Borsa İstanbul’da gong, kadın-erkek eşitliği için çaldı

13.03.2017 - 14:24 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul’da gong, kadın-erkek eşitliği için çaldı | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından toplam 40 borsa, Mart ayının ilk haftasında gong törenlerine ev sahipliği yapıyor.

Borsa İstanbul ev sahipliğinde, UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges-WFE), Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) katılımı ile iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak amacıyla 8 Mart 2017 tarihinde bir gong töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Törene katılan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “2023 hedefimiz kadın istihdamını yüzde 41’e çıkarmak” şeklinde konuştu.

UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Dünya Borsalar, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu, Sürdürülebilir Borsalar Girişimi ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin iş dünyası ve sürdürülebilir kalkınma için önemine dikkat çekmek amacıyla 2015’ten beri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Mart ayının ilk haftası dünya borsalarının açılış veya kapanış gong törenlerinde “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” (“Ring the Bell for Equality”) adı altında etkinlikler düzenliyor. 

Bu sene Borsa İstanbul’un da aralarında bulunduğu, Avustralya’dan Toronto’ya, Londra’dan Hong Kong’a kadar 40 borsa gong törenlerine ev sahipliği yapıyor. 

Sürdürülebilir Borsalar Girişimi’nin kurucu üyesi Borsa İstanbul da, gong törenine 2017 yılında üçüncü kez ev sahipliği yaptı. Gong T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Şam’da yaşayan, Rusya’nın bombalaması sonrasında da önce Ürdün’e, sonra Türkiye’ye geçen İman Ali ve kızı Revan Ali, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Solrun Gísladóttir, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger ve törenin sunuculuğunu gerçekleştiren Jülide Ateş tarafından çalındı.

Haberin Devamı

DR. FATMA BETÜL SAYAN KAYA: “2023 HEDEFİMİZ KADIN İSTİHDAMINI YÜZDE 41’E ÇIKARMAK”

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “Hem Hükümet hem de Bakanlık olarak kadının ekonomide, siyasette ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol alması için pozitif ayrımcılığı getirdik. Teşviklerle kadınlarımızın iş hayatında güçlü bir şekilde yer almalarını sağlıyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 33’ün üzerine çıktı. 2023 hedefimiz kadın istihdamını yüzde 41’e çıkarmak” dedi.

Kadınların demokrasinin, özgürlüğün teminatı olduklarını 15 Temmuz’da tüm dünyaya gösterdiğini kaydeden Kaya, “Ben bu 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tüm şehit ve gazi kadınlarımıza ithaf etmek istiyorum. Dünya durdukça kadın şehitlerimizi asla unutmayacağız. Onlar 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün gerçek kahramanlarıdır” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’un açılış gongunu kadınlar için, eşitlik ve adalet için çaldıklarını kaydeden Kaya, “Umarım bu sesi, doğudan batıya tüm dünya duyar. Bu ses kadın girişimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. Emeğin, adaletin sesi olsun. Aynı zamanda vatanı için eşleri, evlatları şehit edilen onurlu, vefakar kadınlarımızın, annelerimizin sesi olsun” değerlendirmesini yaptı.

KARADAĞ: “FIRSAT EŞİTLİĞİ OLMADAN BİR ÜLKENİN KALKINMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” törenine ev sahipliği yapan Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise, “Sosyal hayattan sağlığa, eğitimden iş hayatına; tüm kadınlarımıza adalet ve eşitlik için gayret gösterirken bir noktanın önemine dikkat çekmek istiyorum. Bütün bu çalışmalar, onlara bir lütuf ya da tek taraflı bir fayda şeklinde asla değerlendirilmemelidir. Tam tersine, atılan tüm adımlar ülkemiz ve hepimiz içindir. Çünkü, sosyal adalet ve fırsat eşitliği olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Bu çerçevede, hanımefendilerin hayatın her alanında varlığını güçlendirmek büyük önem arz ediyor. Özellikle, iş hayatında fırsat eşitliğini sağlamak ve iş gücüne katılımlarını artırmak sadece onların hakkını teslim etmek değil, ülkemizin geleceğine de yatırım yapmak anlamına geliyor. Borsa İstanbul olarak fırsat eşitliğini öne çıkaran her projeye destek vermeye ve paydaşlarımızla iş birliğine bundan sonra da devam edeceğiz. Şirketlerimiz ve yatırımcılarımız arasında farkındalığı artıracak uygulamalara katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

GONG TÖRENİNDE KONUŞMA YAPAN DİĞER KURUM TEMSİLCİLERİ FIRSAT EŞİTLİĞİ MESAJI VERDİLER

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Solrun Gísladóttir ise, “OECD ülkeleri arasında ev işi ve ücretsiz bakım işini en uzun saatler yapanlar Türk kadınları. Sonuç olarak da Türkiye OECD ülkeleri arasında kadınların iş gücüne katılma oranı en düşük ülke. Ev işleri ve ücretsiz bakım yükü, belki de güvenli ve ücretli şekilde ekonomiye katkı yapmalarının önündeki en büyük engel. Dolayısıyla, kadınların ev işi ve ücretsiz bakım işlerini azaltmak için sosyal altyapı hizmetlerinin geliştirilmesine gerçekten destek olmalıyız. Böylece Türkiye’de kadınların iş piyasalarına katılımı artabilir ve kadınlar için güvenlikli ve iyi nitelikli işler yaratılabilir” şeklinde konuştu.

IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams ise şunları söyledi: “Dünya genelinde cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketler daha iyi kurumsal yönetim sergiliyor ve genel olarak daha rekabetçi, yenilikçi, bünyesi sağlam şirketler oluyorlar. Bugün dünyada pek çok ülke cinsiyet eşitsizliği nedeniyle iş gücünün önemli bir kısmını ve potansiyelini kaybediyor. IFC özel sektörde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için tüm dünyada 1000'den fazla finansal kurum ile iş birliği yaparak kadın girişimcileri ve kadınların iş gücüne katılımını destekliyor.”

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Seçkin de konuşmasında, “Kadınların toplumun ve çalışma hayatının her aşamasında daha çok yer alması, daha adil ve istikrarlı bir kalkınma ve daha güçlü bir ekonomi anlamına geliyor. Bu nedenle #eşitlikkazandırır diyoruz” şeklinde konuştu.

SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger ise, “Tarihte hiçbir eşitsizlik böyle kısa sürede çözüme ulaşmıyor. O yüzden araştırmaların 170 yıl sonra gelecek dediği eşitliği satın almıyorum” dedi. “Toplumsal cinsiyet eşitliği sosyal sorumluluk değil, bir ekonomi meselesi” diyen Ger, WEPs’i imzalayan ve 7 ilkeyi uygulayan şirketlerin de bunu bildiğini belirtti.

74 ŞİRKET KADININ GÜÇLENMESİ PRENSİPLERİNİ İMZALADI

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin tüm Birleşmiş Milletler üyesi devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını hızlandırmaları, kadınların ve kız çocuklarının haklarını geliştirmeleri ve 2030’a kadar kadın-erkek eşitliğini tam olarak sağlamaları amacıyla yaptığı “Hedef 2030’a Kadar Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç” çağrısı kapsamında düzenlenen gong töreninin ardından Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (Women’s Empowerment Principles - WEPs) yeni imzalayan 74 şirket tebrik edildi.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri. 2010 yılında UN Global Compact ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. WEPs bu kapsamda, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini talep ediyor.

Törende T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında gazi olan Jale Usta’ya, Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da İman ve Revan Ali’ye hediye takdiminde bulundular.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5442 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9015 Değişim: 0,21%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.423,73 Değişim: 0,02%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.