Borsa İstanbul’da Gong, Entegre Rapor Hazırlayan Kurumlar için Çaldı

14.11.2017 - 14:57 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul’da Gong, Entegre Rapor Hazırlayan Kurumlar için Çaldı | Borsa İstanbul Haberleri

Entegre raporlama deneyim paylaşım toplantısı gerçekleştirildi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘Entegre Düşünce’ ve ‘Entegre Raporlama’ yaklaşımı hakkında farkındalık yaratmak ve şirketlerin bu alandaki uygulamalarına destek olmak amacıyla 2015 yılından itibaren faaliyetlerini başlatan Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) kuruluşunu, 2017 yılının başında Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle duyurmuştu. Borsa İstanbul 13 Kasım 2017’de bu sefer de Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) iş birliği ile entegre rapor hazırlayan kurumlar için gong törenine ve ardından da Deneyim Paylaşım Toplantısına ev sahipliği yaptı. 

Haberin Devamı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, ERTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Başkanı Richard Howitt ve Yale Üniversitesi Muhasebe, Ekonomi ve Finans Profesörü Shyam Sunder’ın açılış konuşmalarını yaptığı törende, entegre raporlama yapan ve IIRC’ye Türkiye’den üye olan Adana Çimento, Argüden Yönetişim Akademisi, Aslan Çimento, Çimsa, Garanti Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın temsilcileriyle birlikte gongu çaldılar.

Törende aynı zamanda Borsa İstanbul ile Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) ve ERTA arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Borsa İstanbul iş birliği anlaşması ile diğer ülke borsalarına da örnek olacak bir adım attı. 

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ törende yaptığı konuşmada, “Borsamızın da önemle üzerinde durduğu kavramlardan biri olan “Sürdürülebilirlik”, geleceği yakalamak isteyen tüm kurumların doğru bir kurgu ile kendi süreçlerine adapte etmesi gereken bir olgudur ve kurumsallaşmanın yapı taşlarından birisidir. Dünya genelinde de sürdürülebilirlik kavramının önemine binaen, “sürdürülebilirlik raporlaması” ana akım raporlar arasında yerini almıştır. Sürdürülebilirlik raporlaması paydaşlarla iletişimde çok değerli bir katma değer sağlamasına karşın, hazırlanan diğer raporlar gibi tek başına ele alındığında işletmelerin bütüncül durumunu –diğer bir deyişle büyük resmi- sunamamaktadır. Dolayısıyla birbirinden kıymetli bilgiler içeren farklı raporların etki ve değerleri kaybolmaktadır. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi, bu soruna çözüm olmak üzere, şirketlere, hikayelerini daha kapsayıcı fakat yalın bir şekilde anlatabilmelerinin yolunu açmış; bu yeni raporlama sistemini yaygınlaştırma amacıyla Entegre Raporlama Çerçevesini uluslararası camianın hizmetine sunmuştur. ” dedi.

Haberin Devamı

Karadağ, konuşmasında ayrıca Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de entegre raporlamayı benimseyen şirket sayılarının artış göstermesinin ehemmiyet arz ettiğinin altını çizdi ve “Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi CEO’su Sayın Richard Howitt ve bu alanda çalışmalar yapan değerli akademisyenlerimizin katılımları ile gerçekleştirmekte olduğumuz bu etkinliğin entegre raporlamaya, dolayısıyla işletmelerin kurumsallaşma yolculuğunda kayda değer bir katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

ERTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, konuşmasında şunları dile getirdi: “Yatırım kararları verilirken şirketin geçmiş ve mevcut durumunun değerlendirilerek, şirketin potansiyeline ve geleceğine yatırım yapılmaktadır. Şirketin potansiyel performansının değerlenebilmesi için şirketin sadece ne yaptığının değil ne yapacağının, nasıl değer yaratacağının ve bunun ne şekilde paylaşılacağının öngörülebiliyor olması önemlidir. Bunun anlatımında artık finansal bilgiler kadar finansal olmayan bilgilerin entegre bir şekilde paylaşımı önem kazanmıştır. Entegre düşünceye dayalı bu yaklaşım ile nitelikli bilgi paylaşımı güven ortamının oluşmasını sağlamakta ve şirketin olduğu kadar, mevcut ekosistemin sürdürülebilir gelişimine önemli katkısı olmaktadır.”

