ANLAŞILDI MERKEZ!

16.08.2012 - 12:14 | Son Güncelleme :

Piyasalar PPK karar özetindeki cümleler arasında farklı bir mesaj arayacak...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/merkez-bankasi1.jpg">Merkez Bankası’nın 2012 yılı boyunca açıkladığı Para Politikaları Kurulu toplantı özetlerine göz attığımız zaman, yılın başından bu yana Merkez`in vazgeçemediği cümleler ve yeni hamleleri fark edebiliyoruz.

Firuze OTAY / bigpara.hurriyet.com.tr

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

Toplantıdan yine bir faiz kararı çıkması beklenmiyordu. Bu nedenle gözler PPK toplantısı sonrasında yapılacak olan açıklamalara ve karar özetine çevrildi.

Piyasalar PPK karar özetindeki cümleler arasında farklı bir mesaj arıyor.

Peki PPK özetleri sürpriz cümlelere açık mı? Hangi cümleler sürpriz olabilir?

İşte ocak ayından bu yana yapılan PPK toplantılarında yer alan vazgeçilmez cümleler ve Merkez`in sürpriz kararları...

(16 Ağustos) Merkez Bankası politika faizi yine sabit bıraktı. Faiz kararını değiştirmeyen Merkez, faiz koridorunun alt bandını yüzde 5 üst bandını yüzde 11.5`te bıraktı.

Önümüzdeki dönemde faiz koridoru kademeli daraltılabilir. TL zorunlu karşılıklarda esneklik bir miktar artırılacak. TL zorunlu karşılıkların döviz cinsi tutulabilecek üst sınırı yüzde 60`a çıkarıldı. Son zoorunlu karşılık ayarlanması ile piyasaya 2.8 milyar TL likidite sağlanacak.

(19 Temmuz) MB politika faiz kararını değiştirmedi 5.75’te tuttu. bankaların döviz olarak tutabilecekleri zorunlu karşılık oranını yüzde 50`den yüzde 55`e yükseltti. Bu şekilde piyasaya 2,8 milyar TL likidite sağlanması bekleniyor.

(21 Haziran) Faize dokunmayan Merkez Bankası 4.9 milyar dolarlık altın ve döviz karşılığı 5.6 milyar liralık likidite sağlayacak. Politika faizini yüzde 5.75 seviyesinde sabit bırakan Merkez Bankası, piyasanın ihtiyacı olan likidite için piyasaya yine altın ve döviz getir, likidite senin dedi. döviz rezervlerini 2.7 milyar dolar, altın rezervlerini ise 2.2 milyar dolar artıracak bazı tedbirler aldı. Eğer bankalar altın ve döviz karşılığı likidite imkanını kullanırsa, piyasaya yaklaşık 5.6 milyar TL likidite akacak.

(29 Mayıs) Yılın ikinci yarısında gerilemesini bekleyen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa dönemde enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğine dikkati çekerken, enflasyonun mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini, öte yandan, çekirdek enflasyonun kısa vadede sınırlı bir artış göstermesi, yılın ikinci yarısından itibaren ise düşüş eğilimi sergilemesinin beklendiğini bildirdi.

(18 Nisan) Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5`te, borç vermede 11,5`te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 11`de sabit tutulduğu bildirildi. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası`nda Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranının da yüzde 14,5`te sabit tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği belirtildi. Enflasyonu etkileyen ana unsurların Ocak Enflasyon Raporu öngörüleriyle büyük ölçüde uyumlu seyir izlediği, bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, kısa vadede enflasyonun öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleşebileceği bildirildi. Kurul`un, enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyeceği, bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceğinin vurgulandığı ifade edildi.
Kurul`un, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para poltikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirttiği kaydedildi. Merkez esnekliği koruyacağının altını çizdi.

(27 Mart) Merkez bu PPK’da altın silahını çekti. Merkez Bankası, altın zorunlu karşılıklarında oranı yüzde 10`dan yüzde 20`ye çıkardı. Yeni uygulamanın 30 Mart`tan itibaren geçerli olacağı bildirildi. Merkez’in hedefi yastık altındaki 2.2 milyar dolarlık altın oldu.

(21 Şubat) Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5`te sabit tutulduğu, borç vermede 12,5`ten yüzde 11,5`e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 12`den yüzde 11`e düşürüldüğü bildirildi.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası`nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının da yüzde 15,5`ten yüzde 14,5`e indirildiği kaydedildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği, yurt içi nihai talep yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısının arttığı belirtildi.

Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü bildirildi. Olumlu maliyet unsurlarının etkisiyle Şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü bir eğilim sergilemesinin beklendiği kaydedildi.

Kurul`un, küresel ölçekte son dönemde alınan parasal genişlemeye ilişkin kararları da göz önüne alarak faiz koridorunun üst sınırının bir miktar indirilmesini uygun gördüğü, bununla birlikte, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki temkinli duruşun bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağının belirtildiği, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceği, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk lirası fonlamasının miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul`un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

http://www.tcmb.gov.tr/ 

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.