Gong, Kadın Erkek Eşitliği İçin Çaldı

09.03.2015 - 10:47 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul’da Gong Kadın Erkek Eşitliği İçin Çaldı



Borsa İstanbul ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) iş birliğiyle kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mart 2015 tarihinde Gong Töreni düzenlendi.


Törene mesaj gönderen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, her türlü ayrımcılığın sona erdiği, kadınların kültürel, ekonomik ve siyasi hayatta hak ettikleri yeri aldığı bir dünya temennisinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın Birimi-UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Mart ayının ilk haftası boyunca dünya çapındaki borsaların açılış veya kapanış gong törenlerinde “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” (“Ring the Bell for Equality”) adı altında etkinlikler düzenliyor. Bu sene bu etkinliğe dahil olan borsalar arasında Borsa İstanbul, Bombay, Mısır, Nasdaq, Nijerya, Santiago, Stokholm ve Varşova borsaları yer alıyor.

Etkinlikler, 1995 yılında 189 ülke tarafından onaylanan ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi için bir yol haritası belirleyen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 20’nci yıl dönümü çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Sürdürülebilir Borsalar Girişimi Kurucu Üyesi Borsa İstanbul da, bu kapsamda Türk iş dünyasının ve sermaye piyasalarının diğer aktörlerinin konuya dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen gong törenine ev sahipliği yaptı. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi iş birliğiyle ve Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenen gong töreni 6 Mart 2015 Cuma günü, piyasaların açılış saati olan 09.15’te Borsa İstanbul Fuayesi’nde gerçekleştirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Eşi Dr. Sare Davutoğlu Törene Mesaj Gönderdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu törene gönderdiği mesajda, “Varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, bizi biz yapma yolunda eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Dr. Sare Davutoğlu mesajında, her türlü ayrımcılığın sona erdiği, kadınların kültürel, ekonomik ve siyasi hayatta hak ettikleri yeri aldığı bir dünya temennisinde bulundu.

Törende Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve İşletmeler Direktörü ve UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Genel Yayın Yönetmeni James Zhan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi, UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yılmaz Argüden birer konuşma yaptı. Tören, TPF İyi Niyet Elçisi Jülide Ateş’in takdimi ile gerçekleşti.

Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, yaptığı konuşmada “Devlet eğitim politikaları, çalışma hayatına yönelik kanunlar ve benzeri adımlarla ekonomik büyüme ve kalkınma için gerekli altyapıyı sunarken; şirketlerimiz de insan kaynakları politikaları ile Türkiye’de ekonomik hayatta cinsiyet eşitliğini ileri noktaya taşıyacak adımları atmalıdır. Bu noktada; eğitim, çevre, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda gerçekleştirilen çalışmalara aktif olarak katılan Borsa İstanbul,  kadınlarımız için fırsat eşitliğini  öne çıkaran her projeye destek vermeye ve paydaşlarımızla işbirliğine devam edecektir. Şirketlerimiz ve yatırımcılarımız arasında farkındalığı arttıracak uygulamalara katkı sağlamayı da sürdüreceğiz” dedi.

BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir,  konuşmasında kadınların ekonomik hayatta güçlenmesinin önemine dikkati çekti: “Son yıllarda, kadınlar için ekonomik alanda birçok kapı açılmaya başladı. Bugün daha fazla kadın CEO, mühendis, bilim insanı, doktor ve fabrika işçisi görüyoruz ama tüm gelişmelere rağmen, kadınların ekonomiye tam ve eşit katılımının önündeki engeller devam ediyor. Kadınlar iş yerindeki istismar ve ayrımcılıktan orantısız bir şekilde etkileniyorlar. Cinsiyet ayrımcılığı kadınların güvencesiz, daha düşük maaşlı işlerde çalışmalarına neden oluyor ve üst düzey poziyonlarda yer almalarını engelliyor. Bu durum da kadınların ekonomik ve sosyal politikaların şekillenmesindeki katılımını sınırlıyor. Türkiye, kadınların iş gücüne katılım oranı bakımından Avrupa ülkeleri sıralamasında en altta. Bugün, kadın haklarının sağlanması için önemli bir yol haritası çizen Pekin Eylem Platformu’nun 20. senesini kutlarken altını çizerek söylemek istiyoruz ki daha fazla kadın çalıştıkça, ekonomiler daha fazla büyüyecektir.” Ingibjorg Gisladottir, üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Pekin Eylem Platformu’nun uygulanmasına dair verilen sözlerin hala geçerliliğini koruduğunu ama hala tam olarak hayata geçirilmediğini belirtti. Bu nedenle, BM Kadın Birimi’nin dünya çapında tüm BM üyesi devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını hızlandırmaları, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını geliştirmeleri ve 2030’a kadar tam olarak kadın-erkek eşitliğini sağlamaları amacıyla “Hedef 2030’a Kadar Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç”  çağrısında bulunduğunu da konuşmasına ekledi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve İşletmeler Direktörü ve UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Genel Yayın Yönetmeni James Zhan, “BM ailesinin bir parçası olarak çok güçlü biçimde toplumsal cinsiyet sorunlarına odaklanmış durumdayız ve diğer BM birimleri ile işbirliği içinde ortak hedefimiz olan kadınların güçlenmesi konusunu desteklemek için kararlıyız. Borsa İstanbul ev sahipliğinde yapılan bu önemli etkinlik çerçevesinde UNWomen ile yaptığımız çalışma sürekli işbirliğimizin en son örneğidir. UNCTAD olarak gelişmekte olan ülkelerde kadının güçlenmesini sağlamaya yönelik yöntemler belirlemeye odaklanıyoruz. Bu çerçevede kadınlara yönelik uluslararası yatırımın faydalarını maksimize eden ve risklerini en aza indiren politikalar ve önlemler üzerine araştırmalar yapıyoruz. Bu riskler arasında kadınların ekonomik kırılganlığı, düşük ücretli sektörlerde ve işlerde çalışan kadın sayısının yüksekliği ve kadınların eğitime erişimindeki yetersizlikler sayılabilir.” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında uygulanması gerektiğini belirten UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Güler Sabancı, “Kadının iş gücüne katılımı sadece insan hakları meselesi değil, ayrıca ekonomik olarak doğru bir karardır. Yapılan tüm araştırmalar ortaya koyuyor ki, kadına karar alma süreçlerinde rol veren organizasyonlar daha başarılı oluyor.  Kadın istihdamı, sadece kadına hakkını teslim etmekle ilgili bir konu değildir; aynı zamanda ekonomik büyümeyi de önemli ölçüde destekleyecektir. Daha fazla kadın istihdamı, daha güçlü Türkiye demektir. Bu yüzden, Sayın Babacan’ın halka açık şirketlerde yönetim kurullarında daha fazla kadının yer alması  konusunda yaptığı çağrıya, iş dünyası mutlaka destek vermelidir. Biz, Sabancı Topluluğu olarak yıllardır kadın erkek eşitliğini, kadınların toplum ve iş hayatında eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini, uluslararası ve ulusal platformlarda bu konuyu gündeme getirmeyi, öncülük etmeyi ve bu konuda yapılan tüm çalışmalara destek olmayı hedefledik. Türkiye’de Birleşmiş Milletler’in “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni” imzalayan ilk şirket olmaktan, bu yolu açmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yılmaz Argüden toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Kadınlara eşit şartlarla çalışma fırsatları sunmayan toplumlar zenginleşemez. Kadınların çalışma hayatındaki konumları açısından Türkiye’de çok çelişkili bir durum var: Kadınların iş gücüne katılımında dünya sıralamalarında sonlarda yer alırken, iş gücüne katılan kadınlara ücret ayrımcılığı yapılmaması ve kadın CEO oranları açılarından oldukça iyi durumdayız.  Bu nedenle Global Compact & UNIDO olarak gerçekleştirdiğimiz istişarelerde, kadınların iş gücüne katılımını artırmak Türkiye’nin en öncelikli beş sürdürülebilir kalkınma hedefi arasında yer aldı.”

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imza duyurusu gerçekleştirildi

Törende konuşmaların ardından Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) imza duyurusu ve yeni imzacılarla fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biridir. 2010 yılında UN Global Compact ve UN Women ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunmaktadır. WEPs, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istemektedir. Dünya çapında 1000’e yakın imzacısı bulunan WEPs’in Türkiye’den yeni imzalayan 19 şirket ile birlikte toplam 42 imzacısı bulunuyor.

Duyuruyu yeni imzalayan şirketler arasında Akfen, Anadolu Efes, Arkas Holding, Asut Fiberglass, Back-up, Bilim İlaç, Coca Cola İçecek, Gün Partners, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., Kıymet-i Harbiye, Limak Yatırım A.Ş., Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti - Tat Bakliyat, MLS Holding, Quattro Yönetim Danışmanlığı, Standart Gayrimenkul Değerleme Uygulamaları A.Ş., TSKB, Yeşim Tekstil, Zorlu Holding ve s360 yer aldı.

Tüm Fotoğraflar için tıklayınız.

UN WOMEN İLETİŞİM BİLGİLERİ
Gizem Yarbil Gürol / gizem.yarbil .at. unwomen.org / 0533 413 9363

GLOBAL COMPACT İLETİŞİM BİLGİLERİ
Sevgi Şairoğlu / ssairoglu .at. tisk.org.tr / 0312 439 7717
Derin Şenerdem / dsenerdem .at. tusiad.org / 0212 249 1929


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5035 Değişim: 0,29%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5242
Açılış: 32,411
34,5535 Değişim: 0,17%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.494,91 Değişim: 0,47%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.