Bitcoin: Yeni dünyaya hoşgeldiniz

01.04.2014 - 09:21 | Son Güncelleme :

İlk çıktığı zamanlarda rekor değer artışlarıyla dikkat çeken İnternetin bağımsız para birimi Bitcoin dünyada birçok kişinin takibine girmişti. Son zamanlarda ise darbe üzerine darbe alıyor. Peki, Bitcoin tam olarak nedir? Nasıl çalışır? Nereden çıktı? Dünya ekonomisi için ne ifade ediyor? İşte bu haberde, bu soruların cevabını bulacaksınız...

Bitcoin Dünya’nın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal para birimi. Bu sanal para birimiyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabilir ya da para olarak kabul edebilir. Bitcoin herhangi bir merkez bankasının çıkarmadığı, internet olan heryerde rahatlıkla kullanılabilen bir para olma özelliği ile eşsiz...

Bitcoin, alım satıma aracılık eden BTCTurk gibi bitcoin borsalarında alınıp satılabilmesinin yanı sıra, iki kişi arasında aracı kullanmadan da el değiştirebilir. Kişiler, internette oluşturdukları sanal cüzdanlarda Bitcoin paralarını saklayabilir ve kişisel bilgilere gerek duymadan bu cüzdanlar aracılığıyla işlem yapabilir. Bitcoin’i paradan farklı kılan en önemli şey ise kişilerin kimliklerini açıklamadan işlemlerini gerçekleştirmeleri...

BİTCOİN NASIL ÇALIŞIR

Bitcoin ağını 3 Ocak 2009`da hayata geçiren manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto’dur. Dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışan Bitcoin, herhangi bir merkezi kuruluşa bağlı değil. Bu durum ise işlem masraflarının çok daha az olması anlamına gelir. Değerini arz ve talep koşullarının belirlediği Bitcoin, ancak bütün kullanıcılar arasında bir anlaşma olunca çalışıyor. Bu nedenle bütün kullanıcı ve geliştiriciler bu anlaşmaya bağlı kalmaya ve korumaya özendirilirler.

Bitcoinler, sizin de bilgisayarınıza indirebileceğiniz ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olan bitcoin madenci uygulamasını kullanan kişiler tarafından üretilir. Hızlı ve geri harcanması dakikalar içinde gerçekleşen Bitcoin’in transferleri de tasarım gereği geri dönüşümsüzdür. Sistemin arkasında yapılan her işlemin kaydedildiği bir ortak ‘defter’ vardır ve buna “blockchain” denir. İşlemin gerçekliği dijital imzalarla sağlanır. Her imzanın ilişkili olduğu bir gönderici adresi var. Göndericinin ise bu adresteki Bitcoin’ler üzerinde tam bir kontrolü olur. Tüm işlemler ve işlem adımları blockchain’de izlenir.

BTCTURK HAKKINDA

BTCTurk, Türk Lirası ile kolayca Bitcoin alıp satabileceğiniz ilk Bitcoin borsasıdır. Siteye üye olunarak Bitcoin alım-satımı yapılabilir. BTCTurk’e üye olduktan sonra bir banka üzerinden buradaki hesaba para transfer edilebilir ve transfer edilen para ile site aracılığıyla bitcoin alınabilir. Benzer şekilde satış işlemleri de bu yolla yapılabilir ve bitcoinler TL’ye çevrildikten sonra arzu edilen bir banka hesabına aktarılabilir.

BTCTurk’te yaptığınız işlemler sonrasında paranızı banka hesabınıza HAVALE ya da EFT olarak transfer edebilirsiniz. Bitcoin satın alırken, almak istediğiniz fiyatı ya da piyasa fiyatını girerek işlem yapabilirsiniz.

Bitcoin fiyatı BTCTurk’te arz ve talep ilişkisi ile oluşmaktadır. Fiyatlara herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

Btcturk’te TL yatırma ve çekme limitleri bulunmaktadır. Üyelik tiplerine göre günlük ve aylık olarak değişen bu rakamlarda, onaylanmamış hesaplarda günlük 500 TL aylık 5.000 TL olarak belirlenmiştir. Onaylanmış hesaplarda ise günlük 20.000 TL aylık 100.000 TL dir.

BTCTurk hesabınızı güvenli hale getirmenizi sağlar. Müşterilerin Bitcoin bakiyelerinin tamamının en az %90`ını kağıt cüzdanlarda ve banka kasalarında saklanmaktadır (Cold Storage). Sitede herhangi bir zamanda bakiyelerin en fazla %10`u dijital hırsızlık riski ile karşı karşıyadır. Bu riski minimuma indirmek için bilinen en iyi şifreleme ve güvenlik yöntemleri kullanılmaktadır. Ayrıca sistem üzerinde bakiye tutma zorunluluğu yoktur. Alış satış işlemlerinizden sonra TL bakiyenizi aynı gün içinde banka hesabınıza, bitcoin bakiyenizi de anında cüzdanınıza çekebilirsiniz.

Fiyat Detayları grafiğinden de haftalık, aylık ve 6 aylık fiyat detaylarını da kontrol edebilirsiniz. BTCTurk blog sayfamızdan Bitcoinle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5871 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7932 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,93 Değişim: 1,02%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.