FED’in Faiz Artış Rotası

16.03.2016
Gizmen NALBANTLI
  • Gizmen NALBANTLI
  • Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı
FED’den faiz değişikliği beklenmese de çok önemli bir toplantı olacağını düşünüyorum.

Bu toplantıda istihdam, tüketici tarafındaki gelişmeler ve enflasyonda görülen toparlanma üzerinde durulacaktır. Ocak ayında dikkat çekilen zayıf enflasyon ve küresel risklere ilişkin söylemler ise gündemin ana maddeleri olacak.

*Perakende Satışlar

Dün gelen  perakende satışlar verisi düşüş gösterse yakıt ve otomobil harici satışları yüzde 0.3 artış göstermesi dikkat çekti.  

Haberin Devamı

Ocak ayındaki toplantıda enflasyon görünümünde aşağı yönlü baskıların devam ettiği ve enerji fiyatları nedeni ile düşük kalmaya devam edeceği belirtilmişti. Enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağına dair kullanılan güven ifadesi çıkarılmıştı. Ocak ayından sonraki döneme baktığımızda enflasyondaki toparlanma dikkat çekiyor. Çekirdek TÜFE yüzde 2.2’ye yükselirken, yıllık enflasyon yüzde 1.4’e yükseldi. 5Y5Y enflasyon forwardları yüzde 1.65 seviyesine yükseldi. Bu seri bugünden önümüzdeki 5 yıla kadar, 5 yıl ve üzeri tahminlenebilir enflasyon seviyesini ortalama olarak ölçer.

*5Y5Y forward enflasyon oranı

10 yıllık başa baş enflasyon oranı enflasyon oranı sabit ve enflasyon korumalı hazine tahvillerinin arasındaki getiri farkından hesaplanmıştır. 10 yıllık breakevenlar ise yüzde 1.18’lerden yüzde 1.54’e yükselmiş durumda. Son açıklanan Newyork FED anketinde ise 1 yıllık enflasyon beklentileri yüzde 2.4’ten yüzde 2.7’ye, 3 yıllık beklentiler ise  yüzde 2.5’ten yüzde 2.6’ya yükseldi.

*10 yıllık başa baş enflasyon oranı

Enflasyon beklentilerinin yükselmesinde son dönemde yükselen petrol fiyatlarının etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. FED, Nisan ayında topanacak ve arz durdurma konusunda anlaşmaya çalışacak OPEC ülkelerinin fiyatların toparlanmasına destek olmasına değinecek mi? Göreceğiz.

Haberin Devamı

Son toplantılarda istihdamdaki atıl kapasiteden bahseden ve kapasite kullanım oranının yükselmemesinden endişe eden FED üyeleri, yüzde 62.4’ten 62.9’a yükselen katılım oranı ve gerilemeye devam eden işsizlik oranından oldukça memnum olmalılar. Uzun vadeli işsizlik yüzde 4.5 seviyesine gerilemiş durumda.

*Uzun vadeli işsizlik oranı

Küresel gelişmeleri dikkatle izleyen üyeler, ECB ve BOJ’un son aldığı kararlar ve Çin’deki gelişmeler ile ilgili yorum yapacak mı ? 

Geçtiğimiz hafta politika faizini 0’a çeken ECB, mevduat faizini yüzde -0.40’a indirdi. Varlık alım miktarını ise 60 milyar eurodan 80 milyar euro çıkaran ECB’i, programa banka dışı şirket tahvillerinin de alınacağını ifade etti. Karar sonrası satır aralarında faizlerin daha düşük seviyeye indirilmeyeceğini ifade eden Draghi, böylece – 0.4’ü taban olarak belirlemiş oldu. Eksi faiz uygulamasına geçen diğer bir ülke olan Japonya’da dün yapılan açıklamada faizleri sabit tuttu ancak gerektiğinde indirebiliriz imajı verdi. Gelişmeler sonrası dikkat çeken gelişme euro ve yen’in dolara karşı değer kazanmasıydı. Yapılan hamleler sonrasında doların değer kazanmaması

FED’in elini rahatlatabilir.

Biz açıklamalarda nelere dikkat edeceğiz ?

İlk olarak istihdam ve enflasyon görünümü ile ilgili söylemler takip edilecek. Büyüme ve enflasyon görünümüne olan güven, risklerin yönü, toparlanma gibi kullanılacak ifadeler oldukça önemli. Enflasyona olan güven ifadesi yeniden eklenecek mi ? Yani FED şahinleşecek mi ?

Küresel riskler, uluslararası gelişmeler nasıl ifade edilecek.Ocak ayında eklenen küresel gelişmeleri izliyoruz ifadesi çıkarılacak mı? Çıkarılırsa bu şahin bir hamle olacak. Kalırsa FED’in korkularının devam ettiğine işaret edecek. 

Son dönemde gündemden düşmeyen petrol fiyatları ile ilişkin söylemler takip edilecek. 

Diğer önemli kısım ise noktalar. Noktalarda 4 artış beklentisi kaça düşecek? Noktalarda yıl içinde ve önümüzdeki seneki faiz beklentilerini göreceğiz. 

Haberin Devamı

Toplantı sonrası ise Yellen’ın sözlü yönlendirmesini izleyeceğiz.Yellen verileri takip etmeye devam edeceğini mi yoksa bir sonraki toplantıyı mı işaret edecek ? Son gelen verilere baktığımızda ortaya çıkan tablo, FED’in faiz artırması yönünde ilerliyor. İstihdam zaten tamamdı. Enflasyondaki toparlanma dikkat çekici. Yellen’ın sözlü yönlendirmesinde faiz artışı ile ilgili yapacağı açıklamalar ve alınan kararların nedenleri oldukça önemli olacak.
Peki FED nasıl bir rota izleyecek? Nisan ayı faiz artış olasılığı yüzde 24, Haziran ise yüzde 48, Basın toplantısı yapılacak Eylül ayında ise yüzde 65 seviyesinde. Yıl içinde faiz artış olasılığı ise yüzde 78 seviyesine yükselmiş durumda.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.699 Değişim: -0,23% Hacim : 78.021 Mio.TL Son veri saati : 16:47
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5439 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9036 Değişim: 0,22%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,19 Değişim: 0,29%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.