Borsada Hangi Sektör Daha Cazip ?

07.07.2014

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Borsada Hangi Sektör Daha Cazip ?

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü


Dünya genelinde borsaların yukarı, BIST’in ise aşağı yönlü eğilim gösterdiği bir haftayı geride bıraktık. Gerek gelişmiş ülke borsalarının gerek ise gelişen ülke borsalarının % 1 ile % 3,5 arası değişen oranlarda değer kazandığı bu kesitte Borsa İstanbul izlediğimiz 21 ülke borsası içinde en kötü ikinci performansa imza atarak % 1,2 değer kaybetti.


<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tablo_pusula_0707.bmp">

Geçen haftaki pusulada  “ En geç önümüzdeki 1-2 hafta içinde dünya genelinde düzeltme sürecinin sona ereceğini ve 2014 rallisinin 2. perdesine yönelik filizlenmelerin kendini göstereceğini düşünüyoruz. Ancak sıkça düzeltme periyotlarının son düzlüğünde şahit olduğumuz negatif haber & panik satış biçiminde bir final sahnesinin yaşanması riskini de dışlamıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde BIST 100 adına analistler arasında genel konsensüse dönüşen 77.000-77.500 bandı stop loss olsun yaklaşımını hamleye yöneltecek biçimde 76.000 puana endeksi sürükleyen bir sezon finali ile karşılaşabiliriz.  Bu yönde bir gelişmeyi trend bozuldu satalım kaçalım stratejisi ile değil, aksine yukarıdan aşağı % 10 ‘u bulan düzeltme tamamlandı alım fırsatı olarak kullanalım stratejisi ile karşılamak gerektiğini düşünüyoruz. “ değerlendirmesine yer vermiştik.

##$$##

BIST geçen hafta içinde adeta bu senaryoyu hayata geçirircesine 76.056 puana kadar gerilediyse de bal kabağına dönmemeyi başardı ve kapanışı 77.534 puan seviyesinde gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da düzeltme tamamlandı mı ? 
Açıkçası geçen hafta içinde 76.000 puanın test edilmesi ile 4 haftadır devam eden düzeltmenin tamamlanmış olduğu görüşündeyiz. Elbette içeriden ya da dışarıdan major bir negatif manşet haber ile karşılaşırsak BIST 100 76.000 puanın da altına gelebilecek, hisse senetleri değer yitirebilecektir.
Ancak uç riskleri bir yana bırakırsak biz kendi dinamikleri içinde bir seyir dahilinde Borsa İstanbul’da yakın vadede yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşmesini beklediğimiz ralliye ilişkin filizlenmelerin kendisini hissettirebileceğini düşünüyoruz.

Dünya Borsalarında Bu hafta

Önceki 3 hafta yaşanan ılımlı düzeltmeyi takiben geçen hafta Dow Jones ( ABD ) endeksi 17.000 puanı aşarken Hindistan, G.Afrika, Meksika gibi gelişen ülke borsalarında da sert yükselişlerin gerçekleştiğini gördük.

Her ne kadar bu haftanın özellikle ilk bölümünde kısıtlı bir geri esneme ve yeni rekorlar öncesinde yerinde say uygun adım marş eğilimleri baskın olabilecekse de, biz Dow Jones endeksinde aşağı yönlü riskleri 16.700 ile kısıtlı görüyor, bu cephede yılın üçüncü çeyreği içinde 18.000, Alman Dax endeksinde de 10.600 puanın test edilebileceğini düşünüyoruz.

Bu hafta gelişen ülkelerin amirali olmakla birlikte dünya borsalarından kopuk bağımsız bir seyir gösteren ve geride kalan 3 yıl yatay bir harekete sahne olan Şangay Borsasının ( Çin ) her zamankinden daha yüksek önem atfedilerek izlenmesi gerektiği görüşündeyiz.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik_pusula_0707.bmp">

Teknik ve ritmik görünümü ile bir sıkışma formasyonunun sonuna gelmiş gözüken Şangay Endeksi gelişen ülkeler lehine mart ayına benzer bir esintinin ateşleyicisi olma potansiyeli taşıyor.

Borsa İstanbul

Haziran başından bugüne sürdürdüğümüz Borsa İstanbul’da düzeltme eğiliminin devam edeceğini tahmin ediyor, yakın vadede şu direncin aşılmasını beklemiyor, bu seviyenin geçileceğini sanmıyoruz söylevini bu hafta itibarı ile bırakıyoruz.

