Dolarda dalgalı seyir ! Beklenti ne?

09.02.2017 - 09:23 | Son Güncelleme :
Dolarda dalgalı seyir ! Beklenti ne? | Döviz Haberleri

Güne 3.71 seviyesinden başlayan dolar fiyatları Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın sıkılaştırmanın devam edeceği açıklamasıyla geriledi. Kur en düşük 3.6870 seviyesini gördü.

Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya'nın Londra'da yaptığı açıklamaların para politikasında sıkı duruşun uzun süre devam edeceği algısı oluşturmasıyla dolar/TL 3.69 seviyesinin altını test etti.

Merkez Bankası açıklamaları öncesi 3.7140 seviyelerinde olan dolar/TL, 3.6870'e kadar geriledikten sonra saat 15.38 itibari ile 3.7015 seviyesinden işlem gördü. Euro fiyatlarında ise en düşük 3.9436 seviyesin görüldü. Euro şu sıralarda 3.9536 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

##$$DOVIZWIDGET##$$

PARASAL SIKILAŞTIRMA DEVAM EDECEK

Çetinkaya Londra'da yaptığı sunumda TCMB'nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını söyleyerek, "Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olup, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edecek" dedi.

##$HABER_1437002$##

DÜŞÜŞ TRENDİNİN BAŞLATTIĞINI SÖYLEMEK İÇİN ERKEN

Alan Yatırım Kıdemli Analist Eda Önder Öztürk; "Dolar cephesinde dünya genelinde hafta içerisinde görülen değer kazançlarının ardından, haftanın sonuna yaklaşırken aşağı yönlü düzeltme hareketleri görülmekte. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin birçoğu dolar karşısında değer kazanırken, Türk Lirası da geçtiğimiz aylarda görülen negatif ayrışmayı kısa süreli olarak geride bırakarak dolar karşısında değer kazanma eğilimini sürdürmekte" dedi. 

Öztürk şunları ekledi: "Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesindeki değer kazançları global bazda sakin seyirden beslenirken, yurt içinde Merkez Bankası’nın hamleleri de söz konusu değer kazanma eğilimine destek oluyor. Hafta içerisinde Merkez Bankası’nın bankaları %11 oranı ile fonlamaya başlamasından bu yana USDTRY paritesi 3.67 seviyesinde dengelenmesini sağladı. USDTRY paritesinde hafta içerisinde görülen gerileme sonrası, söz konusu seyrinde USDTRY paritesinde yeni bir düşüş trendini başlattığını söylemek için henüz erken olup, paritede aşağı yönlü hareketlerin teyit edilebilmesi için 3,70 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlanması önem arz etmektedir."

Haberin Devamı

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

TEB Stratejisti Erkin Işık, "TCMB uzun süredir parasal duruşunda belirgin sıkılaştırma gerçekleştirmesine rağmen TL'nin olumlu tepkisi sınırlı kalmıştı. Bu konuşmada, duruşunu daha uzun süre koruyacağı yönünde oluşan algı, dolar/TL'yi olumlu etkilemiş olabilir. TL son dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre oldukça kötü performans gösterdi. Günlük dalgalanmalar olabilir ancak piyasalar TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağına ikna olursa önümüzdeki günlerde dolar/TL'de aşağı hareketin devamını görebiliriz" dedi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı likidite politikaları sonucunda ortalama fonlama maliyeti Ocak ayı başına göre 2 puanlık artışla yüzde 10.30 civarına yükseldi.

Bir süredir yüzde 8 seviyesindeki politika faizinden fonlamayı kesen ve üst banttan da fonlamayı sınırlayan TCMB bankaları geç likidite penceresine yönlendirerek piyasa faizlerini yukarı çekti.

Diğer taraftan ABD'de açıklanan son verilerin Fed'den faiz artırım beklentilerini azaltması da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdı.

##$HABER_1437000$##

3.70'İN ALTI KALICI OLMAYABİLİR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "TCMB'nin sıkılaştırmaya ve elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği yönündeki açıklaması dolar/TL'yi aşağı çekmiş görünüyor.

Ancak dolar/TL 3.70 seviyesinin altında çok kalıcı olmayabilir. Trump endişeleri nedeniyle doların kendi hareketi de çok istikrarlı değil. Öte yandan ABD tahvil faizlerindeki gerileme gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıyor. Ancak 3.70 seviyesinin altında kalıcı olabilmesi için kuru daha da aşağı indiğini görmemiz gerek" diye konuştu.

Haberin Devamı

##$HABER_1437001$##

Erkan, "Ekonomik büyümede aşağı riskler daha fazla, hükümet kanadından gelen açıklamaları da dikkate alırsak TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma adına çok yeri yok. Öte yandan enflasyonda yükseliş eğilimi de daha fazla sıkılaştırma adına baskı yaratıyor" dedi.

Sanayi üretimi verileri ekonomide üçüncü çeyrekte yaşanan daralma sonrası toparlanmanın yavaş bir ivme ile gerçekleştiğini teyit ediyor. Veriler dördüncü çeyrekte büyümenin artıya geçeceğini teyit etmesine karşın, toparlanmanın hızı ise OVP'deki nispeten yüksek büyüme hedeflerine ilişkin önemli bir risk unsuru olarak görülüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.550 Değişim: 0,20% Hacim : 44.759 Mio.TL Son veri saati : 14:06
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5075 Değişim: 0,18%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8247 Değişim: 0,30%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.490,69 Değişim: 1,15%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.491,83
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.