Abidin Sordu Ben Yanıtladım

17.02.2019
Eral KARAYAZICI
Şubat ayı finansal piyasalarda sakin yatay bir seyre sahne oluyor. Bugün Pusula’da hem yatay seyir sürer mi sorusuna hem de eski okurların iyi tanıdığı Abidin’in sorularına yanıt arayacağım.

Abidin bir hayal kahramanı. İhtiyatlı bir tasarruf sahibi. Soruyor sorguluyor ama karar alırken zorlanıyor telaşlı ve aldığı riskleri taşırken de çok çekingen. Kimi zaman okurların dertlerine tercüman oluyor kimi zaman da soruları ile beni bunaltıyor...

Tanıtım bölümünü fazla uzatmadan sohbete geçelim;

Abidin – Cuma günü Aralık ayına ilişkin Türkiye sanayi üretimi açıklandı. Geçen yıla göre yüzde ona yakın düşüş var. Bu şirket karları güçlü şekilde gerileyecek demek. Nasıl oluyor da yıla 91.300 puanla başlayan borsa 102.500 üzerinde kalabiliyor ?

Haberin Devamı

Karayazıcı – Sevgili Abidin piyasa bırak dünü bugün ile bile ilgilenmez. 2018 ikinci yarısında yaşanan ve halen süren ekonomik daralma 2018 ikinci ve üçüncü çeyreğinde endeksin 120.000 puandan 85.000 puana gerilemesi ile fiyatlandı. Şimdi borsa 2019 ikinci yarısını fiyatlıyor.

Abidin – Bu neyin kafası anlamıyorum. 2019 ikinci yarısında ekonomi şaha mı kalkacak ?

Karayazıcı – Şaha kalkacağı düşünülse BIST şu anda 120.000 olurdu. Aksine ılımlı bir büyüme fiyatlanıyor. Bu nedenle de yukarı yönlü marj en azından bugünkü veri seti ile kısıtlı.

Abidin – Görüşmeyeli tarz değiştirmişsin. Eskiden Don Kişot tadında iyimser olurdun. 130.000 o da yetmez 150.000 olur endeks derdin seni değiştiren ne çıkar ağzındaki baklayı ?

Karayazıcı – Çünkü küresel resesyon yaklaşıyor. Bunun 2019-2021 arası dönemin gündemi olacağını sen her gök gürültüsünü fırtına zannederken de savunuyordum. Ben hala aynı çizgideyim. Takvim değişti hepsi bu.

Abidin – Sevdim yeni halini. Büyük krize geri sayım başladı diyorsun yani...

Karayazıcı – İlgisi yok sen duymak istediğin biçimde anlıyorsun. Aksine ben bir sonraki küresel resesyonun 2008 benzeri bir krize dönüşmesini beklemiyorum. Hissedilir ve iz bırakacak etkileri olsa da tahammül edilebilir bir çalkantı olarak tarihte yerini alacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Abidin – Peki ne zaman ?

Karayazıcı – Zor buna üç vakte beş vakte kadar diye yanıt üretmek. Ama en erken 2019 ikinci yarısı ( belki sonları ) içinde en geç de 2020 sonunda küresel piyasalarda mevsimin değişeceğini tahmin ediyorum.

Abidin – Avrupa’da veriler sürünüyor. Çin desen aynı. ABD ekonomisinde de negatife yönelim var. 2019 ortasına kalmadan şimdi bu rüzgarın piyasaları kavurma riski yok mu ?

Karayazıcı –  Sanmıyorum. Aksine ABD-Çin mutlu son Brexit mutlu son manşetlerini takiben finansal piyasalar bir beklenti bitti satışı yese de reel ekonomilerde olumlu yönde bir tetiklenme olacağını tahmin ediyorum.

Bu nedenle de şu an durma noktasına gelen dünya ekonomisinin 2019 ortasından itibaren olumlu bir akıma sahne olması daha muhtemel.

Abidin – Senin senaryon gerçekleşirse 2019 ikinci yarısı riskli parkur olmaz ki ?

