Borçlanma araçları piyasası nedir?

13.09.2018 - 17:31 | Son Güncelleme :
Borçlanma araçları piyasası nedir? | Borsa Haberleri

Borçlanma araçları devlet ya da kurumlar ek kaynak sağlayan bir alandır. Öte yandan yatırımcılar ise, satın aldıkları borçlanma araçlarının süresi bittiğinde anaparalarını ve o süre içerisinde işleyen faiz gelirlerini geri alırlar. Borçlanma araçları piyasası nedir, ne demektir? Borçlanma araçlarını devletler neden kullanır? Borçlanma araçlarını kurumlar neden kullanır? Borçlanma araçlarını yatırımcılar neden kullanır? Borçlanma araçları piyasasının avantajları nelerdir?

En az riskle ve çoğu zaman devlet güvencesiyle, nitelikli yatırımcılar tarafından alım satımı yapılan menkul kıymetlere borçlanma araçları adı verilmektedir. Devletler ve büyük şirketler nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu menkul kıymetleri başvururlar. Yatırımcılar bunları satın alır yani devlet veya şirketlere borç vermiş olur. Zamanı geldiğinde de parasını faiziyle birlikte geri alır. 

Haberin Devamı

Borçlanma araçları piyasasının birçok tanımı ve kurulma nedeni vardır. Fakat kısacası; istenildiği zaman piyasada rekabet ortamında menkul kıymetleri kullanarak nakit para ihtiyacını sağlama amacına hizmet eder. 

Borçlanma araçları piyasasında çeşitli yatırım alanları mevcuttur. Bunlardan bazıları; DİBS, özel sektör tahvilleri, finansman ve banka bonolarıdır.

Borçlanma araçları piyasasında bir devlet veya şirket, ihraç ettikleri borçlanma araçları sayesinde yeni bir piyasa, pazar oluşmasını sağlarlar. Bu piyasada çok çeşitli pazarlar yer alır. Bunlardan bazıları; kesin alım-satım pazarı, menkul kıymet tercihli repo pazarı, pay senedi repo pazarı, bankalararası repo pazarı, repo-ters repo pazarı, uluslararası tahvil pazarıdır.

Borçlanma araçları piyasasında işlem yapacak olanların öncelikle aracı kurumlarda resmi hesaplarının olması mecburidir. Borçlanma araçları piyasasında işlem yapacak olan yatırımcılar satın alacakları borçlanma aracının getirisine dikkat etmelidir. Alınacak olan borçlanma aracının fiyatı, getireceği faiz ve oranları sağlayacağı getiri üzerinde etkili olacaktır.

Hesap açıldıktan sonra borçlanma araçları piyasasında sürekli müzayede sistemi ile işlem gerçekleştirilir. Yatırımcıların bildiği gibi sürekli müzayede sistemi, gün boyunca işlem saatleri içerisinde işlem yapılabileceği anlamına gelir. Yani rekabet, bu piyasada da geçerlidir. Dolayısıyla yatırımcılar Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem yaparken işlemlerin emir kurallarına, tiplerine, büyüklüklerine ve diğer etkenlere dikkat etmek zorundadırlar. 

Haberin Devamı

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.