Çünkü her ne kadar 76.500 – 79.500 puan aralığındaki dalgalanma & dengelenme 1-2 hafta daha sürebilecekse de, BIST 100 diğer borsalarda geçen hafta başlayan yukarı yönlü seyre her an katılım göstererek hızlı bir atakla 82.000 hatta 85.000 puan seviyesine sıçrama kaydedebilir.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Bu nedenle temmuz ayı içinde hisse senedine ayrılan kapitaller ile nakitte kalmayı riski artan bir strateji olarak görüyor, özellikle de haftanın ilk yarısı içinde BIST 100 endeksinde 76.500 puana geri esneme yaşanması durumunda portföylerde hisse senedi ağırlığının arttırılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Öte yandan geçen hafta da paylaştığımız üzere yılın üçüncü çeyreği içinde başlaması ihtimalini yüksek bulduğumuz 2014 rallisinin 2 perdesine yönelik olarak, yılın ikinci yarısı içinde gerek 82.000 gerek 85.000 seviyelerinin mola & soluklanma adresleri olabileceğini tahmin etmekle birlikte tepe adresinin 90.000 puan olabileceğini düşünüyoruz.

BIST ‘de hangi sektör cazip ?

Bu soruya yanıt aramadan yani ne olacağını öngörmeye çalışmadan önce, gerek geride kalan 4 haftalık kesitte gerek ise 3 aylık dönemde neler yaşandığını hatırlamakta yarar var.

BIST 100 endeksinde tarih boyunca gerçekleşen hemen her rallide ilk perde bankalarla, ikinci perde banka dışı endeks 30 şirketleri ile üçüncü perde ise bankalar kısıtlı düzeltme yaşarken küçük ölçekli şirket hisseleri ile gerçekleşti. 
BIST 100 endeksi mart başından nisan ortasına kadar süren kesitte 61.000 puandan 74.000 puana yükselirken, bu perdede ralliden aslan payını BIST Banka endeksi almış ve 105.000 puandan 140.000 puana yükseliş kaydetmişti. 

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik2_pusula_0707.bmp">

Takip eden 3 ay içinde BIST Banka endeksi her ne kadar 158.000 puanı test etmiş olsa da son 4 haftadır değer kaybediyor ve geçen haftayı nisan sonrası kaydettiği tüm primi geri vererek yukarıdan aşağı % 10 geri çekilme ile 143.500 seviyesinde tamamladı.

Öte yanda BIST sanayi endeksi 56.000 seviyesinden başladığı bu rallide banka hisseleri düzeltme yaşarken yükseliş eğilimini sürdürdü ve geçen haftayı 2014 yılının en yükseği olan 73.000 puan sınırında tamamladı. Başka bir deyişle BIST’in dünya ile negatif ayrışması da, düzeltmesi de bankacılık endeksinde gerçekleşti.

Her ne kadar bankalarda 2014 ilk çeyrekte gerçekleşen ölçekte bir aşırı ucuzluk hali oluşmamışsa da, banka hisseleri, sanayi hisselerine kıyasla pahalılık sorunlarını ortadan kaldırdılar. 

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik3_pusula_0707.bmp">

Yukarıda yer alan grafikte mavi çizgi 2009 – 2014 döneminde banka endeksinin sanayi endeksine oranını gösteriyor.  Mavi çizgi aşağı geldikçe bankalar sanayilere kıyasla iskonto kazanıyor tersi olduğunda ve mavi çizgi yukarı gittiğinde bankalar sanayilere kıyasla pahalı hale geliyor.

Peki bu görece yukarı & aşağı seyir ne zamana veya hangi seviyeye kadar sürüyor ? Bizim bu soruya yanıt ararken en çok yararlandığımız teknik analiz enstrümanı bollinger bantları.

Yukarıdaki grafikte banka endeksinin sanayi endeksine oranının çevresinde yer alan kırmızı bantlar görece iskonto ve görece pahalılıkta aşırılaşma adreslerine yönelik sinyaller üretiyor.

Bu yaklaşıma göre banka endeksi sanayi endeksine kıyasla önümüzdeki günlerde % 2-3 kadar daha zayıf performans ortaya koyar ve banka endeksinin sanayi endeksine oranı 1,91 düzeyine gerilerse, bankaların sanayilere kıyasla yeterince ıskontolu hale geldiğini ve yılın üçüncü çeyreği içinde BIST Banka endeksinin BIST Sanayi endeksinden % 15 ile % 22 arası oranda daha yüksek getiriye imza atmasına yönelik teknik şartların oluşacağını söyleyebiliriz.
Bazı okurların haklı olarak, her şey teknik analiz mi, bu tahmini destekleyen temel gerekçe nedir diye sorduğunu duyar gibiyiz; bu sorunun yanıtı temmuz ayının son haftasında açıklanacak banka finansalları.

Yılın ikinci çeyreğinde gösterge bono faizi % 10,7 ‘den % 8,2 düzeyine geriledi. 2,5 puanlık bu faiz düşüşü bankaların portföyünde bulunan tahvillerden ciddi kazanç sağlamalarına neden oldu.

