Kritik kararlar öncesi dolar 3.75 seviyesini aştı ! İşte beklenti

14.03.2017 - 09:09 | Son Güncelleme :
Kritik kararlar öncesi dolar 3.75 seviyesini aştı ! İşte beklenti | Döviz Haberleri

Güne sakin başlayan dolar fiyatları yeniden hareketlenerek 3.75 seviyesinin üzerini gördü. Fed ve TCMB faiz kararları beklenirken bugün Hazine ihalesi takip edilecek.

Merkez Bankası'nın (TCMB) son bir haftada attığı likidite adımları ile uyguladığı sıkılaştırma politikalarını bir kademe daha kuvvetlendirmesi sonrasında, piyasalar önce ABD Merkez Bankası ardından da TCMB'nin faiz kararlarına odaklanacak.

Dün akşam saatlerinde 3.7450 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.74 seviyesinde başladı. Dolar kuru sonrasında yükselişini sürdürerek en yüksek 3.7592 seviyesini gördü. Dolar fiyatları saat 10.41 itibarıyla 3.7560 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

EURO DA YÜKSELİYOR

Akşam saatlerinde 3.87 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.8662/3.8697 seviyesinde, dün 3.9950 civarında olan euro/TL güne 3.99 seviyesinden başladı. Kur en yüksek 4.0036 seviyesini görürken saat 10.41 itibarıyla 3.9986 seviyesinden işlem gördü.

##$$DOVIZWIDGET##$$

MERKEZ BANKALARINA DOLARIN TEPKİSİ NE OLUR?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Lokal açıdan baktığımızda TL varlık fiyatlamasını etkileyecek herhangi bir haber akışı görünmemektedir. Haftalık bazda TL’nin performansı yüzde 1,86 değer kaybıyla diğer GOÜ para birimlerinin arkasında kalmıştır. Haftaya kar realizasyonu ile başlayan USD’ye rağmen USDTRY kurunda da yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini ve zaman zaman 3,75 üzerinde fiyatlamaların söz konusu olduğunu görmekteyiz" dedi.

Fed’in faiz artırmasının yüzde 100 oranında fiyatlandığını belriten Erkan, "Bu noktada bizim asıl ilgilendiğimiz artık Fed’in politika açıklamasında veya Janet Yellen’in konuşmasında faiz artırımının ötesine geçip geçilmeyeceğidir. Fed sadece faiz artırmakla kalırsa piyasalarda önemli bir hareket yaratmaz, hatta USD tarafına bir miktar realizasyon gelir (Fed’in son 2 faiz artırımına benzer şekilde). Piyasalarda hareketi faiz artırımının olmaması veya Fed’in daha fazla faiz artırımına sinyal vermesi yaratır. Özellikle 4 faiz artırımı beklentisi yaratacak bir dots değişikliği veya Yellen’dan gelecek bir sözel yönlendirme USD pozitif, ABD hisse senetleri pozitif ve ABD tahvilleri negatif piyasa eğilimine ağırlık kazandıracaktır ve GOÜ para birimleri üzerinde de USD baskısını artıracaktır" şeklinde ekledi.

Haberin Devamı

##$HABER_1437443$##

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan şöyle devam etti: "Bu noktada TCMB’nin Fed’in faiz aksiyonuna vereceği tepkinin önemi büyüktür. Yeni TCMB toplantı takvimi, Fed toplantılarının sonrasında olması ve Fed’in aksiyonlarının takip edilmesi açısından son derece olumludur. Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizini artırarak faiz koridorunu genişletmesi ve geç likidite penceresini de yukarı çekmesinin TL’nin dayanma gücünü artıracağını düşünüyoruz. Bu durumda kurda yukarı hareket bile olsa sınırlı ve eskisi gibi şok dalgası şeklinde değil de kademeli olacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın bu bakımdan sıkı para politikası duruşunu devam ettirmesi önemlidir. Ancak seçim öncesi diye herhangi bir hamle yapılmazsa buna TL varlıklarının tepkisi negatif olacaktır"

SATIŞ BASKISI ARTIYOR

Yaklaşan referandum öncesi Suriye'deki jeopolitik gelişmeler piyasalarda izlenmeye devam ederken bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin gerilmesi piyasalarda ilave bir satış baskısı yaratıyor.

Hollanda'nın ülkeye gitmek isteyen Türk bakanlara yönelik engellemeleri hafta sonunda iki ülke arasında daha önce benzeri görülmemiş bir diplomatik krize dönüşürken, atılan adımların karşılıksız kalmayacağını duyuran Ankara Hollanda'ya dönük yaptırımları tartışıyor.

Piyasalarda bugün Hazine'nin düzenleyeceği 20 Nisan 2022 itfalı değişken faizli tahvilin (FRN) yeniden ihracı da yabancı ilgisi kapsamında izlenecek.

KÜRESEL PİYASALARDA BELİRLEYİCİ FED OLACAK

Küresel piyasalarda bu hafta yatırımcıların yakından izlediği başlıca gelişme yarın sona erecek olan Fed para politikası toplantısı olacak.

Haberin Devamı

Fed'in bu hafta faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken yatırımcılar açıklamalardan Fed'in yılın kalanında yapacağı faiz artışı sayısına ilişkin de ipucu arayacaklar.

ABD Hazine tahvil getirileri ve dolar, Fed'in faizleri artırabileceği ve önümüzdeki dönemde beklenenden daha agresif faiz artış hızı izleyebileceği beklentileriyle beraber dün yükseldi.

PPK KARARININ ÖNEMİ ARTIYOR

Fed kararının ardından ise gözler TCMB'de olacak. TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının sonucunu gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bir haftadır devam eden ek sıkılaştırma adımlarının da etkisiyle 5 yılın yeni zirvesi olan yüzde 10.80 civarında seyrediyor.

Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış bugün itibarıyla 250 baz puana ulaştı. Son bir haftadaki artış ise 45-50 baz puan civarında şekilleniyor.

TCMB'nin likidite adımları piyasalarda yakından izlenirken fonlama maliyetinin yüzde 11 faizden gerçekleştirilen geç likidite fonlamasına oldukça yaklaşması PPK kararının da önemini artırıyor.

Enflasyonun çift haneye yükselmesi sonrası bu toplantıda TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma yapmak adına özellikle GLP faiz oranlarında artışa gidip gitmeyeceği yakından izleniyor.

Bankacılar yükselen enflasyon ve bu haftaki Fed'in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle TCMB'den koruma kalkanı niteliğinde en azından geç likidite penceresi faizinde bir faiz artırımı beklentisine işaret ediyorlar ve TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için mevcut politika bileşiminde fazla yerinin kalmadığına dikkat çekiyorlar.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında yeni 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde dün spot kapanışta yüzde 11.29 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.30 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.60, valörde son işlemde yüzde 11.57 oldu.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.702 Değişim: 0,60% Hacim : 13.287 Mio.TL Son veri saati : 10:17
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5649 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8482 Değişim: -0,05%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.432,86 Değişim: 0,11%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.