Piyasalar hareketlendi! Dolar ve Euro'da rekor

25.09.2017 - 09:49 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 25 Eylül dolar fiyatları )

Kuzey Irak referandumunun yapıldığı kritik haftada, dolar fiyatları 1,5 ayın zirvesini, euro fiyatları ise 2 ayın zirvesini gördü. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan, "Mevcut baskı yukarı doğru; 3,52 üzerinde ise piyasa pozisyon artırarak 3,55 – 3,58 gibi hedeflere hareket oluşturabilir" dedi.

Kuzey Irak'ta oy verme işlemi başlayan referandumun jeopolitik riskleri artırması ve Fed'in açıklamaları ile geçen hafta 3.50 seviyesini aşan dolar/TL, yeni haftaya 3.50 seviyesinde başlarken sonrasında yükseliş hızlandı. Dolar/TL en yüksek 3.5359 seviyesini görerek 1,5 ayın zirvesine ulaşırken, euro/TL ise en yüksek 4.2044 seviyesine ulaşarak 2 ayın zirvesini gördü.

Haberin Devamı

Cuma gününü 3.50 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 3.5015/3.5030 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 17.29 itibarıyla 3.5341 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.2017 seviyesindeydi. Euro/dolar ise aynı dakikalarda 1.1886 seviyesinde işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOLAR İÇİN KRİTİK HAFTA

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel anlamda USD için oldukça kritik bir hafta olduğunu belirtmek gerekir. Fed’in Aralık ayında faiz artırabileceğine dair sinyallerin alındığı açıklamalarının ardından bir momentum kazancı olmuştu, ancak DXY hareketinin 92,5 – 93 üzerinde, UST10YR hareketinin de %2,30 üzerinde kalıcılık sağlamaması devamının gelmemesine neden oldu. Ancak Almanya seçim sonuçlarında merkez partilerin oy kaybını ve Merkel açısından hükümeti kurmak için belirsiz bir süreç oluşmasını negatif fiyatlayan EUR, USD’nin biraz daha ön plana çıkmasına neden oldu. Aralık ayı Fed opsiyon fiyatlaması %63 seviyesinde, bu hafta Fed konuşmacılarının takvimleri çok yoğun. Hemen hemen her gün birden fazla konuşma var, en önemlisi Salı günkü Janet Yellen konuşması olmak üzere. Fed kurmayları piyasaları faiz artışına hazırlayıcı konuşmalar yapabilirler. Bunun yanında bu hafta vergi reformu açısından da kritik; Perşembe ve Cuma günü GSYH ve PCE gibi önemli veriler açıklanacak" dedi.

Haberin Devamı

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Küresel şartlar USD’de momentum kazancını desteklerken, Kuzey Irak’taki referandum sonrası gerginliğin bir üst boyuta geçeçecek olması iç piyasalar açısından gerginlik yaratıyor. Normal şartlar altında, Endonezya Merkez Bankası (BKID)’in de 25 baz puan indirmesi sonrasında volatiliteden arındırılmış carry getirilerinde Türkiye, diğer EM’ler arasında hala en cazip konumda yer almaya devam ediyor. Ancak jeopolitik riskler ve siyasi başlıklar tedirginlik yaratıyor, o yüzden kurda baskı yukarıya doğru olarak devam ediyor. Referandum sonrası artacak gerginlik ve Türkiye’nin bölgedeki askeri mevcudiyetinin artması bir baskı unsuru olarak fiyatlanabilir, bu durumda Fed sonrasında aşılamayan ve satışların geldiği teknik seviye olan 3,52 kritik olacaktır. Mevcut baskı yukarı doğru; 3,52 üzerinde ise piyasa pozisyon artırarak 3,55 – 3,58 gibi hedeflere hareket oluşturabilir. USDTRY’nin 3,49’un altında kalıcılık sağlamasının gündemin durulmasıyla gerçekleşebileceğini düşünüyoruz."

DOLARDA 3.52 SEVİYESİ KRİTİK

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "TL varlıklarda Iraktaki referandum ve sonrasında yaşanacak süreç önemli olacak. İlerleyen günlerde söylemlerin nasıl olacağı ve ne yönde aksiyonların alınacağı şimdilik TL varlıklar üzerinde belirsizlik yaratan önemli bir faktör. Borsadaki satışların derinleşmesi de Dolar kurunda yukarı yönlü hareket yaratıyor. Bazı yabancı fonların çıkış yapıyor olduğunu tahmin ediyoruz ve bu dolar kurundaki harekette önemli etkiler yaratmakta. DolarTL kurunda 3.5200 seviyesinden geçen alçalan trend direnci önemli olacak. Bu seviyeler geçilmedikçe yükselişler geçici olabilir. Aşağı yönde ise 3.4750 destek olurken, bu seviyenin altına gerilemelerde düşüş hızlanabilir. Buna karşın Irak ile ilgili gelişmelerde 3.52 seviyesi üzerine yükselişlere neden olacak süreçler yaşanırsa, ilerleyen günlerde 3.56-3.57 bölgeleri görülebilir. 3.52 altında dolar kurunu zayıf seyir içerisinde izlemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Haberin Devamı

KRİTİK REFERANDUM BUGÜN

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu kararı nedeniyle öne çekilerek Cuma günü toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında Türkiye'nin atacağı adımlar belirlendi.

Öte yandan hükümete sınır ötesi operasyon için verilen yetkiyi uzatan tezkere de Cumartesi günü TBMM'de kabul edildi.

IKBY Kuzey Irak'ta bugün bağımsızlık referandumu yapılacağını açıklamış, bazı bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye de referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Referandumda Orta Doğu'da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağına ilişkin bölgesel ve uluslararası endişelere rağmen oy verme işlemi başlarken Dışişleri Bakanlığı, referandumun sonuçları bakımından Türkiye için yok hükmünde olduğunu ve Türkiye'nin kendisine yönelecek tehditler karşısında "tüm önlemleri" alacağı açıkladı.

EURO'DA 'SEÇİM' DÜŞÜŞÜ

Küresel piyasalarda ise euro, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dördüncü kez seçimi kazanması ancak aşırı sağa olan desteğin artmasıyla bölünmüş bir parlamentoyla karşı karşıya kalmasının ardından değer kaybetti.

Merkel'in Alman sınırlarını 1 milyondan fazla göçmene açtıktan iki yıl sonra göç karşıtı Almanya için Alternatif Partisi'nin(AFD) yarım yüzyıldan uzun sürede parlamentoya giren ilk aşırı sağ parti olması şaşkınlık yarattı.

OVP AÇIKLANABİLİR

Öte yandan bu hafta takip edilecek bir diğer gelişme ise çalışmaları bir süredir devam eden ve 2018-2020 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program (OVP) olacak.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak programın son rötuşlarının yapıldığını OVP'nin "bu hafta" açıklanmasının planlandığını, açıklamanın Salı günü yapılabileceğini söyledi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.89, valörde son işlemde yüzde 10.99 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.74, valörde son işlemde yüzde 11.80 seviyesindeydi. 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.451 Değişim: -0,77% Hacim : 30.394 Mio.TL Son veri saati : 12:20
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5899 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8229 Değişim: 0,26%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,62 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.