ARENA BILGISAYAR: Arena gun sayiyor...

01.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yuzde 100 turk sermayeli bir sirket olan Arena Bilgisayar, halka arz icin
hazirlik yapiyor. Sirket sermayesinin yuzde 15`ini halka arz edecek. Boylece Arena Bilgisayar, teknoloji sektorunde halka acilan ilk dagitici firma unvanina sahip olacak. Agustos ayinda SPK`ya, 420 milyar lira bedelli sermaye artirimi ve 300 milyar liralik halka arz basvurusu yapan sirket, halka arzdan ede edecegi geliri teknoloji yatirimina donusturecek. Halka arz, Ekim ayi icerisinde gerceklestirilecek. Yatirimcilarin son donemlerin favori sektorlerinden biri olan teknoloji sektorunun onde gelen firmalarindan biri olan Arena Bilgisayar`i, daha yakindan tanimalari icin sirket kurucularindan Murahhas Aza Izi Kohen ile roportaj yaptik.
Izi Kohen, Ben ve ortaklarim 1984-85 yillarindan beri bu piyasada cesitli isler yapmis insanlariz. Daha sonra sunu gorduk: 1990 yili oncesinde Turkiye`de bilgisayar urunlerinin arzi, piyasaya sunumu son derece kisitliydi. IBM gibi birkac buyuk marka vardi ve turkiye`nin buyuk bir bolumunde bilgisayar urunleri almak icin siraya girmeniz gerekiyordu. Once para yatirmaniz daha sonra da uc ay beklemeniz gerekiyordu. Herhangi bir ariza oldugunda veya urun yenilemesi gerektiginde yine aylarca beklemek zorundaydiniz. Dunyada teknoloji ciktiktan ancak bir yil sonra ulkemize geliyordu. `Avrupa`inn coplugu` lafi o donemlerde son derece dogruydu. Iste biz bunu degistirecek bir sistem kurmak icin yola koyulduk. Biz istedik ki urunler dunyada ciktigi an Turkiye`ye gelsin, bu urunler stoklarda bulunsun, ulkenin her yerine dagilabilsin, siparisi verildigi an ertesi gun aliciyla bulusabilsin. Bunlari dusunduk ve 1991 yilinin sonlarinda Arena bilgisayar`i kurduk. Turkiye`deki bilgisayar sirketlerine ihtiyac duyduklari her malzemeyi alternatifleri ile birlikte rakip markalaral beraber bir zenginlik icerisinde, urun cesitliligi icerisinde sunmak. Yani hem ticaret hem de teknolojiye giden insanlara hizmet sunuyoruz. Bir ornek vermek gerekirse, Amerika`da altin madenlerine hucum eden insanlara gerekli araclari, kazmayi, kuregi satan firmalara benziyoruz. Hatirlanacagi uzere bu furyada herkesden once altin madenlerine ulasanlar ve bu tip araci firmalar zengin olmuslardi. Arena, Turkiye bilgisayar ve bilgi teknolojileri sektorunde 1996 yilindan beri en buyuk dagitici konumunda. Ayrica Turkiye`nin
1998 yilindan itibaren IBM ve Hewlett Packard`dan sonra ucuncu buyuk bilgisayar sirketi. Tamamen Turk sermayeli sirketler arasinda ise birinci durumdayiz. Arena`nin ikinci ozelligi ise, Turkiye`de en yaygin bayii agina sahip olmasi. 4 bin 300 civarinda bayimiz var. Bunlar hem ulkenin her yanina dagilmis durumda hem de her turlu is modeli var bu bayilerimizde. Bazilari elektronik ticaret yapiyor, bazilari cok buyuk sirketlere satis yapiyor, bazilari da evlere ve KOBI`lere satis yapiyor. Bunun yaninda kimileri ozel cozumler sunuyor, kimileri de genel isler
