Küresel piyasalarda neler oldu ve neler olacak?

17.12.2018
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
Küresel piyasalarda risk iştahının hala zayıf seyrettiğini gözlemliyoruz. Piyasalarda risk unsurunu tetikleyen faktörlerin olması nedeniyle küresel borsalarda alımlar güçlü olamıyor ve Borsa İstanbul 100 endeksi de kendisini besleyemediği için aşağı yönlü hareketini genişletmek zorunda kaldı. Aynı zamanda, dolar kurunun da 5.30 TL altı kapanışlarında zorlanıyor olması da, endeksin güçlenmesini zorlaştıran bir diğer unsur olarak yorumlanabilir.

Geçtiğimiz hafta iç piyasada gündem yoğundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son faiz kararını açıklarken, Fitch ise Türkiye’nin değerlendirme notunu paylaştı.

Fitch Ratings, Türkiye'nin "BB” olan kredi notunu ve "negatif" görünümünü korudu. Fitch, negatif görünümün, jeopolitik risklerin ve küresel koşulların oluşturduğu çok yönlü riskleri yansıttığını belirtti. TL’nin yılın ilk aylarında keskin bir zayıflama yaşadığını ve bu zayıflamanın ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin zorlaştırdığı dış finansman zorluklarının gelişmesinden kaynaklandığı belirtildi. Fitch sonrası yeni haftaya baktığımız zaman TL üzerinde yeni bir hareket yaratmadığını gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

2018 yılının son TCMB toplantısı geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Merkez, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 24.00 seviyesinde sabit tutarken, enflasyonla ilgili tonunda bir önceki karar metnine göre bir yumuşamanın olduğunu söylemek mümkün. Ancak yine de enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini de vurguladığı dikkat çekiyor. Aynı zamanda, bir önceki metinde kur geçişkenliği ile ilgili ifadelerin metinden çıkarılmış olması kur geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki etkisinin azaldığına yönelik bir mesaj veriyor. TCMB’nin bu ayki karar metnini sadeleştirdiğini gözlemliyoruz. Kısacası, mevcut metnin faiz artırım tonlamasından çıktığını ve faiz indirimlerini izleme sürecine giren bir tonlama olduğunu belirtebiliriz. TCMB’nin ardından ise iç piyasada yeni bir hareketin oluşmaması, bir süredir dikkatimizi çeken TL varlıklarındaki huzursuzluğun TCMB kaynaklı olmadığını bize gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta dış piyasada birçok konu başlığı izlendi. ABD ile Çin için önemli olanı ise Huawei CEO’sunun kefaretle serbest bırakılması oldu. Bu olayla, ABD ve Çin arasındaki diyalog pencerelerinin sürmesi şimdilik risklerin yumuşamasını da desteklemiş oldu. Ancak buna rağmen küresel borsaların alım gücünün toparlanmakta zorlandığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası da geçen hafta 2018 yılının son toplantısını gerçekleştirdi. Beklentiler doğrultusunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizlerde değişikliğe gitmezken, ECB Başkanı M. Draghi’den Avrupa’ya yönelik güçlü açıklamaların olmaması da Euro açısından olumsuz algılandı.

BORSA

Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi için kritik seviyelerdeyiz. Endeks haftayı 90 bin seviyesinin üzerinde tamamlamasına rağmen hafta içerisinde bu seviyenin üzerinde kalmakta zorlanması durumunda 88 bin 500 desteğine doğru uzama görebiliriz. Buna karşın, endeksin güçlenmesi için hem dış borsalarda alımların güçlenmesi hem de endeksin 94 bin seviyesinin üzerine yerleşmesinde fayda olabilir. Bu hafta için Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü piyasalara ne mesaj vereceği önemli olacaktır. Fed kaynaklı BIST 100 endeksinde de hareketlilik bekleyebiliriz. Ancak teknik açıdan ele aldığımızda, borsa için yükselişin zayıf olduğu ve bir süre yukarı yönde hareketlerde güçlü olmasını beklemek erken olabilir.

DOLAR/TL

Dolar/TL kurunda büyük bir değişiklik yok. Kur 5.30 TL-5.40 TL aralığında seyrini koruyor. Kur için 50 günlük ortalama 5.4755 TL seviyesinden geçiyor. Bu seviyenin üzerine geçmesi durumunda kurun yavaş yavaş yükselme isteği içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genel görünümünde çok olağanüstü bir durum olmadıkça dolar/TL kuru için yükselişin çok agresif olmasını beklemiyoruz. Kasım ayının sonunda 5.13 TL seviyesine kadar geri çekilen kurun yeniden 5.30 TL’nin üzerine çıkması piyasaları rahatsız etti. Dolayısıyla 5.30 TL kur için psikolojik destek konumunda. Bu desteğin altında kalması durumunda yeniden 5.13 TL bölgesine doğru düşüş bekleyebiliriz. Ancak doların bu hareketi içinse bu hafta yapılacak Fed toplantısında güvercin açıklamaların gelmesi durumunda gelişmekte olan ülke piyasaları rahatlayabileceği gibi TL kurunun da 5.30 TL altında daha rahat seyretmesini bekleyebiliriz.

Haberin Devamı

BU HAFTA NELER İZLENECEK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta Euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracına başlayacaklarını duyurmuştu. Bu ihraç ise bankalar aracılığıyla 17 Aralık Pazartesi gününden itibaren başlıyor. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleriyle Euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracının iç piyasa açısından yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Taleplerin ne kadar güçlü olup olmayacağı önemli olabilir.

Türkiye’de bu hafta için ekim ayı sanayi üretimi, eylül ayı işsizlik oranı açıklanacak. Ancak verilerin TL üzerinde büyük bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Hafta içerisinde Hazinenin tahvil ihalesi de yapılacak. Son olarak ise 13 Aralık günü yapılan TCMB toplantısının tutanakları da 20 Aralık Perşembe günü yayınlanacak.

DIŞARIDA İSE GÜNDEM FED OLACAKTIR

Beklenen toplantı 18-19 Aralık tarihlerinde yapılacak ve 19 Aralık TSİ 22:00’da karar açıklanacak. Aynı saatte, ekonomik projeksiyonlarda yayınlanacak. TSİ 22:30’da da Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Karar için beklentiler 25 baz puanlık bir faiz artışına gidilmesi yönünde. Zaten bu beklenti aylar öncesinden fiyatlandığı için sürpriz olmayacaktır. Ancak, geçtiğimiz ay Fed Başkanı Powell, 2019 yılında faiz artış hızlarını indirebileceklerine değinmişlerdi. Bu söylemlerin ardından piyasalar o akşam açıklanacak ekonomik projeksiyonlarda komitede aynı şekilde düşünüyor bunu görüyor olacak. Başkan Powell ise o akşam hangi tonda piyasaların karşısına çıkacak ve faizle ilgili söylemlerinde piyasaları nasıl şaşırtacak merak konusu olacaktır. Kısacası yoğun bir Fed akşamı olacak dolayısıyla piyasalarda hareketlilik gözlemlenebilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5499 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8134 Değişim: -0,15%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,56 Değişim: 0,02%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.