Bitcoin savaşları kızışıyor

14.09.2017 - 12:19 | Son Güncelleme :
Bitcoin savaşları kızışıyor | Bitcoin Haberleri

Bitcoin'de, dünyanın büyük ekonomilerinin hükümetleri daha fazla regülasyon isterken, Bitcoin destekçileri Bitcoin'in internette özgürce kullanılması gerektiğini savunuyor.

Bitcoin ve bunun gibi diğer sanal para birimlerinin kullanımı arttıkça ve yaygınlaştıkça, büyük ekonomileri kontrol eden devletler, her gün daha da derinleşen sanal para piyasalarını düzenleme ihtiyacı duyuyor.

Bitcoin destekçileri ise internette kullanım için 2009'da ortaya çıkan Bitcoin ve daha sonraları geliştirilen diğer sanal para birimlerinin internet ortamında özgürce kullanılmasına devam edilmesini ve düzenlemelerle sınırlanmaması istiyor.

Haberin Devamı

Çin hükümeti, geçen ay sanal para birimlerinin ilk halka arzında para toplamayı yasaklarken, şimdi de yeni düzenlemeler getirerek Bitcoin gibi sanal para piyasasında alım satım işlemlerini denetlemek, bu piyasada oluşan finansal risklerle manipülasyon ve spekülasyonları önlemek, özellikle Bitcoin'in Çin yuanı ve ABD doları gibi diğer para birimlerine çevrilmesini kısıtlayarak döviz ticaretini sıkılaştırmak istiyor.

BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

Rusya'da, ağustos sonunda yaklaşık 500 milyon ruble değerinde Bitcoin'in ticaretini yapmak isteyen 3 kişiyi tutuklayan ve kara para aklamada sanal para birimlerinin kullanımının önüne geçmek isteyen Rus hükümeti ise Bitcoin ve benzer para birimlerinin rubleye çevrilmesini engellemeyi umuyor.

"HÜKÜMETLER, SANAL PARA PİYASALARINDA GERİ KALMAMAYA ÇALIŞIYOR"

ABD'deki uluslararası hukuk firması K&L Gates'in Yatırım Yönetimi avukatı Robert Crea, yaptığı açıklamada, hükümetlerin asıl endişesinin, sanal para piyasalarında ortaya çıkan dolandırıcılık, kara para aklama, vergi kaçırma ve siber güvenlik riskleri olduğunu vurguladı.

Sanal para piyasaları düzenleme uzmanı da olan Crea, "Sanal para piyasaları büyüdüğü ve derinleştiği için hükümetler de geri kalmamaya çalışıyor. Bu tür piyasalarda şu anda çok az düzenleme bulunuyor. Siber güvenlik kaygıları bir yana, ülkelerin menkul kıymetler ve döviz piyasaları da sanal para birimlerine karşı temkinli yaklaşıyor. Bu nedenle hükümetler sanal para birimlerini ve genel olarak bu tür piyasaları denetleme ihtiyacı duyuyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bugün dünya genelinde yaklaşık 6 milyon insanın Bitcoin kullandığının tahmin edildiğini bildiren Crea, internet üzerinden dijital bir ödeme sistemi olan Bitcoin'in evrim geçirerek bugün diğer para birimlerine de çevrildiğini, küresel bir para birimi halini aldığını söyledi.

Çin'in katı döviz kontrolü faaliyetlerine dikkati çeken Crea, bu ülkedeki Bitcoin kullanıcılarının ülkenin sert döviz kontrolü kurallarından kaçmaya çalıştığını ifade etti.

"SANAL PİYASAYA MÜDAHALENİN İLK SAFHASINDAYIZ"

Robert Crea, Çin'in, dünyanın büyük ekonomileri arasında Bitcoin ve genel olarak sanal para birimlerine karşı en sert tavrı alan ülke olduğunu belirterek, her ülkenin Bitcoin'e karşı aynı davranmadığını söyledi.

ABD ve Kanada'nın sanal para birimlerine karşı daha ılımlı yaklaştığını ifade eden Crea, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Jay Clayton'ın, temmuz ayında yaptığı açıklamada, Bitcoin ve bunun gibi sanal para birimleri piyasalarının yenilik ve teknolojik açılardan incelenmesi gerektiğini ancak piyasa aktörleriyle regülatörler arasında da diyaloğun devam etmesini söylediğini kaydetti.

Hükümetlerin, sanal para birimleri piyasalarına regülasyonun yanı sıra hukuki ve cezai yaptırımlar da uygulayabileceğini belirten Crea, "Kontrolsüz bir sanal piyasaya yapılmak istenen müdahalenin ilk safhasındayız." ifadesini kullandı.

Crea, sanal para piyasalarının aktörleriyle hükümet regülatörlerinin bir araya gelerek düzenleyici çerçeveler oluşturması gerektiğini, bu sayede şeffaf bir pazar oluşturulabileceğini ve yatırımcıların üzerindeki risklerin azaltılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD BORSALARINDA İŞLEMİNE İZİN VERİLMEDİ​

Bu arada SEC, mart ayında Bitcoin'in Borsa Yatırım Fonu olmaya yönelik başvurusunu reddetmiş ve Bitcoin'in ABD borsalarında işlem görmesine izin vermemişti.

SEC'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Bitcoin'in başvurusu, manipülatif faaliyetlerin önlenmesi için gerekli şartları sağlamadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti.

ABD'li uluslararası yatırım bankası J.P. Morgan Chase'in Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon ise yaptığı açıklamada, Bitcoin'in "sahtekarlık" ve "spekülatif" olduğunu dile getirmiş ve bankasındaki finansal çalışanların Bitcoin ticareti yapması durumunda onları kovacağını söylemişti.

Dimon, Bitcoin'in ancak ABD doları ve diğer büyük para birimlerini kullanmaktan kaçınan insanlar tarafından tercih edildiğini belirtmişti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.