların değer kaybetmesine neden olurken, yükselmesini bir süre daha zorlaştıracaktır.

Dolar endeksinin güçlenmekte zorlanması, gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkileyebilir. Bizde bir nebze de olsa TL varlıkların bu durumdan pozitif besleneceğini söyleyebiliriz.

Sonuç olarak,  Türkiye 'ye yönelik risk algısında ciddi bozulmalar görülmezse BIST 100 endeksi ve TL varlıkların değer kayıpları sınırlı kalabilir. Dış piyasada Doların da zayıf seyri Dolar/TL kurunun 3.80 üzerindeki direnç noktalarında çok fazla kalamamasına neden olabileceği gibi hafta içerisinde Türkiye' den operasyonla ilgili yapıcı açıklamaların gelmesi iç piyasanın rahatlamasını daha da destekleyebilir."

ABD HÜKÜMETİ RESMEN KAPANDI

ABD federal hükümeti, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda anlaşamadıkları için Donald Trump’ın başkanlığının birinci yıl dönümünde resmi olarak kapandı. Birçok federal kurumun hizmetlerini, 20 Ocak 2018 itibariyle geçici olarak askıya almasına yol açan bütçe krizi, milyonlarca kamu çalışanının ücret almadan çalışmasına ya da zorunlu izne çıkarılmasına neden olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5087 Değişim: 0,18%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5856
Açılış: 32,4515
34,5676 Değişim: 0,07%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 35,0943
Açılış: 34,5448
2.493,16 Değişim: 0,27%
Düşük 2.482,04 17.04.2024 Yüksek 2.497,20
Açılış: 2.486,43
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.