Türkiye'de sıfır reel faiz geri döner mi?

26.05.2014 - 10:43 | Son Güncelleme :

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650_13.jpg">

Hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na faiz indirimini yetersiz bulduğu için sert çıkmasının ardından faiz tartışması tekrar ekonomi gündeminin ilk sırasına oturdu. Başbakan Erdoğan konuşmasında bir dönem Türkiye’de reel faizin sıfır seviyesinde olduğunu hatırlattı. Şu anda reel faizin yüksek olduğuna işaret etti.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


Burgan Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, ABD Merkez Bankası Fed’in normalleşmeye gittiği bu konjonktürde Türkiye’de reel faizlerin sıfıra inmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. “Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edeceğini düşünmüyorum” diyen Bürümcekçi, yeni bir hareket için enflasyonun takip edileceğini söyledi.

Türkiye’de enflasyonun bu yıl yüzde 7 -8 arasında seyretmesi, 2015’te ise yüzde 7’nin altına inmesi bekleniyor. IMF’nin 2014 ve 2015 enflasyon beklentileri sırasıyla yüzde 7,77 ve yüzde 6,5’ta. Tradingeconomics.com sitesinde ise 2015 enflasyonunun yüzde 7,97’de olacağı tahmin ediliyor.

Faizden, ileriki dönem enflasyon oranlarının çıkartılmasıyla bulunan reel faiz, Türkiye’de şu anda yüzde 2,5 seviyelerinde bulunuyor.  10 yıllık tahvil faizinin reel getirisi ise yüzde 2 civarında. Türkiye’de enflasyon ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 9,38 olarak açıklandı. Merkez Bankası da geçen hafta politika faizi olarak kullandığı repo faizini 50bp indirerek yüzde 9,5’a çekti.

HSBC'den Fatih Keresteci'de reel faizin yüzde 2,4 seviyesinde olduğunu belirtiyor. "1 yıllık hazine bonosu %9.20 civarından işlem görüyor.

TCMB'nin en son ankete göre 1 yıllık enflasyon beklentisi (12 ay sonrası) %6.66. Bu durumda reel faiz 2.4 puan reel faiz var diyebiliriz."

Keresteci kurda düşük seyir devam ettiği sürece faiz indiriminin devamının söz konusu olabildiğini de ekliyor. "Önümüzdeki donemde bu adımı tartışmaya devam edeceğiz ama görünen o ki, TCMB, TL bu seviyelerde kaldıkça ya da gevşedikçe, ölçülü faiz indirimlerine devam edecek. Bu kapsamda USDTRY'nin seyrine bakmak koşulu ile TCMB'nin Haziran'da da 50 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimali bulunuyor."


"FAİZİN NEDEN DÜŞTÜĞÜ DE ÖNEMLİ"

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski bir banka ekonomisti olan Burcu Ünüvar, faizin neden düştüğüne de bakılması gerektiğini belirtti. "Faizin seviyesi kadar, neden düştüğü de önemlidir. Para politikasına güven duyulmayan yüksek enflasyon dönemlerinde, faizi düşürmek var olan sınırlı güveni de eritmek anlamına gelir. Bu nedenle, düşük faizin büyümeyi destekleyeceği öngörüsüne katılmıyorum"

Ünüvar ayrıca faiz ile büyüme arasında denge olması gerektiğinin de altını çizdi
"Bir ülkenin ideal reel faizinin potansiyel büyümesi ile eşik enflasyonu arasında bir denge gözetmesi beklenir. Gelişmiş ülkelerde bu iki rakam birbirine yakınken, gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun daha yüksek ve oynak olması, faizin enflasyon hassasiyetinin artması gerektiğine işaret eder. Dolayısıyla faizin seviyesini tartışmadan önce, Türkiye’de enflasyona bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Enflasyon yüksek, fiyatlama davranışları kırılgan ve MB’ye duyulan güven az. Böyle bir ortamda faizde bir ihtiyat marjı olmalıdır ki, bu da negatif reel faizi Türkiye için bence kısa-orta vadede yanlış ve dolayısıyla sürdürülemez yapıyor."

##$HABER_937148$##

"PİYASADA NEGATİF FAİZ FİYATLANMIYOR"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, piyasaların negatif ya da sıfır faiz oranını fiyatlamadığını söyledi. Türkiye piyasalarında Mart’tan bu yana yaşanan olumlu havanın carry-trade ile desteklendiğini hatırlatan Işık Ökte, reel faizlerin gerilemesi durumunda yaşanan yukarı yönlü hareket için “negatif” olacağını belirtti.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi için beklendiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri aşağı çekmesi gerektiğini söyleyen Ökte, piyasaların şu anda bu hareketi fiyatladığını söyledi. “Eğer Avrupa Merkez Bankası faizleri indirmezse, bu risk fiyatlanmadığı için piyasalarda bir düzeltme gelebilir.”

2014'TE GENE ENFLASYON HEDEFİ TUTMAYABİLİR

Ünüvar 2014'ün enflasyon hedeflemesi için "kayıp bir yıl daha" olabileceği tehlikesine de işaret ediyor."Aylık rakamların ötesine geçersek, enflasyondaki yapısal zayıflıklar, MB’nin zayıf karnesi ve ülkenin alevlenmeye hazır siyasi ajandası, reel faizlerde yönün yukarı olması gerektiğine işaret ediyor. Sürdürülemez bir dengede ilerlemek daha sonra keskin bir telafi gerektireceği için hem kur hem de kredi faizleri kanalıyla büyüme üzerindeki etkisi olumsuz olur. Böyle bir çerçevede 2014 de, enflasyon hedeflemesinde kayıp yıllardan biri olarak haneye eklenir."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5419 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8095 Değişim: -0,16%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.433,97 Değişim: 0,16%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.