Doha’da hedef “Dondurma”yı gündemde tutmak

16.04.2016
İnci ÖZBEK
  • İnci ÖZBEK
  • Destek Yatırım Menkul Değerler GM Yardımcısı
Kritik 17 Nisan geldi çattı. Bu Pazar günü petrol üreticisi onlarca ülkenin temsilcisi Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelerek petrol fiyatlarına istikrar getirecek bir planı değerlendirecek. Plan, ülkelerin petrol üretimlerini artırmamaları ve belli bir seviyede dondurmalarını üzerine kurulu.

Dünya ekonomisinde büyüme hız kesince azalan talep petrol fiyatlarını vurdu. Üreticiler üretmeye devam ederken talebin azalması nedeni ile dünyada ciddi bir petrol arz fazlası oluştu. Bu süre zarfında fiyatların düşük olması nedeni ile başta ABD olmak üzere birçok ülkede şirketler kepenk indiriyor. Bunu her hafta açıklanan sondaj kuyusu sayılarının azalmasından anlıyoruz.

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı küresel petrol talebi artışının bu sene günde 1,2 milyon varile inmesini beklediğini açıkladı. Geçen sene günlük talep 1,8 milyon varil seviyesindeydi.

Bu toplantının hedefi talep azalmaya devam ederken stokları azaltılması ve fiyatların biraz dengelenmesi. Burada kilit ülke de İran… İran’ın katılıp katılmayacağı uzun süre tartışılan toplantıya bir temsilci göndereceği açıklandı ama İran’ın bu toplantıya katılmasını üretimi dondurmayı değerlendirdiği şeklinde algılamamak lazım. Ambargoların kalmasının ardından İran’ın tek düşündüğü üretimini artırmaya devam etmek ve pastada kendine iyi bir yer edinmek. Suudi Arabistan ezeli rakibi İran dondurmazsa üretimini dondurmaya sıcak bakmayacak gibi görünüyor. Yakın zamanda kredi notu düşürülen Suudi Arabistan’da ciddi ekonomik sorunlar söz konusu.

Geçen sene ham petrolün varil fiyatı %31, Brent Petrolün varil fiyatı da %35 gerilemişti. Fiyatlardaki gerileme, gelirlerinin büyük bölümünü petrol ticaretinden elde edilen gelirin oluşturduğu ülkelere zarar veriyor. Bu yılbaşından bu yana üretimin dondurulması yönündeki açıklamaların ve stokların ufak ufak azalmasının etkisiyle petrol fiyatları %10 civarında değer kazandı ve fiyatlar yeniden 40 doların üzerine çıktı. Dolayısı ile petrol üreticileri açısından somut bir anlaşma kadar, petrol üretimini dondurma gündemini sıcak tutmanın da faydalı olduğu görülüyor. Yani petrol üreticileri de Merkez Bankaları gibi beklentileri yönetiyor ve piyasaya sözlü müdahalede bulunuyor. Sonuç olarak bu toplantıdan yeni bir toplantı yapma kararı dışında herhangi bir karar çıkmazsa çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde petrol fiyatları dalgalanmaya devam edebilir. Diğer ülkeler İran’ı daha çok beklemek zorunda kalabilir. Diğer yandan bazı ülkelerin üretimi dondurup bir İran ve belki birkaç ülkenin dondurmaması rekabet koşullarını zedeleyebilir, fiyatlar üzerindeki etkinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Bunun da çok yüksek olmayan bir olasılık olduğunu not etmekte fayda var. 

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: -0,18% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,5149 Değişim: 0,21%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5314
Açılış: 32,4475
34,8160 Değişim: 0,27%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8371
Açılış: 34,721
2.474,30 Değişim: 0,49%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.475,33
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.