Tüyo peşinde koşan asıl getiriyi ıskalıyor

27.06.2017 - 12:43 | Son Güncelleme :
Tüyo peşinde koşan asıl getiriyi ıskalıyor | Borsa Haberleri

Piyasaların tarihinde, tüyo peşinde koşarak tüm yatırımını kaybeden ya da çok uzun süre büyük zararlarla maliyetini kurtarmayı bekleyen sayısız yatırımcı bulunuyor.

Borsa İstanbul'da "tüyo" peşinde koşan bireysel yatırımcılar, temettü verimliliği ve beklentileri ile kurumsal yatırımcıların gözdesi konumunda olan hisselerin uzun vadede sağladığı yüksek getirileri ıskalıyor.

Kelime anlamı "herhangi bir konuda verilen gizli bilgi" olan tüyonun, Türkiye'de en çok kullanıldığı mecraların başında at yarışlarından sonra Borsa geliyor.

Haberin Devamı

Yatırımcının tüyo arayışı; Borsada işlem yapan kurumsal olmayan "yatırımcıların", Borsanın kuruluşundan bu yana peşinden koştuğu, bazen ucundan kıyısından bulduğu, bazen bulduğunu sandığı ancak çoğunlukla hüsranla sonuçlanan bir macera...

Borsada tüyo peşinde koşanlar, at yarışı ve bahis oyunlarında şansını deneyenler gibi kısa sürede "köşeyi dönme" arayışında olan kişilerden oluşuyor. Tüyo peşinde koşanların yatırım yapacağı şirket ile ilgili henüz kamuya açıklanmamış "insider" bir bilgiye sahip olmasının cazibesi, gerçek yatırımcıları da etkisi altına alıyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

SERMAYE PİYASALARINDAKİ EN BÜYÜK SUÇLARDAN BİRİ

Hukuki açıdan sermaye piyasalarındaki en büyük suçlardan biri olarak görülen "insider trading", yani Sermaye Piyasası Kanunu'nda tanımlandığı haliyle "bilgi suistimalinin" halk diline geçmiş haline de tüyo denilebiliyor.

Halka açık şirketle ilgili önemli bir haberi kamuya açıklanmadan birileriyle paylaşması ve bu bilgiyi çıkarı için kullanması durumunda kişi, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis veya elde ettiği menfaatin iki katından az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesinde "bilgi suistimali", "Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki ve henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren veya iptal eden ve bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden yöneticiler, pay sahipleri, görevliler, bilgiyi işlem yapmak için elde edenler ve herhangi bir şekilde bu bilgiye sahip olmuş kişiler..." olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

"TÜYOLAR, DERİNLİĞİ AZ VE MANİPÜLASYON YAPANLARIN CİRİT ATTIĞI PAY PİYASALARI İLE İLGİLİ"

Kurumsal olmayan yatırımcılardan gelen "bitmez tükenmez tüyo istekleri", sermaye piyasaları profesyonellerinin sektörle ilgili en önemli problemlerinden birini oluşturuyor.

AA'nın haberine göre; sosyal medyada, forumlarda ya da kulaktan kulağa yayılan tüyolar, genellikle derinliği az ve manipülasyon yapan kişilerin cirit attığı pay piyasaları ile ilgili oluyor.

Sermaye piyasası profesyonellerinin, yatırımcıları bu pay piyasalarından uzak tutmaya çalışmasına karşın bu yöndeki isteklerin ardı arkasının kesilmediği ifade ediliyor.

Borsa uzmanları, bir tüyonun kulaktan kulağa dolaşmaya başlamasının söz konusu pay piyasasını manipüle eden kişi ya da kişilerin, ellerindeki payları pazarlaması anlamına gelebileceğini belirterek, "Daha önce ilgili piyasada payları toplayan kişiler, tüyo dedikoduları yayarak alım yapmaya istekli yatırımcı topluluğu oluşturmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Piyasaların tarihinde tüyo peşinde koşarak tüm yatırımını kaybeden ya da çok uzun süre büyük zararlarla maliyetini kurtarmayı bekleyen sayısız yatırımcı bulunduğunu anlatan uzmanlar, yatırımcılara, bu tür dedikodu, yalan haber ya da tüyolara itibar etmemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

TEMETTÜ VERİMİ YÜKSEK ŞİRKETLERİN HİSSE FİYATLARI DA SEVİNDİRİYOR

Borsada likiditesi yüksek, büyüme beklentisi olan ve yatırımcı dostu, yani düzenli temettü ödeyen şirketlerin uzun vadede yatırımcısına her zaman alternatif enstrümanlardan daha iyi kazandırdığını, bunların dışındaki pay piyasalarında tüyo peşinde koşanların ise kısa vadede zaman zaman karlı işlemler gerçekleştirse de uzun vadede zarar etme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Temettü verimliliği, yani hisse fiyatına göre yüksek oranlı temettü veren şirketler incelendiğinde, son 10 yılda sadece temettü ve bedelsiz sermaye artırımları ile yatırımcısının hisse alımı için ödediği paranın tamamını tekrar cebine koyup, üzerine de hisse fiyat artışının getirisini sunan birçok örnek bulunuyor. Temettü verimi yüksek ve yatırımcı dostu şirketlerin hisselerine ödedikleri paranın neredeyse her yıl ortalama yüzde 10'unu temettü olarak alan yatırımcılar, aynı zamanda uzun vadeli yatırımcıların bu şirket hisselerine talebi düzenli olarak devam ettiği için hisse senedi fiyatlarının çoğunlukla BIST 100  endeksinin üzerindeki getirisinden de faydalanıyor. Borsa yatırımının uzun vadeli düşünülmesi ve hisse tercihinin tüyolarla değil, profesyonellerin yardımı ile yatırım tercihine uygun şirket hisselerine yapılması gerekir."

Veri terminallerinde temettü verimi en yüksek 20 hisse senedi arasında, en az 10 yıldır halka açık olan ve bu dönemde düzenli temettü ya da bedelsiz hisse senedi veren hisseler seçildiğinde Aygaz, hisse fiyatının getirisi ile öne çıkıyor. Aygaz bu dönemde temettü ödemeleri hariç sadece hisse senedi fiyatı değişiminden yatırımcısına yüzde 614 kazandırırken, temettü verimi en yüksek hisse senedi ise İş Yatırım oldu.

Temettü verimi yüksek ve düzenli temettü ödemesi yapan şirket hisseleri, sadece fiyat değişimi dikkate alındığında bile son 10 yılda yatırımcısına ortalama yüzde 331 kazandırırken, söz konusu dönemde BIST 100  endeksinin yükselişi ise yüzde 112 seviyesinde bulunuyor.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.879 Değişim: 1,85% Hacim : 41.689 Mio.TL Son veri saati : 13:22
Düşük 8.695 19.03.2024 Yüksek 8.879
Açılış: 8.702
32,3398 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,0808 Değişim: -0,29%
Düşük 35,0472 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.242,15 Değişim: -0,06%
Düşük 2.232,38 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.