yapiyor. Biz de bu bayiler sayesinde butun son kullanicilara ve tuketicilere verimli bir sekilde ulasabiliyoruz. Genislemeyi su sekilde dusunuyoruz. 1999 yilindan itibaren urun yelpazemize, bugune kadar olmayan yeni urunler katmaya basladik. Bunlar, tuketici elektronigi urunleri. Cunku biz ses, goruntu, telekomunikasyon ve bilgisayar teknolojilerinin birlestigini goruyoruz. Bunlarin hepsini icinde bulunduran, butunlesik cihazlar ortaya cikiyor. Bu cihazlar da hem bilgisayar sirketleri tarafindan satilabilir hem de diger sirketler tarafindan satilabilir. Carrefour, Metro, Real gibi bilgisayar sirketi olmayan, yepyeni satis kanallari doguyor. bu kanallar sayesinde urunlerimizi tuketiciylek olaylikla bulusturabilecegiz. Bu da bizim buyumemizi cok olumlu etkileyecek. Bunun yaninda, tuketici elektronigini satmak icin bize yardimci olacak bir kanal gelistirmeye calisiyoruz. Bunun icin gerekli yatirimlari yaptik. 2000 yilinin basinda `Arena Teknoloji Noktasi` adinda yeni bir kanal olusturduk. Bu kanal 4 bin 300 bayinin icerisinde. Farkli bir kanal degil. 320 bayiden olusan bu kanalla biz, bilgisayar urunlerinin yani sira tuketici elektronigini de musteriye erimli bir sekilde sunmayi amacliyoruz. Bu konuda onlara yogun egitimler verdik. Bu anlamda Arena Bilgisayar olarak calismalarimizi, teknoloji noktalarinin sayisini artirmak ve daha verimli hale getirmek yonunde yogunlastiracagiz. Oncelikle Arena`nin buyumesini desteklemek ve bunu baskalari ile paylasmak icin. Ikinci olarak da Arena`nin seffaf bir sirket olmasini saglamak ve yarattigi degerin gercek anlamda ortaya konulmasi icin halka arzi istiyoruz. Ayrica sirket de gorev alan tum calisanlarin sirketin karliligindan, ilerlemesinden faydalanmasini istiyoruz. Calisanlara, calistiklari sirketten hisse satin alma hakki vermenin cok onemli olduguun dusunuyoruz. Boylece onlar da yarattiklari degerin karsiligini almis olabilecekler ve daha fazlasini yaratmak icin calisacaklar. bir anlamda yarattiklari,
ortaya koyduklari basarilarin odulunu bu sekilde alabilecekler. Arena Bilgisayar, teknoloji sektoru icerisinde bir sirket. Biz bu sektore, endeksten bagimsiz ve giderek artan bir ilginin olduguna inaniyoruz. Zaten Turkiye`nin bu tip sirketlere ihtiyaci var. Halkin tasarruflarini degerlendirmesi icin hizli buyuyen, gelecegi olan, profesyonel bir sekilde yonetilen, tamamen acik ve seffaf sirketlerin sayisinin da artmasi gerekli. Zamanlama belki cok iyi degil, ama sektorun en buyugu olan Arena Bilgisayar icin iyi bir baslangic olacaigni dusunuyorum. Bir kere sektorun buyume hizi ve buyumenin devamlilik ihtimali baska hicbir sektorde yok.
Bu nedenle sektorun onu cok acik. Ikincisi, Arena bu sektordeki en buyuk ve en iyi yapilanmis sirket. Bizim urettigimiz hizmet, teknoloji sektorunu besleyen bir hizmet. Sektor icerisindeki yerimiz de oldukca saglam. Bu nedenle gelecege yatirim yapmak isteyen tasarruf sahipleri icin oldukca iyi bir alternatif oldugumuza inaniyorum. (BORSAMATIK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.572 Değişim: -1,11% Hacim : 74.845 Mio.TL Son veri saati : 16:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,4858 Değişim: 0,23%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5085
Açılış: 32,411
34,5715 Değişim: 0,22%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.480,11 Değişim: -0,12%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.