Hareketli piyasada 'AL'ınabilecek hisseler

05.03.2015 - 06:32 | Son Güncelleme :

Dalgalanmalara rağmen endeksin 90 bin üzerine çıkma potansiyeli olduğunu söyleyen analistler...



Dalgalanmalara rağmen endeksin 90 bin üzerine çıkma potansiyeli olduğunu söyleyen analistler, bu süreçte alınabilecek 7 hisse belirledi...


Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politi­ka faizini yüzde 7.5'e, marjinal fonlama oranını 11.25'ten 10.75'e, pi­yasa yapıcı bankalara repo işlemi yoluyla sağlanan borçlanma imka­nını ise 10.25'e indirdi. TCMB, enflasyondaki iyileşme hızı ile gıda ve enerji fiyatlarında artan oynaklığın faiz indirimin sınırlı tutulmasında etkili olduğunu açıkladı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Beklentilerin altında kalan indirim analistler tarafından, Merkez Bankası'nın ihtiyatlı duruşunun önümüzdeki dönemde de süreceği­nin göstergesi olarak değerlendirildi. Öte yandan Euro Bölgesi'nde Yunanistan kaynaklı riskler yükseliyor. ABD'de ise beklentileri aşan istihdam, konut, büyüme verileri ile FED'in faiz artırımına ne zaman gideceği gibi bilinmezlikler piyasaları rahatsız ediyor. TCMB, Yuna­nistan ve FED'in yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) mev­cut riskler kapsamında atacağı adımların bilinmezliği 2015'in piyasa­lar açısından oldukça volatil (oynak) geçeceğini gösteriyor. Dolar/TL kurundaki yükselişe ve belirsizliklere rağmen analistler, Borsa İstan­bul için olumlu beklentilerini koruyor. Her şeye rağmen BIST-100 endeksinin 90 bin, 91 bin, 93 binlere yükselme potansiyeli olduğunu öne süren analistlere göre, inişler çıkışlar olsa da olumlu haberlerle piyasa 90 bin üzerine gidebilir. Peki, bu olasılık hangi sektörlerin önderliğinde gerçekleşebilir?

Analistlerin bu soruya yanıtı; iletişim, ulaştırma, enerji, inşaat, çimen­to, havacılık, beyaz eşya, otomotiv, bankacılık ve büyümenin lokomotifi olan konut sektörü oluyor. Söz konusu sektörlerdeki güçlü şirket­lerin yakından izlenmesini öneren analistler, yükselişten bunların da­ha güçlü etkileneceği konusunda hemfikir.

Kaynak: İdil Taraklı - Para Dergisi





HAZİRANA RAHAT GİRİLİR

Destek Menkul Değerler Ekonomisti Osman Kadri Koca'ya göre, gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının zayıflaması ve enerji fi­yatlarındaki hızlı değişimlerle büyüme hedefleri revize edilebilir. FED'in faiz artırımı için haziran öncesinde hareket etmeyeceğini dü­şünen Koca, yurtiçi piyasaların bu nedenle seçim sürecine güçlü gire­bileceğini tahmin ediyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde endek­sin 91 bin 600 direncine yaklaşmasının sürpriz olmayacağını kayde­den Koca, yatırımcılara iletişim, ulaştırma, enerji, inşaat ve çimento, bankacılık ve konut sektörlerini yakından takip etmelerini öneriyor.





93 BİN HEDEFLENEBİLİR


ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar da, FED Başkanı Janet Yellen'in geçen haftaki konuşmalarının piyasalar üze­rinde etkili olduğunu hatırlatarak ABD'de faiz artırım sürecinin en erken haziran ayı toplantısı sonrasında olacağını düşündüğünü söylüyor.

