Dolar 3.56 seviyesinde! Peki, yön neresi?

13.07.2017 - 09:40 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 13 Temmuz dolar fiyatları )

ABD'de sıkılaştırma adımlarının yavaş gerçekleşebileceği beklentisiyle dolar fiyatları sert gerilerken, cari açık verisi sonrası yükseldi. Dolar fiyatları şu sıralarda 3.56 seviyesinde işlem görüyor. Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Gürcan,"Aşağı yönlü hareketlerin devamı durumunda, en güçlü destek bölgesi konumunda olan 3.50 – 3.55 TL aralığında bir dengelenme görülecektir. 3.55 TL üzerinde kalındığında ise kurun 3.55 – 3.63 aralığında denge arayışına girmesi beklenebilir" dedi.

Gelişmiş ekonomilerde faizlerin yükseleceği beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen ve dolar/TL'yi bir haftada 3.50'li seviyelerden 3.65'e yaklaştıran satış baskısı dün terse döndü. Kur yükseldiği bu seviyelerden sert bir şekilde gerileyerek güne 3.56 civarında başladı. Beklentilerin üzerinde gelen cari açık verisiyle yükselişe geçen kur, en yüksek 3.5770 seviyesini görürken saat 13.13 itibarıyla 3.5630 seviyesindeydi. Dolar kuru en düşük ise 3.5608'i gördü. Euro/TL aynı dakikalarda 4.0630 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar ise 1.1402 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bankacılar TL'deki değer kazancı trendinin dün akşam saat 15.30'da ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları sonrası belirginleştiğini, küresel piyasalarda ABD'nin sıkılaştırma adımlarının "oldukça yavaş" gerçekleşeceği beklentisinin bu harekette belirleyici olduğunu söylediler.

Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL'de geçen hafta Pazartesi günü başlayan satış baskısı dün itibarıyla terse döndü ve TL son 24 saatten kısa zaman dilimi içerisinde dolar karşısında yüzde 2'yi aşkın değer kazandı.

DOLARDA YÖN AŞAĞI MI, YUKARI MI?

Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Erol Gürcan, "Son dönemlerde gerek Fed, ECB ve BoE gibi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası duruşlarında daha şahin bir tutuma gireceği beklentileri, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerini düşürücü yönde etki yapmakta idi. Bu etkiden nasibini alan TL üzerindeki baskının, ay başında açıklanan enflasyon verilerinde gözlenen iyileşme ile birlikte artmasını da piyasanın merkez bankasını test etme (yüksek seviyelerdeki seyre karşın enflasyondaki iyileşme bu ay TCMB’yi faiz indirimine yöneltir mi minvalinde) isteği olarak yorumlamak mümkün" dedi.

Haberin Devamı

Gürcan açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu etkilerle birlikte haziran ayını 3.52 civarından tamamlayan dolar/TL’nin yaklaşık bir hafta gibi kısa bir sürede 3.65 sınırına kadar yükseldiği  görüldü. Ancak, özellikle önceki gün ABD tarafında seçimlerde olası Rusya müdahalesine ilişkin yeniden ısınan gündem ve ardından dün Fed Başkanı Yellen’ın para politikası konusunda beklenenden daha güvercin bir duruş sergilemesinin (faiz artırımı ve bilanço küçültmenin kademeli olacağı ile özellikle faiz artırım döngüsünün önceki yıllardakinden daha yavaş olabileceği vurgusu) etkisiyle doların değerinde küresel olarak gözlenen düşüş dolar/TL tarafındaki tansiyonun da önemli ölçüde azalmasını sağlamış oldu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından  OHAL’in uzak olmayan bir gelecekte kalkabileceği yönündeki açıklamalarda TL’yi güçlendirici etkide bulundu. Kur bu sabah itibariyle 3.56 TL’li  seviyelerden işlem görmekte.

Dolar/TL’de 3.55 TL seviyesinin geçilmesi sonrasında yaşanan hızlı yükseliş ve zaman zaman diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla negatif tarafta kalmasında temelden ziyade teknik gerekçelerinden daha ağır bastığını düşünüyoruz. Dolayısıyla, aşağı yönlü hareketlerin devamı durumunda, kısa vadede, en güçlü destek bölgesi konumunda olan 3.50 – 3.55 TL aralığında bir dengelenme görülecektir. 3.55 TL üzerinde kalındığı müddetçe ise kurun 3.55 – 3.63 aralığında denge arayışına girmesi beklenebilir. ABD tarafından  gelecek enflasyon ve enflasyonun öncüsü olan verilerdeki seyir, Fed yöneticilerinden gelecek açıklamalar (26 Temmuz Fed faiz kararı) ile 21 Temmuz’daki olası Fitch Türkiye Kredi Notu güncellemesi ve 27 Temmuz’daki TCMB faiz kararı ayın geri kalanında kurun seyri üzerinde belirleyici olması beklenen kritik gelişmeler olarak not edilebilir."

Haberin Devamı

YELLEN NE MESAJ VERDİ?

Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'in para politikasıyla ilgili yatırımcıların beklediği kadar sert tutum benimsememesinin ardından bugün neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Yatırımcılar Fed Başkanı Janet Yellen'in Kongre'ye dün yaptığı açıklamalarda para politikasında sıkılaştırma yanlısı sert bir tutum benimsememesinin ardından rahatlarken, Yellen'in açıklamaları risk almak için yeşil ışık olarak değerlendirildi.

Yellen dün Kongre'ye yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin Fed'in faiz oranlarını yükseltmesi ve büyük tahvil portföyünü azaltmaya başlaması için yeterince sağlıklı olduğunu, ancak düşük enflasyonun merkez bankasının manevra alanını daraltabileceğini belirtti.

Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks, dün 95.511'e kadar gerileyerek 12 günün dip seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.15 düşüşle 95.606'da bulunuyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

TL cinsi tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.82, valörde son işlem ise yüzde 10.71 oldu. Öte yandan dün yeniden ihracı gerçekleştirilen iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.57, valörde son işlem ise yüzde 11.51 oldu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.