Dolar Merkez Bankası'nın kararına ne tepki verdi?

26.04.2017 - 09:23 | Son Güncelleme :
Dolar fiyatlarında 3.60 seviyesi kritik !

Güne 3.57 seviyesinin üzerinde başlayan dolar fiyatları, Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesi 3.59 seviyesinin üzerinde işlem görürken, karar sonrası 3.57 seviyesinin altına gevşedi.

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından Türk lirası varlıklarına ilgi arttı. Güne 3.57 seviyesinden başlayan dolar fiyatları, karar öncesi 3.5948 seviyesinde işlem görürken faiz kararı sonrası en düşük 3.5608 seviyesini gördü. Dolar kuru saat 16.43 itibarıyla 3.5830 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 3,9143 seviyesinden 3,8815 seviyesine geriledi. Sepet kur, 3.7590'dan 3.7259 seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Günün ilk yarısını dünkü kapanış seviyelerinin hemen üzerinde tamamlayan BIST 100 endeksi de PPK'nın faiz kararının ardından şu dakikalarda yüzde 0,15 yükselişle 94.800 seviyelerinde bulunuyor. 

Altının gram fiyatı ise uluslararası piyasada ons fiyatındaki yüzde 0,1'lik yükselişe karşın dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle 144,9 liraya kadar inmesinin ardından 145 liranın hemen üzerinde dengelendi. 

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MERKEZ POLİTİKA FAİZİNE DOKUNMADI

Merkez Bankası, geç likidite penceresi (GLP) faiz oranını yüzde 11.75'ten yüzde 12.25 seviyesine çıkardı. Politika faizi ile koridorun alt ve üst bantlarında beklendiği gibi bir değişiklik yapılmadı.

##$HABER_1438108$##

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Referandumdan sonra USDTRY’nin gerilemiş olması TCMB’nin elini rahatlatan bir etmen olarak görünmekteydi. Ancak son 2 günde de arada görülen yukarı ataklar mevcuttu, haliyle kurda aslında o kadar da rahat olduğu normalde söylenemez. Diğer yandan, GLP’yi artırmış olması son derece yerinde. Enflasyonda zirve noktası görülmedi, Nisan ve Mayıs ayı enflasyonu muhtemelen %12’ye yakınsayacak. Haliyle enflasyon görünümünün belirgin bir şekilde iyileşeceği noktadan çok uzaktayız. Haftaya açıklanacak olan Nisan enflasyonunun %1,1 seviyesinde artış göstereceğini tahmin ediyorum, bu da yıllık enflasyonun %11,7 seviyesine gelmesine yol açacak. Enflasyonist risklerin devam ediyor olması sebebiyle fiyat istikrarını korumanın yolu ek sıkılaştırma yapmaktan geçiyordu, Merkez Bankası da rasyonel bir hamle yaparak bir yandan bozulan enflasyon görünümüne karşı proaktif duruş sergiledi, bir yandan da Trump ve diğer küresel risklere karşı bir önlem aldı" dedi.

Haberin Devamı

Erkan şöyle devam etti: "Tabii bankaların maliyetlerinin aydan aya yukarıya doğru gidiyor olması, kredi büyümesi açısından bir risk oluşturacak seviyeye yaklaştı. Faizlerin yükseldiği bir ortamda kredi talebinin baskılanması söz konusu olabilir. Merkez Bankası da bu yüzden aslında para politikasında bir ikilem yaşıyor diyebiliriz. Malum, yeni serilere göre büyüme %5-6 patikasınan %2-3 patikasına geldi... Referandum sonrası iktisadi büyüme sağlayabilmek oldukça önemli...

Bu yüzden para politikasında marj halen iki yöne doğru da sınırlıdır. Yani daha fazla sıkılaşma Merkez Bankası’nı düşündürecektir, bir yandan da enflasyon görünümü risk yaratmaya devam etmektedir. Enflasyon ve büyümede kalıcı ve sürdürülebilir iyileşme açısından bir yandan makroihtiyati tedbirler kısa dönem için, yapısal reformlar da uzun dönem için devreye sokulması gereken bir durumda. Mevcut ortamda para politikasında sıkı duruştan taviz verilemez, çünkü kurlar böyle bir durumda hızlı şekilde yükselir. Merkez Bankası’nın politika açıklamasında ve Sn. Murat Çetinkaya’nın hem ABD’deki sunumda, hem Türkiye’de yaptığı konuşmada “enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceği” ifadesinin altını çizmiş olmaları önemli bir detay. 28 Nisan’daki Enflasyon Raporu Sunumu’nda da benzer mesaj verilecektir. 

Piyasanın haliyle tepkisi olumlu oldu. USDTRY paritesinde faiz kararı ile beraber düşüş hareketi ağırlık kazandı, karardan önceki fiyatlama davranışları “eğer faiz artırımı olmasaydı” kurun hızlı bir şekilde yukarı gideceğini göstermekteydi. Şimdi ise 3,56 seviyesine doğru gerilemiş bir kur hareketi var. Yakın dönemdeki fiyat hareketi alışkanlıklarını baz alırsak 3,55 altı düşüş hareketi için daha ikna edici olacaktır. Borsa da rekorunu yenileyebilir, ancak bu hareket biraz da yorulmuş görüntüsü veriyor" 

Haberin Devamı

DOLARIN AKPM'YE TEPKİSİ KALICI OLMADI

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'yi yeniden izleme sürecine alma kararı dolar/TL'deki aşağı yönü zayıflatsa da tam olarak engellemedi.

AKPM muhalif görüşlerin bastırılması ve hak ihlalleri nedeniyle Türkiye'yi tekrar izleme sürecine almaya karar verdi.

AKPM'nin kararı Avrupa Birliği (AB) nezdinde bağlayıcı olmasa da, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde zorluklar yaratabilir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Reuters ile dün gerçekleştirdiği söyleşide AKPM'nin Türkiye'yi yeniden izleme sürecine almasını "tamamen siyasi bir karar" olarak nitelendirerek, bu kararı tanımadıklarını ifade etti.

##$HABER_1438147$##

HAFTANIN GÜNDEMİ

Piyasalar haftanın kalanında ise TCMB'nin enflasyon raporu ve ABD'de borçlanma tavanı ile vergi reformuna ilişkin gelişmeleri takip edilecek.

Öte yandan referandum sonrası itirazlara yönelik süreç de piyasalarda yakından takip edilen bir diğer konu olmayı sürdürüyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5102 Değişim: 0,18%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5198
Açılış: 32,4515
34,5641 Değişim: 0,06%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 34,6932
Açılış: 34,5448
2.487,12 Değişim: 0,16%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.