Bu nedenle de bilançolarındaki genel vade uyuşmazlığının neden olduğu maliyetlere karşın banka finansallarında 6 aylık karlar, yılbaşında ortaya konan tahminlerin üzerinde gelmeye aday görünüyor.

Banka endeksinde yükseliş potansiyeli nedir ?  
Geçen haftayı 143.500 seviyesinde tamamlayan BIST Banka endeksi her ne kadar ocak 2014 itibarı ile 105.000 puanı test etmiş olsa da biz bu fiyatlamanın bir istisna ve olağan dışı aşırılaşma olduğunu, 2013 yılını 122.000, 2012 yılını 162.000 puanda tamamlayan XBANK endeksinin yakın vadede 139.000 - 140.000 bandının altına gelmesi ihtimalinin düşük olduğunu, Mayıs 2013 itibarı ile 200.000 puana ulaşan bu endeksin yakın vadede 155.000 yılın ikinci yarısı içinde 175.000 puana yükselme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. 

Strateji

Biliyoruz yukarıdaki satırlar pek çok okuru şaşırttı. Gerek dışarıdan gerek içeriden kaynaklanan onca risk başlığı varlığını korurken ne rallisi diye sorulduğunu işitir gibiyiz.

Dünya ekonomisinde ABD ile başlayan canlanma eğilimi genele yayılıyor ve bu durum şirket karlarına yönelik beklentileri kuvvetlendirdiği için borsalarda değer artışları sürüyor.

Biz uç bir risk realize olmadıkça bu eğilimin yılın üçüncü çeyreğinde süreceğini tahmin ediyor ve BIST 100 endeksinin 2 – 4 hafta içinde bu rüzgarı arkasına alarak 2014 zirvesi olan 82.000 puanı aşabileceğini düşünüyoruz.

Cari fiyatların tarihi bir fırsat olduğu yönünde bir iddia ya da görüşe sahip değiliz. Ancak 2014 yılı sonlarına kadar olan kesitte borsanın çok ucuz denebilecek seviyelere ( 70.000 gibi ) gerilemesini beklemiyor, hisse senedi yatırımında risk almaya değecek bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz
Hemen her fırsatta değindiğimiz üzere şirket karları her yıl öz-sermayelerin ortalama % 12 artmasına neden oluyor. Bu oran bankacılık sektöründe % 15 ‘lerde. Bu nedenle 2012 yılını 78.000 puanda tamamlayan BIST 100 endeksi için cari fiyatlar 18 ay öncesi ile kıyaslandığında görece % 22 ıskontoya işaret ediyor.

ABD verileri, Irak, Ukrayna gibi başlıklar nedeni ile yaşanabilecek çalkantıların kalıcı değer kayıplarına neden olmasını beklemiyoruz.
Önümüzdeki 2 yıllık takvim döneminin belki de en keskin virajı olan eyvah FED konusunu  ( 2015 yılında faiz artırımlarının başlayacak olması ) önümüzdeki haftalarda irdeleyeceğiz. Şu aşamada bu faktörün yılın üçüncü çeyreğinin konusu olmasını beklemediğimizi ifade edelim.

Tüm bu gerekçeler ile borsaya ayrılan tasarruflarda hisse senedi oranlarının arttırılabileceğini ve  kamu bankalarına kıyasla ıskontosu daha cazip olan özel sektör bankalarına öncelik vererek hisse portföylerinde % 15 – 30 arası oranlarda bankacılık sektörünün yer alabileceğini düşünüyoruz.

Biz önümüzdeki 3 ay içinde gerçekleşmesini beklemiyoruz ancak yanılırsak ve cari değerler ile 1,97 olan BIST Bank / BIST Sanayi oranı 1,91’in altına gerilerse aşağı yönlü marjın 1,82 ile kısıtlı olduğu ve bu seviyenin portföylerde banka ağırlığını asgari % 60 ‘a yükseltmek için tarihi bir fırsatın yinelenmesi anlamına geleceği görüşündeyiz.

Anlık – Günlük Değerlendirmelerimiz

Genel stratejiye yönelik görüşlerimizi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazımız Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimizi twitter adresimizde ( @eralkarayazici ) ve kısa bilgi notları şeklinde yine BIG PARA’da yayınlanan yazılarımızla düzenli olarak paylaşıyoruz.                         
   
Haftaya görüşmek dileği ile …

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.580 Değişim: 0,58% Hacim : 55.763 Mio.TL Son veri saati : 15:24
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.583
Açılış: 9.431
32,5983 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8747 Değişim: 0,41%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,64 Değişim: 0,45%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.