Karayazıcı – Finansal piyasalar ile reel ekonominin takvimi farklı işliyor. Finansal piyasalar hemen her şeyi 6-9 ay önce fiyatlıyorlar. Eğer dünya ekonomisi bu yılın ortasında olumlu bir akım yakalarsa bunun ömrü 6-12 ay arası bir süre ile kısıtlı kalabilir. Bu nedenle de finansal piyasalar bir süre pozitif seyredip sonra gözünü dağların arkasına dikerek yeni erozyon ile karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Abidin – O zaman büyüteci kısa vadeye yöneltelim. Epeydir ABD-Çin mutlu son haberi gelmedikçe kalıcı bir bozulma zor ama Ocak gibi bir seyir de beklemeyin bir süre yatay hareketler görmemiz daha olası diyordun. Geride kalan üç hafta hemen hemen tahmin ettiğin gibi gerçekleşti. BIST 101.000 – 106.000 arasında dalgalandı USDTL’de 5,25 den uzaklaşmıyor. Bu yatay hal ne kadar sürecek ?

Karayazıcı – Bir hafta daha veya altı hafta daha diyemem. Şubat özelinde ( önümüzdeki iki hafta endeks hangi seviyenin dışına kolay kolay çıkamaz dersen 100.000 – 109.000 hudut olmaya aday.

Haberin Devamı

Tabi endeks bunu yaparken hisse senedi bazında dalgalanma bantları çok daha geniş oluyor. Bu sürecektir. Yine çok sevindirenler & üzenler olacak bu borsaların değişmez kuralı.

Abidin – Sen yıla başlarken BIST için en olası gördüğüm senaryo 115.000 diyordun. Bundan da mı vazgeçtin ?

Karayazıcı – İkinci yarıyıl içinde 115.000 hatta belki biraz daha üzeri mümkün. Ama 130,000 gibi bir seviyenin radara girmesi için dünya ekonomisinde güçlü bir momentuma ihtiyaç var. Bunun da gerçekleşmesinin güç olduğu görüşündeyim.

Abidin – Bir ihtiyat bir çekingenlik gözlerime inanamıyorum. Sanki rolleri değiştik. Niye zor ?

Karayazıcı – Bak Abidin ABD borsa endeksleri yükselirken ABD tahvil faizleri yatay seyrediyor. Ne zaman ki ABD faizlerinde de kuvvetli bir yükseliş var ben ancak o noktada 2019 yılında yaşanacak ekonomik toparlanmanın güçlü ve uzun soluklu olabileceğini düşünür BIST için sene başında şansı düşük sürpriz senaryo dediğim 130.000 seçeneğinin şansını arttırdığını savunurum.

Bu cepheyi hafife alma tahvil marketinde hisse piyasasında dönen paranın kabaca dokuz katı dönüyor.

Tahvil cephesinde bu görünüm korunurken Aralık ayında 22.000 puana gerileyen ve geçen haftayı 26.000 sınırlarında tamamlayan Dow Jones’un 27.500 puanı aşması zor bence. Benzer şekilde Alman DAX endeksinde de 12.250 puan civarında yukarı yönlü seyir sona erebilir.

Dow için kısa vadeli yukarı yönlü marj yüzde altı DAX için yüzde dokuzken BIST’in yüzde yirmi değer kazanması en azından benim adıma şaşırtıcı olur.

Abidin – Satalım mı o zaman hisse senetlerini ?

Karayazıcı – Ne alakası var. Sadece sınırlı bir getiriye angaje olmak daha gerçekçi diyorum. Halen ABD-Çin mutlu son haberi gelmedikçe kalıcı bir bozulma olmaz noktasındayım.

Abidin – Ya dolar ?

Karayazıcı – Doların dünyada fazla değer kazanabileceğini düşünmüyorum. Ama biliyorsun TL öngörmekte çok zorlanıyorum. Türkiye’de de dünyaya paralel seyir sürerse ( pekala mümkün )  5,20 ‘nin ( belki 5,12 )  yeniden test edilmesi şaşırtıcı olmaz. 5,30 gücü artmış 5,45 de test edilmesi için içsel veya dışsal güçlü negatif haber gerektiren dirençler.

Ama asıl soru şu olmalı dört ay sonra hala 5,25 civarında olabilir mi ? Veya yakın vadede 4,90’a bir savrulma gerçekleşebilir mi ? İkisi de mümkün ve gerçekleşirse işte o zaman USDTL GPG’de bile yer bulur.

Abidin – Seçim sonrası uçacak diyorlar ?

Karayazıcı – Hangi dayanaklar ile bunu savunduklarını bilmiyorum. Var olan fiyat suni değil. Bizzat görüşüyorum yabancı yatırımcılar ile dünyada ne oluyorsa para politikasını sıkılaştıran Türkiye’ye de bu yansıyor. Gizli bir el doları düşük tutmuyor.