Bu süreçte BIST-100 endeksine ise kısa vadede minimum 83 bin, maksimum 93 binlerin görülebileceğini belirten Coşar, ‘’ Ancak beklenmeyen yurtdışı kaynaklı bir olumsuzluk yaşanırsa endekste 83 bin desteği aşağı aşağı yönlü kırılabilir. Bu durumunda borsada gö­rünümün bozulur. Endeksin 87 bin üzerinde tutunması durumunda ise sırasıyla 89 bin, 91 bin 500 ve 93 bin dirençleri hedeflenir diyor.

Endekste aşağı yönlü düzeltmeler görülse de genel olarak yukarı trendin devam ettiğini söyleyen Coşar, buna neden olarak şunları sıralıyor: ‘’Gelişmiş ülkelerin parasal genişleme hamleleri, eskisi kadar güçlü olmamakla birlikte cari açıkta ve enflasyonda azalma beklentisi, enflasyonla beraber borsayı destekleyen başlıklar olarak sıralanabilir.’’

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uz­manı Emre Çayırlı ise, Borsa İstanbul'da or­ta vadede yatay, uzun vadede satıcılı bir seyir yaşanmasını öngörüyor. Orta vadede endek­sin 83-88 bin aralığında hareket edeceğini tahmin eden Çayırlı'ya göre, TCMB'nin faiz indirimleri endeksi desteklemeye devam edecek. Ancak kurdaki baskının sürmesi ve FED'in faiz artırım beklentileri piyasa üze­rinde baskı yaratabilir. Bu nedenle endeksin 88 bin üzerine çıkarak uzun vadeli bir yükse­liş başlamasına temkinli yaklaşan Çayırlı Bu yıl petrol fiyatları nedeniyle havacılık, altyapı yatırımları ve kentsel dönüşüm pro­jeleri ile birlikte çimento; hammadde fiyat­larındaki düşüş nedeniyle de beyaz eşya ile otomotiv sektörleri ön plana çıkar.Yatırım­cılar bu dönemde seçici olmalı. Haziran ayına girerken hisse pozisyonları azaltılma­lı. Ayrıca endeks 83 binlerdeyken orta va­deli pozisyonlar için stop loss yapmak doğ­ru olur diyor.





Osman Kadri Koca/ Destek Menkul Değerler Ekonomist

Halkbank, Balkanlar’da büyüyebilir


Halkbank: Halkbank: 2014 yılını 2 milyar 200 milyon TL net kar ile tamamladı. Bankanın toplam kredileri söz konusu dönemde 2013 yılsonuna göre yüzde 20 artarak 134 milyar 500 milyon TL'ye ulaştı. Toplam aktifleri ise 2013'e göre yüzde 11 artışla 155 milyar 400 milyon TL olurken, toplam mevduatı 104 milyar TL oldu. Banka bu yılı aktif toplamında ve mevduatta yüzde 14 büyüyerek, öz kaynak karlılığını ise yüzde 18 artışla tamamlama potansiyeli taşıyor. Öte yandan girişimci kredi ürününü geliştiren banka, Avrupa Yatırım Bankası ile imzaladığı kredi protokolüyle firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için 200 milyon euro'luk finansman sağladı. KOBİ kredilerinde ise yüzde 28'lik artışla 39 milyar 200 milyon TL'ye ulaştı. Bireysel bankacılık alanında Paraf markası ile yüzde 57 büyüme ve 3 milyon 400 bin kart adedine ulaşan Halkbank, 2015'te şube sayısını artırmayı sürdürebilir. Balkanları radarına alan Halkbank'ın Sırp bankası Cacankska'yı satın almasının yılın ilk çeyreğinde tamamlanması ile bölge coğrafyasında yeni büyümeler gerçekleştirebilir. Halkbank hisseleri için 17.25 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Emlak Konut: Türk inşaat ve konut sektöründe farklı iş modeli ile dikkat çeken şirket, 2015'te bağımsız bölüm satışını artırarak (12 binin üzerine taşıyıp] 6 milyar 65 milyon TL'lik ciroya ulaşabilir. Emlak Konut 2014'te 10 bin bağımsız bölüm satışı gerçekleştirmişti.