Haberin Devamı

Profesör Aras, konuşmasında aynı zamanda şunları vurguladı; “Hem büyük ölçekli, hem de küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerinde yapılan araştırmalar, finansal ve finansal olmayan raporlamayı entegre bir şekilde benimseyen şirketlerin, daha uzun vadeli ve kalıcı yatırımcı tabanına sahip olduklarını, sermaye maliyetlerini düşürdüklerini ve hisse senedi fiyatlarının yükseldiğini göstermiştir. Bunun, sermaye piyasalarının dönüşümü ve sürdürülebilirliğini sağlama ve finansal istikrarı geliştirmeye yönelik önemli bir yaklaşım olduğunu vurgulamak isterim. Entegre raporlama, şirketin sürdürülebilir değer yaratmasının bir güvencesi olarak şirketlerin kendisi, paydaşları dolayısıyla da sağlıklı bir ekonomi açısından büyük önem taşımaktadır.”

Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) CEO’su Richard Howitt, konuşmasında “Borsa İstanbul, Entegre Raporlama Türkiye Ağı ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (International Integrated Reporting Council) arasında imzalanacak bu önemli mutabakat zaptı vesilesiyle bu hafta Türkiye’de olmaktan son derece memnunum. IIRC olarak bir Borsa ile ilk defa iş birliği anlaşması imzalıyoruz. Borsa İstanbul, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketleri Entegre Raporlama yapmaya teşvik etme konusunda gerçek bir öncü rolü oynuyor. Bunun, Entegre Raporlama Türkiye Ağı’nın da desteğiyle, Türk şirketlerinin düşünme, hareket etme ve değer yaratma hikayelerini iletme yöntemlerinde gerçek, somut faydalar yaratacağına inanıyorum. Bu da Türk piyasa katılımcıları ile diyaloğu güçlendirecek ve nihai olarak, Türkiye’nin mali istikrarına ve sürdürülebilir büyümesine destek olacak.” dedi. 

Yale Üniversitesi’nde, Muhasebe, Ekonomi ve Finans Profesörü olan ve kurumsal raporlama ile ilgili onemli yayinlara imza atan Shyam Sunder, konuşmasında “Yapılan araştırmalardan, karşılıklı güvenin hakim olduğu iş ortamında, müzakerelerin arttığı, işlemlerin tamamlanma süresi ve maliyetlerinin düştüğü, ticaretin geliştiği ve toplumların zenginleştiğini tespit etmiş durumdayız. Kurumlar, ancak faaliyetleri sonucunda elde ettikleri çıktıların toplam değeri, üretimde kullandıkları girdilerin toplam maliyetini aşması durumunda katma değer yaratabilirler. Bu iki toplam arasındaki fark, yaratılan katma değeri ve toplum zenginliğine net katkıyı temsil etmektedir ve bu katma değer, paydaşlar arasında dağıtılmaktadır. “Akıllı” finansal raporlama, yalnız kurumların ne kadar değer yarattığını değil bununla birlikte yaratılan değerin paydaş grupları arasında nasıl dağıtıldığını da rapor etmektedir. Ancak böylesi bir şeffaflık sayesinde kurumlar yeterli karşılıklı güven ortamını yaratabilir, işlem maliyetlerini düşürebilir ve toplam katma değeri artırmanın yanı sıra paydaş grupları arasında dağıtarak herkesin daha fazla değer elde etmesini sağlayabilirler. Türkiye’de bu sürece zaten başlamış kuruluşların, bu amaca yönelik olarak çalışmaya kararlı olduklarını bilmekten memnuniyet duyuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Gong ve İş Birliği Anlaşması İmza Töreninin ardından Entegre Raporlama Deneyim Paylaşım Toplantısına geçildi. Toplantı IIRC CEO’su Richard Howitt açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra ERTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras’ın moderatörlüğünde “Entegre Raporlama-deneyim Paylaşım” oturumu, ardından da Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı ve CFO’su Dr. Şenol Duman’ın moderatörlüğünde “Kurumsal Raporlama ve Yatırımcı Boyutu” başlıklı oturum gerçekleştirildi. 

ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI HAKKINDA

Prof. Dr. Güler Aras (Bağımsız kurucu üye) başkanlığında; Borsa İstanbul, TÜSİAD, Global Compact, TKYD, SKD, IIRC Türkiye Büyükelçisi, Argüden Yönetişim Akademisi ve ilk uygulama şirketleri , Garanti Bankası ve Çimsa tarafından 21 Ekim 2015 tarihinde faaliyetlerine başlayan Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA), şirketlerin, finansal olmayan bilgilerini finansal bilgiler ile entegre bir şekilde raporlamalarını ve entegre düşüncenin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3198 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0694 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.306,83 Değişim: 1,29%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.