Yabancıların yatırım kararları ne yönde?

14.07.2014
Kimse artık yatırımcı refleksinin bu karara bağlı olduğunu inkâr etmiyordu <ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevin_ekinci.jpg" align="left">Geçen hafta Cuma günü, Londra’da yabancı ekonomistlerle danışmanlık için telefonla ayda bir yaptığım regüler strateji toplantısında ben Türkiye hakkında görüş verirken onların da diğer gelişmekte olan ülkeler ve ABD Merkez Bankası politikası hakkında görüşlerini alma şansım oldu.

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Konu tahmin edeceğiniz üzere daha çok ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ne zaman faiz artışına başlayacağı üzerine yoğunlaşmıştı. Kimse artık yatırımcı refleksinin bu karara bağlı olduğunu inkâr etmiyordu. Beklentiler ikiye ayrılmıştı. Goldman Sachs ve JP Morgan gibi faiz artırım beklentilerini daha öne (erkene) çekenler ve uzun süredir 2015 ikinci yarısından önce faiz artırımı beklemeyenler. Aslından en son açıklanan Fed tutanaklarını ince detaylarına inerek okuduğunuzda 2015 ikinci yarıyılından önce faiz artırımı beklemeyenlere hak vermemek elde değil ama bu, başka bir yazımın konusu olacak.

Burada değineceğim daha çok katıldığım toplantıda yabancı yatırımcıların reflesinde ne yönde değişim gördüğüm konusu olacak. Finansal piyasalarda oluşan bu düşük volatilite/düşük faiz ortamında yabancı yatırımcının riskten kaçınma refleksinin bono piyasasından hisse senedi piyasasına kayma şeklinde gerçekleşeceği bekleniyor. Yaptığımız bu telefonla strateji toplantısında da, önümüzdeki dönemde yatırımcıların uzun vadede risklerini yönetmek için bono piyasasından hisse senedi piyasasına kayacağı konuşuldu. Bir sonraki konu ise “peki hangi hisse senetlerine?”. Şu ana kadar ABD hisse senetleri en yüksek performansı gösterdi (BRIC-Gelişmekte olan ülke ve AB’ye göre), ABD hisselerinde diğerlerine nispeten çok daha fazla yukarı yer yok. BRIC tarafında ise Hindistan ve Çin başı çekerken Brezilya’da ciddi düşüşler görüldü. 2010 yılı başından bu yana hisse senetlerinde en yüksek performansı gösteren gelişmekte olan ülkeler BRIC dışındaki ülkeler oldu. Mesela MSCI gelişen ülkeler endeksinden baktığımızda Tayland’da yüzde 110.8, Meksika’da yüzde 36.6 Endonezya’da yüzde 30.8 getiriler görülüyor. Türkiye hisse senetleri bunun çok gerisinde sadece yüzde 1.6 yükseldi.

BRIC tarafında görülen bu görece daha düşük performanstan sonra, burada artık daha fazla yükseliş potansiyeli görülüyor. Hindistan buna önemli bir kanıt, 9 Eylül 2013’deki en düşük seviyesinden bu yana Hindistan MSCI Endeksi dolar bazında yüzde 40 yükseldi. Bunun en önemli sebebi de politik değişimler oldu. Aynı durum Brezilya için geçerli olabilir. Önümüzdeki dönemde Ekim’de yapılacak seçimlerden dolayı özellikle Brezilya hisse performansının çok cazip olması bekleniyor. Hatta Brezilya’da gerçekleşecek politik değişimler MSCI Brezilya endeksinde Hindistan’dan çok daha fazla kazançlara sebep olabilir. Brezilya’da Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması ve hâlihazırdaki Cumhurbaşkanı Dilma Roussef’in seçimleri kaybetmesi bekleniyor. Böyle bir durumda Brezilya’da özellikle devlet tekelindeki kamu kuruluş ve enerji sektörü hisselerinde ciddi kazançlar olacağı öngörülüyor.
Aynı şekilde Endonezya’da da seçimlerde Jokowi’nin kazanmasının Endonezya piyasalarını önümüzdeki 6 ay boyunca destekleyeceği iddia ediliyor. Türkiye için ise Irak tansiyonunun sermaye akımına mani olmayacağı konuşuldu. Özellikle Başbakan Erdoğan’ın Ağustos ayında Cumhurbaşkanı seçilmesinin (buna neredeyse oldu gözüyle bakıyorlar) Türkiye’de altyapı-kaynaklı sektörlere, metal ve kimya sektörlerine yarayacağı yorumları yapılıyor.

Peki ben ne düşünüyorum? Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için verilen beklentilere şu an için katılmadığımı söyleyemeyeceğim. Ancak Temmuz nispeten bu senenin en risksiz ayı gibi duruyor. Her ne kadar en son açıklanan Fed tutanaklarını benim şahin beklentilerimi bir miktar törpülemiş olsa da ABD’de önümüzdeki dönemde açıklanacak veriler çok önemli. Artık beklentiler daha çok Fed tutanaklarına göre değil, ABD’de yaptığınız ve normalde ekonometrik modellere dayandırarak yapmanız gereken enflasyon, büyüme ve işsizlik oranı tahminlerinize bağlı olmalı. Çünkü Fed tutanakları faiz artırımı için kesin bir tablo ve tarih vermiyor.
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5822 Değişim: 0,33%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7963 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,97 Değişim: 1,03%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.