Yurtiçinde büyümenin lokomotifi olan konut sektörünün seçimler öncesinde hükümet tarafından desteklenmesi ve faizlerdeki iniş trendi sektörde yaşanabilecek olası daralmayı önleyebilir. Öte yandan, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde Emlak Konut'un konumu, gücünü artırıyor.
2014'te satışa çıkmış 80 projenin ardından İstanbul Hoşdere'de bulunan Avrupa projelerinin satışları da şirkete ivme kazandırabilir. 2015'in ikinci yarısında Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki arsada geliştirilecek proje ve Ankara'da Sofaloca projesiyle gerçekleştirilen yatırım, şirkete yeni finansal rekorlar getirebilir. Konut talebi yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından devam ederken Emlak Konut, 2015'te yüzde 3.5'in üzerinde büyüme kapasitesine sahip. Emlak Konut hisseleri için 3.55 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Arda Coşar / ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

‘’Akbank’ın potansiyeli yüzde 12’’


Akbank: Geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren kar rakamını tekrar artırmaya başlayan Akbank'ın 2014'ün tamamında net faiz geliri yüzde 13 yükselerek 7 milyar 220 milyon TL'ye ulaştı. Bankanın net karı yaklaşık yüzde 10 artışla 3 milyar 378 milyon TL'ye yükseldi. Bankanın öz sermaye karlılığı yüzde 14 oranında gerçekleşirken, aktif karlılığı yüzde 1.54 oldu. Özellikle son çeyrekteki karartısının bankanın 2014 karlılığını olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Kredileri 2014'te yüzde 15 artarken, aktifleri yüzde 12, öz kaynakları ise yüzde 18 yükseliş gösterdi. Banka enflasyondaki olası gerileme ve faizlerin düşmesiyle diğer bankalarla beraber olumlu olarak etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. Akbank hisseleri için 9.64 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





İş Bankası: 2014 ikinci çeyrekten itibaren karlılıkta görülen toparlanma ile beraber İş Bankası 2014’ü 3 milyar 732 milyon TL kar ile tamamladı. Bankanın aktif büyüklüğü geçen yıl yüzde 14 TL kar ile tamamladı. Bankanın aktif büyüklüğü geçen yıl yüzde 14 oranında artışla 275 milyar 776 milyon TL’ye ulaştı. Bankanın takipteki krediler oranı yüzde 1.5 seviyesinde bulunuyor. Büyümesini devam ettirmesi ve finansal tablolarında gösterdiği performansla dikkat çeken İş Bankası, ayrıca emsallerine göre iskontolu olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, eskisi kadar güçlü olmasa da enflasyonun gerileme beklentisi, Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecinde olması, bankacılık sektörünü olumlu etkileyebilecek etkenler. İş Bankası hisseleri için 8.07 TL hedef fiyatla yüzde 23 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Akçansa: Türkiye’nin 2014'teki çimento ihracatı 2013'e göre azalarak 7.5 milyon tona geriledi. 2014 yılında kamu ve altyapı yatırımlarında yaşanan canlılığa ek olarak olumlu geçen hava şartları, geçen yıl yurtiçi çimento tüketiminde, 2013'ün eş dönemine göre artış yaşanmasını sağladı. Akçansa, ülkemizin çimento ihtiyacının yüzde 10'unu, toplam çimento ve klinker ihracatının ise yüzde 12.5'ini karşılıyor. Şirketin 2014 sonunda satış gelirleri 2013'ün eş dönemine göre yüzde 17 oranında artarak 1 milyar 410 milyon TL'ye ulaştı. İlgili dönemde brüt karını yüzde 49 oranında yükselten Akçansa'nın brüt kar marjı yüzde 28 oldu. Hali hazırda yatırımları ve faaliyetleri aksamadan devam eden Akçansa, 2014 sonunda dönem karını 2013'ün eş dönemine göre yüzde 57 oranında artırarak 250 milyon 261 bin TL olarak açıkladı. Devam eden yatırımlar, artan karlılık rasyolarmın yanı sıra ilgili dönemde şirketin net borcu yüzde 48 oranında azalarak 85 milyon 17 bin TL'ye geriledi. 2015 yılında kentsel dönüşüm, İstanbul'a üçüncü havaalanı, yüksek hızlı tren gibi projelerin yanı sıra faiz indiriminin konut sektörünü canlandırabilecek olması, sektöre katma değer sağlayabilir. Akçansa hisseleri için 22.32 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Emre Çayırlı / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Vestel’de hedef fiyat 21 TL

