Gelen haberle dolar ve euro dalgalandı!

28.06.2017 - 09:49 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 28 Haziran dolar fiyatları )

Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen haber akışı ile piyasalar dalgalandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin parasal genişlemenin sonuna gelindiği şeklinde algılanan açıklamaları sonrası görülen risk iştahında azalma, bu açıklamaların yanlış anlaşıldığı yönünde gelen haberlerle terse döndü. Böylece gün içinde global olarak piyasalara paralel dolar/TL ve euro/TL'de de dalgalanma yaşandı.

Cuma günü saat 17.01'de 3.5073/3.5080 seviyesinde olan dolar/TL, bayram tatili sonrası güne 3.51 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 16.32 itibarıyla 3.5150 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL gün içerisinde en yüksek 4.0215 seviyesini görürken şu sıralarda 3.9842 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Euro/Dolar paritesi ise yüzde 0.02 düşüşle 1.1370 seviyesinden işlem gördü.

Euroda görülen değer kazancına paralel 4 seviyesini aşan euro/TL ile 3.54 seviyesine yaklaşan dolar/TL de yukarı yönlü dalgalandı.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin dün Portekiz'de bir konferansta yaptığı konuşma yatırımcıları politika yapıcıların neredeyse 10 yıldır politika oluşturma sürecini domine eden parasal genişleme programını sonlandırmaya hazır olduğuna ikna etti. Bu ise Deutsche Bank gibi daha güçlü dolar beklentisinde olan kurumların, dolarda 2014 yılından bu yana devam eden rallinin sonuna gelindiği yönünde tahminler yapmasına neden oldu.

Ancak Draghi'nin düşünce şekline yakın kaynaklar, bu açıklamaların yakın zamanda bir parasal sıkılaşma değil, bir süre daha zayıf enflasyona tolerans göstereceklerine dair bir sinyal olduğunu belirtti.

Kaynaklar, Draghi'nin son dönemlerdeki güçlü ekonomik verilere dikkat çekerek, piyasaları ECB'nin sonbahardaki toplantısında 2.3 trilyon euroluk tahvil alım programı hakkında verilebilecek bir karara hazırlamayı hedeflediğini fakat herhangi bir taahhütte bulunmadığını belirttiler. ECB ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KÜRESEL OLARAK DOLAR ZAYIF, EURO GÜÇLÜ

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Diğer EM piyasaları ile kıyasladığımızda, artan mevduat oranları ve piyasa faizlerine kıyasla TL’nin performansının son birkaç günde tatmin edici olmadığını söylemek gerekiyor. 3,51 altında fazla kalıcı olamayan, buna karşın yukarıda da 3,54 seviyesini bariyer edinmiş bir USDTRY var. TRY adına olumsuzluğun 3,54 üzerinde kalıcı fiyat hareketleri gördüğümüz zaman meydana geleceğini düşünüyoruz. Mevcut bant ise daha ziyade bir konsolidasyon bandıdır. Kurda 3,51 altında olabilecek bir kırılmanın 3,48 olan nihai desteğin hedeflenmesini sağlaması beklenebilir. 3,54 üzerinde kalıcı seyir olmadığı sürece bu senaryo geçerliliğini koruyacak" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şunları ekledi: "ECB Başkanı Mario Draghi’nin ekonomiye ilişkin iyimser beklentileri ve teşviklerin geri çekilebileceğine sinyal vermesi EUR’yu 1,1350 üzerine taşımış, parite hareketi de EURTRY çaprazını 3,92’lerden 4 üzerine taşımıştı. EURTRY etkisi ile biz sepet kurun da 3,77 üzerini görmesine neden olmuştu. ECB’ye yakın kaynakların “Draghi’nin dünkü mesajlarının yanlış anlaşıldığına” dair açıklamaları EUR’yu 1,13 altına doğru saniyeler içinde gönderdi. Yine de 1,1260 altında kalıcı seyir olmazsa görünüm çok bozulmaz gibi. Bu kapsamda EURTRY 3,98’e gerilerken USDTRY’nin ise 3,54 bariyeri yakınlarından aşağı döndüğünü gözlemliyoruz. 

Piyasanın hali hazırda verdiği reaksiyon geçmiş görünüyor. EURUSD’da gelen satışlar şimdilik 1,1290 civarından karşılık bulmuş görünüyor. Muhtemelen 1,13 altında biriken stop emirleri temizlendi. USD’nin küresel bazda güç kazanamıyor olması itibariyle EM para birimlerinin durumu olumlu görünmektedir. Bu durumun nedeni; Janet Yellen açıklamalarının genel olarak teorik kalması ve güçlü sinyal vermemesi, ABD Senatosu’nda Trump’ın sağlık yasasının yeterli evet oyu alamayacak olması nedeniyle oylamanın ertelenmesi ve IMF’nin ABD’nin büyüme tahminlerini düşürerek Trump’ın en az %3 büyüme hedefinin ulaşılması zor olduğunu belirtmesi... Bu kapsamda USDTRY kurunda da yukarı hamlelerin kalıcılık sağlamaması açıklanabilir. Ancak yüksek faiz kompozisyonuna rağmen TRY’nin performansının günlük bazda diğer EM’lerin arkasında kalması düşündürücüdür."

Haberin Devamı

ŞÜPHELER YENİDEN HORTLADI

ABD'de Senato sağlık reformuna ilişkin oylamayı erteleme kararını ertelerken, bu durum ABD Başkanı Donald Trump'ın iş dünyasını destekleyen politikalarına dair şüphelerin yeniden ortaya çıkmasına neden oldu ve dolar baskı altında kaldı.

ABD Senato Cumhuriyetçi Parti lideri Mitch McConnell, sağlık sigorta sektörü için planlanan reform için oylamayı, yeterli sayıda oy elde edebilmek adına 4 Temmuz sonrasına ertelemeye karar verdiklerini açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ise bankacılık sistemine dair 2007-09 krizinin ardından yapılan reformlar sayesinde uzun süre boyunca bir finansal kriz daha olacağını tahmin etmediğini belirtti.

Öte yandan ECB Başkanı Mario Draghi, Portekiz'de bir konferansta yaptığı konuşmada Avrupa'da ekonomik görünümün iyileşmesiyle beraber ECB'nin politika araçlarını uyarlamaya başlayabileceğini açıkladı. Euro, Draghi'nin parasal genişleme programının günlerinin sınırlı olabileceği sinyallerini vermesinin ardından 10 ayın zirve seviyelerini gördü.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.37, valörde son işlemde yüzde 10.42 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.06, valörde son işlemde yüzde 11.10 seviyesindeydi. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,15% Hacim : 24.775 Mio.TL Son veri saati : 10:50
Düşük 9.092 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3697 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9456 Değişim: -0,34%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,48 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.