"Şartlar Türk Lirası yatırımlarını cazip kılıyor"

08.08.2017 - 14:15 | Son Güncelleme :
"Şartlar Türk Lirası yatırımlarını cazip kılıyor" | Faiz Haberleri

TBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Leblebici, mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde yüzde 13'e yaklaşabileceğini belirtti.Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Leblebici, "Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdikleri paraların geçmiş üç yıl getirdiklerinin toplamından fazla olduğunu belirten Leblebici, mevduat ve kredi faizlerinin düşmesine ilişkin, "Kredilerdeki büyümenin kaynakta bir baskı yarattığı aşikar. Ama paranın bir dolaşım hızı var. Paranın dolaşım hızı, her bankadan bankaya değişir. Aslında bir süre sonra mevduattaki yüksek faizlerden aşağıya gelişi görmeye başlayacağız. Başladığımızı da düşünüyorum. Enflasyonla beraber bu daha da aşağı gidecektir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2018'in ilk çeyreğinde yüzde 8'e yakın bir enflasyon görmenin sürpriz olmayacağını, enflasyondaki düşüşle beraber faizlerinde de genel seyrin buraya doğru olacağını söyleyen Leblebici, bu yılın ilk çeyrek karlarının geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında yüksek olduğunu aktararak, ikinci çeyrek itibarıyla karların normalleşmeye başladığını ve bu normalleşmeyi sektör olarak beklediklerini dile getirdi.
Leblebici, ilk çeyrekte yüzde 40'lar seviyesindeki kar artışının ikinci çeyrekte yüzde 20'lere geldiğini, yılın tamamında da kar artışının yüzde 15-20 aralığında olabileceğini söyledi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Yıl sonu dolar/TL tahminine yönelik ise, "Mevcut seviyelerimizden bizi çok farklı yerlere götürecek bir seviye beklemiyorum. Çünkü öngörülebilirlik açısından paritedeki gelişmeler, sürpriz içermeyecek bir Fed bilançosu mevcut seviyelerimizi korumaya yardımcı olacaktır. Dövizin yatay seyredeceğini düşünüyorsak TL'de olmak yatırımcı için daha cazip olması gerekir. Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor. Son üç yıl içinde yabancıların Türkiye'ye getirdiği paraya ve sırf bu yıl getirdikleri paraya bakın. Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdikleri paralar geçmiş üç yıl getirdiklerinin toplamından fazla. Türk lirası ve Türk piyasaları yabancı yatırımcılar için cazip ve güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bunlar tavsiye değildir. Tamamen gözükenleri söylüyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN ANA GÖSTERGELERİ KUVVETLİ"

Ümit Leblebici, Türkiye'nin ana göstergelerinin oldukça kuvvetli olduğunu, bunların başında borcun gayri safi milli hasılaya oranı geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin eksikliğinin sermaye piyaslarının yeterince gelişmemiş olması olduğunu söyleyen Leblebici, "Yabancıların sermaye piyasaları daha gelişmiş. Onlar tahvilleri geri alıp piyasaya likidite enjekte edebiliyor. Bakıldığında bizim elimizde ne kalıyor? Bütçe tarafında biraz daha genişlemeci politikalar uygulamak. Ekonomiyi canlandırmak için geçici olarak bir genişlemeye gidip sonrasında eski halimize dönmekte hiçbir problem yok. Yapılması gereken de budur. Burada takdir etmemiz gereken hükümetin, BDDK'nın, bankacılık sektörünün ve ilgili tarafların reorganize olarak bunu hızlıca yapmasıdır. Bunu hafife almayalım. Gelişmiş ülkelerin bazen uyguladıkları programlara biz çok iyi diyoruz. Onlardan daha iyilerini biz uyguladığımız zaman kendimize 'çok acayip yanlış işler yapıyoruz' diyoruz. Gerçek böyle değil" dedi.

Hazinenin borçlanma limitini artırmasına yönelik soru üzerine Leblebici, kamunun mali disiplini ve alınacak önlemin geçiciliği düşünüldüğünde bir sorun olmayacağının altını çizerek, sermaye piyasalarının geliştirilmesinin şart olduğunu, bunun için ortaya çıkacak enstrümanlara kategorik olarak karşı olunmaması gerektiğini bildirdi.

"ŞUBELEŞMEDE GİDECEK ÇOK YERİMİZ VAR"

"Bu yıl ağırlıklı yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihracı gördük. İlk defa bir bankamız TL cinsinden ihraç gerçekleştirdi. Devamı gelebilir" diye konuşan Leblebici, kredi mevduat oranının sektörde bir problem oluşturmadığını ve her bankanın rasyosunun farklılık gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Leblebici, şube açma kapamayla ilgili olarak, "Burada optimizasyon dışında bir durum yok. Teknoloji bazı yerlerde bankalara daha fazla hizmet etmeye başladı. Teknoloji bazı yerlerde şube açmadan da bankacılık hizmeti vermeye yardımcı oldu. Şube açılış hızında yavaşlama olması normal. Kapananlar da normal. Bir cadde üzerinde 6 şube varsa bunların bir kısmının kapanması normal. Bunlar hayatın akışındaki durumlar. Şube sayılarında normal dışında bir azalış yok. Kişi başına düşen şube sayısına bakmak lazım. Bu anlamda gidecek çok yerimiz var" diye açıklamalarda bulundu.

 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.679 Değişim: 1,62% Hacim : 101.779 Mio.TL Son veri saati : 17:47
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5862 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8581 Değişim: 0,36%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.506,01 Değişim: 0,87%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.