Dolar kritik seviyeye yakın! Euro tarihi rekor kırdı

26.09.2017 - 08:42 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 26 Eylül dolar fiyatları )

Başta Türkiye olmak üzere çok sayıda ülkenin karşı çıktığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumunun ardından, gerginliğin azalmasıyla dolar ve euro yatay seyrederken, Borsa İstanbul güne yükselişle başladı.

Kuzey Irak'taki referandum kaynaklı jeopolitik riskler ve küresel piyasalarla dolar kuru son iki haftada 3.40'lı seviyelerden 3.55'li seviyelere yükseldi. Tüm bu endişelerle 10 Eylül'de 3.40'ın altını test eden dolar/TL dün günü 3.53'ün altında tamamladı. TSK'nın Irak ile askeri tatbikat açıklaması ardından ise kur 11 Ağustos'tan beri ilk kez 3.55'i aştı. Gece saatlerindeki sert yükseliş ardından kur sabah güne 3.54 seviyesinden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en yüksek 3.5522 seviyesini görürken, saat 10.26 itibarıyla 3.5385 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Bankacılar, jeopolitik risklerin ve küresel piyasaların yakından izlenmeye devam ettiğini belirtirken, bugün iç piyasada ise Hazine'nin iki yıllık gösterge tahvili yeniden ihracının da izlenecek.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

EURO TARİHİ REKOR KIRDI

Euro/TL paritesi tarihi rekor seviye olan 4.2118 seviyesini gördü. Parite, 2017 yılının Ağustos ayı zirvesini yinelemiş oldu. Euro kuru şu dakikalarda 4.1897 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA 3.59 SEVİYESİ HEDEFLENEBİLİR

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "USD’nin küresel hareketi Almanya seçimlerinden sonra EUR’daki gerileme ile artmıştı, ancak jeopolitik risk unsurları ve Fed konuşmacılarının ifadeleri bu momentumun bugünkü Yellen konuşması öncesinde yavaşlamasına neden oldu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı’nın ABD’yi tehdit eder şekildeki açıklamaları risk iştahını kaçırırken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %2,21’e kadar gerilemesine neden oldu. Dün ayrıca 3 Fed Başkanı’nın ifadeleri piyasaları meşgul ederken; bunlardan Dudley “şahin”, Evans ve Kashkari “güvercin” tondaydı. Yine de 92,5 üzerinde olan DXY itibariyle bu momentumun yine hızlanabileceği öngörülebilir. Bu yüzden Fed konuşmacıları ve Perşembe / Cuma verileri dikkatle izlenmelidir" dedi.

Haberin Devamı

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: Kuzey Irak referandumundan bağımsızlık çıkması ve Türkiye’nin Kuzey Irak’a yaptırımlar, petrol vanasını kısma gibi tehditleri gerilime yeni bir boyut getirmiş durumdadır. Bölgedeki gerilimin oluşturduğu riskler çerçevesinde Türk varlıklarının tamamında baskı söz konusu olmuştur. 10 yıllık tahvil faizi %11’de, gösterge tahvil faizi ise %11,87 seviyesinde; tahammül eşiği %12’ye az bir mesafe kaldı. Faizlerde daha fazla yükseliş sıkıntıyı büyütür. Fed öncesinde önemli direnç olan 3,52 artık önemli destek haline gelmiştir ve bu seviye altına hareket görülmeden stabilleşmeden bahsetmek zor olacaktır. 3,55 yeni direnç konumunda ve yukarı doğru kırılması durumunda harekete yeni bir boyut getirecek ve 3,59 seviyesi hedeflenebilecektir.

YELLEN'IN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Fed Başkanı Janet Yellen'ın bugün "Büyüme Tahminleri: Temelleri Yeniden Değerlendirme" konulu açıklaması da piyasalarda izlenirken yatırımcılar bu açıklamada Fed'in Aralık faiz artışı planlarına sadık kalmayacağına dair ipuçları arayacaklar.

KRİTİK REFERANDUM TAMAMLANDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Ortadoğu'da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağı yolunda bölgesel ve uluslararası endişe yaratan bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi tamamlandı. İptal çağrıları karşılık bulmayan Türkiye ise alınabilecek siyasi, ekonomik ve askeri önlemleri değerlendirdiğini açıkladı.

Öte yandan kurda baskıları artıran bir diğer etken ise TSK'nın dün Irak Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin de katılımı ile Silopi/Habur bölgesindeki tatbikatta üçüncü safhaya geçildiğini açıklaması oldu.

Hem Bağdat yönetimi hem de referandumun ayrılıkçı hareketleri güçlendireceğini düşünen Irak'ın güçlü komşuları Türkiye ve İran referandumun iptalini istiyor ve bölgede yeni çatışmaları tetikleyebileceğini belirtiyorlar. IKBY'nin başında bulunan Mesud Barzani ise bu talepleri kabul etmiyor.

Haberin Devamı

Geçen haftadan bu yana referandumun yapılması kararına en üst düzeyde tepki gösteren ve iptal edilmesi çağrısında bulunan Ankara, Barzani yönetiminin referandumu gerçekleştirme kararının ardından atacağı önlemleri değerlendiriyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.03, valörde son işlemde yüzde 10.04 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.86, valörde son işlemde yüzde 11.80 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.89 seviyesinden gerçekleşti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.101 Değişim: 0,23% Hacim : 80.185 Mio.TL Son veri saati : 17:25
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3854 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0496 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,76 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.