Dolarda hareketli dakikalar !

08.02.2017 - 09:24 | Son Güncelleme :
Dolarda hareketli dakikalar ! | Döviz Haberleri

Global piyasalara paralel bir seyir izleyen dolar fiyatları, güne 3.74 seviyesinde başladı. Kur gün içerisinde yükselişe geçerek en yüksek 3.7585 seviyesini gördü. Dolar/TL, dolar endeksindeki gevşemeyle gerilerken, en düşük 3.7164 seviyesini gördü. Dolar saat 17.40 itibari ile 3.7240 seviyesinden işlem gördü.

Dolarda güçlü seyir ve Avrupa'daki seçimlerin yarattığı siyasi belirsizlik euro ile genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yaratırken, veri gündeminin zayıf olduğu bugün dolar endeksinde yaşanan geri çekilme, TL dahil gelişmekte olan para birimlerinin de değer kazanmasına neden oldu.

Global gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faiz konusundaki sözleri ardından dün yükselişe geçen dolar/TL, bugün veri gündeminin de sakin olması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki nispeten olumlu seyre paralel yönünü aşağı çevirdi. Gün içinde 3.7585 seviyesine kadar yükselen dolar/TL 3.7164 seviyesine kadar geriledi.

Haberin Devamı

##$HABER_1436984$##

DOLARDA YUKARI YÖNLÜ HAREKET DEVAM EDEBİLİR

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Hafta başından bu yana GOÜ para birimlerinde USD’ye karşı göreceli olarak daha zayıf bir seyir olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu kapsamda TRY, 6 Şubat’tan beri USD’ye karşı %1,38 değer kaybederek, emsal ülkelerle mukayese edildiğinde daha olumsuz bir performans göstermiştir. Değer kayıplarında TRY’den sonra gelen diğer izlediğimiz GOÜ paraları olan ZAR %1,14, CLP %1,11 aynı zaman diliminde değer kaybetmişlerdir" dedi.

##$HABER_1436980$##

Bir yandan lokal haber akışının, bir yandan da küresel USD momentumu kur hareketi üzerinde etkili olduğunu belirten Erkan; "Bu kapsamda 3,68 seviyelerinden 3,75 seviyelerine doğru yükselmiş olan bir USDTRY kuru mevcuttur. USD geçen haftayı iyi geçirmedi, bu hafta güç toplama çabasında. ABD piyasalarında Trump sonrası görülen rallinin bir benzeri oluşma çabasında. ABD tahvili tarafında yatırımcı rekor kısa pozisyonda kalmaya devam ediyor. ABD endeksleri de rekor seviyelerine yakın kapanışlar gösterme eğiliminde. Bu durumu hem FOMC üyelerinden birkaçının şahin ibareler içeren konuşmalar yapmasına, hem de ayrıntısını bilmediğimiz Trumponomics’den daha çok iktisadi büyüme beklenmesine bağlayabiliriz. USD’deki güçlenmeyi diğer majörlerdeki zayıflama ile de, en başta EUR, açıklayabiliriz" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan şunları ekledi: "Lokal haber akışında ise siyasi başlıklar öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine faiz politikasına yönelik eleştiriler getirdi. Trump – Erdoğan telefon görüşmesi içeriği de genel başlıklardan oluşmakla beraber genel tonun pozitif olduğu belirtiliyor.

Veri açısından ise çok önemli bir dönem içerisinde değiliz. ABD’den ikinci derecede önemli veriler geliyor bu hafta. 3,70 altında kur kalamazsa değerlenme beklenmez, çünkü hafta içinde de aşağı yönlü momentumun anlamlı bir şekilde ağırlık kazanması için 3,60’a doğru ilave hareketler görülmesi gerektiğini belirtmiş idik. 3,80 üzerinde kalıcı hareketlerde momentum yeniden yukarı doğru kayar. Bu dönem içerisinde biraz daha mevcut bant aralıklarında hareket bekleriz. Fazla oynaklık görüldüğünde Merkez Bankası devreye girecek ve likidite önlemleriyle piyasada aktif olacaktır. Uzun dönem için ise kurlarda yukarı yönlü hareketin yeniden etkili olabileceği ihtimali üzerinde duruyoruz."

ERDOĞAN: ÜLKEMİN FAİZ POLİTİKASINDAN ŞİKAYETÇİYİM

Erdoğan'ın faizler konusunda yorum yapması genelde Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale şeklinde algılandığından piyasada tepki yaratıyor.

Erdoğan, sık sık Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme oranları ile yoluna devam etmesi gerektiğini vurgularken, faiz artışlarına ise büyümenin önüne geçtiği endişesiyle karşı çıkıyor. Dünkü gibi bazen bankacılık sektörünü de eleştirilerine ekliyor.

Dün de "Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim, bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz, bu politika aslında bir sömürü aracıdır" diyen Erdoğan, "Finans sektörünün patronlarını insafa davet ediyorum başta kamu bankaları olmak üzere. TCMB'nin ilan ettiği faizi ikiye katlayarak kredi vermeye yeltenirsen, yüzde 15-16-17 ile bir yere varamayız" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR BİR AYIN DİBİNİ GÖRMÜŞTÜ

TCMB'nin 2 puana varan sıkılaştırma adımları ve Fed'in Mart'ta faiz artırımı yapmayacağı beklentileri ile dolar/TL önceki gün 3.66 ile bir ayın en düşük seviyelerine gerilemişti.

TCMB'nin likidite adımlarının etkisi ve ABD tarımdışı istihdam verisinin Fed'in faiz artırım beklentilerini ötelemesi ardından dolar/TL'de görülen geri çekilme doların global bazda değerlenme eğilimine girmesiyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki harekete benzer şekilde terse döndü.

PİYASALAR AVRUPA'DAKİ SİYASİ RİSKE ODAKLI

Asya borsaları bu sabah ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği politikaların yarattığı soru işaretleri ve Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle zayıflayan yatırımcı güvenine paralel olarak gerilerken, euro da baskı altında kaldı.

Uzmanlar geçen haftaki güçlü ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından hafta başında yükselen piyasaların Avrupa'daki siyasi risklere odaklandığını belirtti.

Avrupa'da bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak olması, İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali siyasi endişe yaratıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın harcamaları artırarak ekonomik büyümeyi artıracağı beklentisi ve güçlü küresel makro ekonomik veriler Kasım ayından bu yana dünya hisse senedi piyasaları ve doların değer kazanmasını sağladı. Ancak Trump'ın ekonomiyi destek politikalarının hâlâ altını doldurmaması ve 20 Ocak'ta göreve başlamasından bu yana farklı alanlarda ortaya koyduğu tavır yatırımcılarda huzursuzluk yarattı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.444 Değişim: -0,84% Hacim : 18.828 Mio.TL Son veri saati : 10:48
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,6005 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8141 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.504,42 Değişim: 0,80%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.