İhtisas Mahkemeleri Kurulmalı

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İhtisas mahkemelerinin oluşturulması gerektiğini belirten Eczacıbaşı Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Salih Reisoğlu, halka arzların bir defalık yapılıp unutulmasının sorun olduğunu vurguladı.


Eczacıbaşı Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Salih Reisoğlu, Meclis`te bekleyen özel emeklilik tasarısı için somut adımların atılmasında gecikilmemesine işaret etti. Bu paralelde oluşacak emeklilik fonlarının kabul edilebilir orandaki bir bölümünün mutlaka hisse senedi piyasasına yönlendirilmesinin sağlıklı olacağını vurgulayan Reisoğlu, ancak bu oranın çok abartılmaması gerektiğine dikkat çekti. Hisse senedi piyasasının bütün dünyada ne kadar iyi yönetilirse yönetilsin, sonuçta risk taşıyan bir piyasa olduğunun altını çizen Reisoğlu, söz konusu fonların büyük güvence taşıması gereken fonlar olduğunu belirterek, Aksi takdirde yeni doğan bir prosedürü öldürmüş oluruz. Çünkü emeklilik fonları çok büyük riskler alma doğasına sahip değil. Dolasıyıla bu oran yatırımcıyı, istikbalini buna bağlamış olan kişileri ve bundan sorumlu olan kuruluşları korkuya sevketmeyecek oranda olmalıdır dedi.


Piyasaya gelebilecek bir birikimin piyasada ekstra bir talep yaratacağını ve bunun da yukarı yönlü bir etki yapacağını ifade eden Reisoğlu, ancak bu birikimin bir defalık etkisinden ziyade, kurumsal yatırımcı ağırlığını artırıcı etkisine dikkat etmek gerektiğini kaydetti. İlk etapta bu tip fonlara daha fazla ilgi duyulabilmesi için vergisel ve benzeri konularda bir takım avantajlar sağlanmasının doğal olacağını belirten Reisoğlu, SSK`nın ciddi bir sorun teşkil ettiği bir ortamda, böyle bir çözümü hayata geçirmek şart ve bu nedenle de devlet desteğini alması gerekiyor dedi.


İHTİSAS MAHKEMELERİ OLUŞUTURULMALI;

Yatırım fonlarının piyasadaki en profesyonel yatırımcı sayıldığını belirten Reisoğlu, kurumsal yatırımcı açısından piyasanın eskiye oranla güçlendiğini kaydetti. Ekonomik reformlarda başarı kaydedildikçe, yabancılardan daha fazla yatırımcı çekileceğini vurgulayan Reisoğlu, bunun piyasaya ciddi bir avantaj sağlayacağını ve zaman içinde piyasanın daha az amatör daha çok profesyonel yatırımcıyla çalışacak hale geleceğini söyledi. Yatırım fonlarının özellikle fon sahibi kurumlar tarafından yönetilmesi ve denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Reisoğlu, yatırım fonlarına ilişkin iddia edilen spekülasyonların da önlenmesi konusunda ihtisas mahkemelerinin oluşturulması gerektiğini kaydetti. Türkiye`de finans ve sermaye piyasası konusunda daha sağlıklı ve daha bilinçili değerlendirme yapacak ihtisas mahkemelerinin olmadığını belirten Reisoğlu, Piyasadaki aksamaların doğru değerlendirilmesi ne kadar önemliyse, yanlış değerlendirilmemesi de o kadar önemlidir. Bu nedenle hukuk işlemlerinde ihtisaslaşma bu yönde yapılırsa ve artarsa, piyasaya faydası da fazla olacak dedi.


HEDEF AVRUPA PİYASALARI OLMAMALI;

Türk Sermaye Piyasası`nın Avrupa piyasalarını değil, Amerika - Japonya gibi gelişmiş piyasaları takip etmesi gerektiğini belirten Reisoğlu, burada da zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu zamanı minimize etmek için tedbir alınması gerektiğini belirten Reisoğlu, bunun da ancak eğitimle mümkün olabileceğini kaydetti. Reisoğlu, Yatırımcıyı ne kadar eğitip bilinçlendirirsek, kat etmemiz gereken mesafeyi de o kadar kısaltmış olacağız. Dünyanın gelişmiş piyasalarına yönelik performans sağlamak şart. Avrupa piyasaları o kadar gelişmiş piyasalar değil. Çünkü bunlar da kendi içlerinde finansman bonosundan, borçlanmadan, hisse senedi finansmanına geçmeyi çok iyi başarmış değil. Dolayısıyla bizim piyasayı geliştirme hedefi Avrupa`yı yakalamak olarak tanımlarınsa bu küçük ve önemsiz bir hedef olur dedi.


BİR DEFALIK ARZLAR;

Türkiye`de halka arzların bir defaya mahsus düşünülmesinden dolayı temel bir problem yaşandığına işaret eden Reisoğlu, halka arza finansman kaynağı gözüyle bakılmadığı sürece, piyasada halka arzların sağlıklı olamayacağını vurguladı. Halka arzın devamlı bir finansman kaynağı olarak görülmesi gerektiğini belirten Reisoğlu, Eğer pratikte yaşandığı gibi bir defalık halka arz düşünülüp, hissenin gidişatı bizi ilgilendirmiyor, ikinci halka arzı düşünmüyoruz şeklinde bir mantık yürütüldüğü sürece bunun piyasaya etkisi olamaz. Dolayısıyla Türkiye`de sorun halka arz oranı değil, halka arzların bir defalık yapılıp unutulmasıdır. Bu hem şirkete, hem yatırımcıya hem de piyasaya zarar verici bir düşünce tarzıdır. Bu aynı zamanda piyasanın gelişimini baltalayan önemli bir unsurdur dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5837 Değişim: 0,22%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8130 Değişim: 0,43%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.412,45 Değişim: -0,84%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.