`MB`nin aldığı faiz kararı geçicidir`

03.02.2014 - 09:23 | Son Güncelleme :

Ekonomi Bakanı Zeybekci, `Merkez Bankası`nın aldığı faiz kararları geçicici kararlardır` dedi

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/nihat_zeybekci_2.jpg" align="right">Ekonomi Bakanı Zeybekci, Merkez Bankasının aldığı faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararı değildir. Hiç kimse ülkede faizin artmasından mutlu olmaz, biz de olmayız açıklamasında bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankasının aldığı faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararı değildir dedi.

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) binasında düzenlenen ocak ayı ihracat verilerinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin, 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmasının, kararlılıkla devam etmeleri ve gerekenleri yapmaları halinde hayal olmayacağını söyledi.

ABD`nin, dünyanın en büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

İhracat hedefimizi gerçekleştirmede ABD`yi örnek alıyoruz. ABD bunu nasıl başarmış? Bakıyoruz, dört temel alan üzerinden bunu başarmış. Bir, ham maddeye önem vermiş, iki, enerji kaynaklarını ileriye yönelik olarak planlamış, üç, tüketim alışkanlıklarına hakim olmuş, dördüncüsü ise tüketim kanallarını belirlemiş. Türkiye olarak biz de bu dört alanda etkili olacağız; enerji, ham madde, tüketim alışkanlıkları ve tüketim kanalları.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye-Japonya serbest ticaret anlaşmasının çerçevesinin mart ayı sonuna kadar belirleneceğini anlatan Zeybekci, 1 Haziran itibarıyla müzakerelerin başlayacağını anlattı.

Ekonomi alanında ilk her şey serbest ticaret anlaşmasının, Singapur`la yapılacağını dile getiren Zeybekci, Malezya ile bazı alanlarda görüş farklılıkları olduğunu ve bu ülkeyle nisan ayında anlaşma imzalanacağı bilgisini verdi.

Zeybekci, 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasından son derece rahatsız olduklarını, bunun iyileştirilmesi için çalışma başlatıldığını aktardı.

Faiz artırım kararı

Merkez Bankasının faiz artırım kararına da değinen Zeybekci, şunları kaydetti:

Merkez Bankasının faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararları değildir. Dikkat ettiyseniz Hazinemizin borçlanma senetleri ve hazır tahviller uzun vadeli faiz oranlarımızın biraz aşağı doğru gevşediğini görüyoruz. Sonuçta bunun iyi olacağını düşünüyorum. Hiç kimse ülkede faizin artmasından mutlu olmaz, biz de olmayız. Bu geçici tedbirdir, inşallah üretimi, kalkınmayı, istihdamı engellemeden, durgunluk yaratmadan çünkü faizlerin artması durgunluk sebebidir. Tedbirleri alırken Türkiye olarak bunların farkındayız. Bu anlamda merak etmeyin. Faiz artırmanın sonuçları iyi olmaz, kalıcı olursa iyi olmaz.

TL`nin yüzde 31 değer kaybının yüzde 15,6`sı 17 Aralık`tan sonra

Nihat Zeybekci, Türk lirasının 13 ayda yüzde 31 değer kaybettiğini vurguladı.

Bu kaybın yüzde 15,6`sının, 17 Aralık 2013`ten sonraki süreçte yaşandığına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

17 Aralık`a kadar Brezilya, Meksika, Arjantin, Güney Afrika, Polonya, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkeler, Türkiye ile aynı çizgide, aynı paralelde. Yani FED`in piyasaya arz ettiği parada daralmaya gitmesinin etkisiyle Türkiye, bu ülkeler sıralamasından ayrıştı. Yani onlar yüzde 15-16, 20 ve 25 civarında, Arjantin yüzde 40`lar civarında değer kaybederken Türkiye 12, 13 oranında değer kaybı yaşamıştır. 17 Aralık`tan sonra Türkiye bir anda o ayrıştığı grubun içine dahil oldu, üzüldük. Unutulmaması gereken bir konu var, o ayrıştığı gruptan ayrışmasının da bir sebebi var. Türkiye kamu finansmanı ve kamu borçları anlamında o grubun tamamından iyiydi. Türkiye, kamu borçlarının milli gelire oranı itibariyle Avrupa Birliği (AB) ülkesi 28 ülkenin 23 veya 24`ünden daha iyiydi. Almanya`dan bile yarı yarıdan daha iyiydi. Türkiye`nin herhangi bir riski yoktu. Türkiye`nin cari açıkla ilgili problemi vardı. Bunu da 2011`deki cari açığının 2012`de yüzde 6,2`ye, 2013`te yüzde 7`ye indirerek ki makul bir seviye, 2014 hedefi de yüzde 5,5. Türkiye beklenen hedefe doğru, o kutlu hedefe doğru giderken engellenmek istendi. Önü kesilmek istendi. Türkiye çok farklı bir ülke olarak yeniden eski günlere, enflasyonu, faizleri hepiniz biliyorsunuz. Bu süreci de Türkiye, hakkıyla çözer. Bu olaydan, güçlenerek çıkacak. Ekonomimiz güçlenecek, demokrasimiz güçlenecek, hukuk sistemimiz güçlenecek, insan hakları, özgürlükler, evrensel standartlara bir an önce ulaşma gibi bizi bunlar hep kamçılayacak.

Daha sonra ihracata katkısı bulunan firmaların temsilcilerine birer plaket verildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.694 Değişim: -0,28% Hacim : 74.098 Mio.TL Son veri saati : 16:18
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5320 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8560 Değişim: 0,08%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.425,65 Değişim: 0,10%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.