Vestel Beyaz Eşya:
Artan ciro rakamının da katkısıyla 2014 yılı toplam net karını, 2013'e göre yüzde 149 artışla 131 milyon 177 bin TL'ye çıkardı. FAVÖK ise 2013 yılına göre yüzde 75 artışla 278 milyon 141 bin TL'ye yükseldi. İhtiyatlı geçen 2014 yılının ilk yarısından sonra beyaz eşya sektöründe başlayan canlılık, satışlarda yılın son üç aylık döneminde canlanmaya neden oldu. 2014 yılında TCMB'nin faiz koşullarını rahatlatmaya başlaması ve 2015 yılında euro bölgesinin toparlanmaya yönelik adımları, beyaz eşya sektöründe iç ve dış satışlarda canlılığın artmasına neden olabilir. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 2015 yılı 12 aylık dönemde 21 TL hedef fiyatla yüzde 20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Tofaş Oto: Şirketin 2014 yılı 12 aylık net kan 2013'e göre yüzde 32 artışla 574 milyon 238 bin TL oldu. 2014 yılında ortalamaların üstünde seyreden döviz kuru, faizlere bağlı kredi maliyetlerinin artması ve ÖTV zammı, sektörde daralma yarattı. Buna rağmen Tofaş'ın 2013 yılına göre yurtiçi satış rakamı sınırlıda olsa yüzde 5 artış kaydetti. TCMB'nin 24 Şubatta yapılan PPK toplantısında koridorun üst bandına ilişkin faiz indiriminin gelmesi, kredi faizlerine yansıması durumunda otomotiv sektörüne pozitif yansıyabilir. Talepteki olası artışın Tofaş'a yansımalarını, yılın ikinci çeyrek bilançolarında görebiliriz. Diğer yandan hammadde maliyetlerindeki düşüşler şirketin kar marjları için olumlu olabilir. 2015 yıl genelinde Tofaş hisseleri için 24 TL hedef fiyatla yüzde 43 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.





Arçelik: 2014 yılında brüt satışları yüzde 14 yükselişle 13 milyar 941 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin yurtiçi satışlarından 5 milyar 179 bin TL, uluslararası satışlarından ise 8 milyar 762 bin TL elde ettiği görülüyor. Bu yıl faizlerin düşmeye başlaması durumunda Arçelik'in satışlarının yurtiçi ayağında da pozitif yönde gelişmeler izleyebiliriz. Arçelik'in uluslararası şubelerinin yoğunlukta olduğu Çin'de de tüketimin desteklenmesi için faizlerin düşürüldüğünü görüyoruz. Avrupa Birliği ise talebi canlandırmak adına faizlerde eksi döneme girerek 2015 yılında parasal gevşeme programı başlattı. Tüm bu gelişmeler, Arçelik'in hem yurtiçi, hem de yurtdışı satışlarını olumlu yönde etkileyebilecek gelişmeler olabilir. Bununla birlikte TCMB'nin yaptığı indirim, tüketici talebini canlandırabilir. 2015 yılında büyümenin canlanması ve hammadde fiyatlarındaki düşüşler de şirketi ve kar marjını olumlu etkileyebilir. 2015 sonu için 1 milyar 500 milyon TL FAVÖK bekliyoruz. Arçelik hisseleri için 20 TL hedef fiyatla yüzde 32 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4647 Değişim: 0,05%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,8287 Değişim: 0,31%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.475,07 Değişim: 0,52%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,65
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.