Yerel seçimlerin ben Türkiye piyasaları üzerinde olumlu veya olumsuz bir etki göstermesini beklemiyorum.

Ekonomi politikaları ve küresel trend fiyatlamalarda etkili oluyor. Seçim sonrasında da bu iki faktör yönü belirlemeye devam edecek.

Abidin – Avrupa para birimlerine daha mı sıcak bakıyorsun ?

Karayazıcı – Ticaret savaşı sadece ABD ile Çin arasında yaşanmıyor. Trump Avrupa ile de kavga halinde. Bir uzlaşı durumunda ( bence muhtemel ) Bu euro pozitif olacaktır. Beş aydır süren 1,12 – 1,17 arasında dalgalanma bana bir süre daha devam edecek gibi geliyor.

Abidin – Ya altın ?

Ons altı senedir ağırlıkla 1150 – 1350 bandında hareket ediyor. Bu yatay görünüm bence birkaç sene daha sürebilir. Bu nedenle 1337 ve 1380 $ dirençlerine sahip olan altın adına nereden alsak sorusu bana çok rasyonel gelmiyor. Ne zaman 1200 $ altına düştü bu soruya o zaman yanıt aramak daha doğru. Ya düşmezse ? Pekala düşmeyebilir. Ama 1300 üzerinde ben alıcı cenahta yer almam. Yolu açık olsun.

Abidin – Sen bu aralar İngiltere’ye pek sıcak bakmaya başladın , bu sevdanın perde arkası nedir ?

Karayazıcı – Sterlin dolar karşısında çok uzun yıllar 1,70 yakınlarında bir çapraz kurla işlem gördü. 2015 yılında parasal genişleme ve 2016 yılında Brexit kararı ile GBPUSD 1,20’ye kadar geriledi.

Brexit olmayacak mı ? Muhtemelen gecikse de olacak. Ancak bence korkulduğu gibi sert bir brexit olmayacak. Avrupa ile İngiltere arasında güçlü ekonomik birlikteliğin sürdüğü bir uzlaşı ile boşanma gerçekleşecek. Eğer bu tahminim doğru ise Sterlin’in bu yıl 1,40-1,45 bandına ilerleyen yıllarda daha da yukarı gitmesi şaşırtıcı olmaz.

Bu nedenle yakın vadede 1,25 civarını ilgi çekici 1,20 civarını heyecan verici birer destek olarak görüyorum.

Abidin – Son olarak yabancı gözü ile Türkiye fotoğrafını anlat bize. Neden Türk halkı her hafta dolar alırken onlar satıcı cenahta saf tutuyorlar çok mu seviyorlar bizi ?

Karayazıcı – Finans dünyası kapitalizmin en vahşi arenası Abidin. Trader duygusal olmaz. Çıkarını sever. Türkiye dünyada varlık piyasaları yukarı gittiği için bu rüzgardan nasipleniyor. Geçen yıl güçlü negatif ayrışma yaşadığı için de ortalamanın üzerinde prim yapabiliyor.

Ancak şu bir gerçek. Londra penceresinden bakıldığında bundan birkaç sene önce Türk borsası 9 FK olduğunda çok ucuz 14.5 FK olduğunda görece pahalı 12 FK olduğunda normal görülürdü.

Artık bu değerlemelerin yüzde 30 kadar aşağı çekildiğini düşünüyorum. Türkiye’nin denge arayışında başarıya ulaşıldığı görülene kadar 9 FK normal 6 FK çok ucuz sayılacaktır.

BIST şu anda 7,5 FK. Resme bu pencereden bakınca da yukarı yönlü reel ( enflasyon üzeri ) prim alanı en azından görünen gelecekte ( belki 3-4 sene ) yüzde 20 ile kısıtlı kalmaya aday.

Benzer bir yeni değerleme hali tahvil faizlerimiz ve para birimimiz için de geçerli.

Türkiye eski kredi notlarına sahip olabilse öngörülebilirlik manşetli soru işaretleri varlığını korumasa USDTL bugün 4,15 civarında olur kamu dış borcu görece 1,5 özel sektör de 4 puan daha düşük faizle çevirme imkanına sahip olurdu.

Ama değil ve bunu yeniden elde etmek her şeyi en doğru şekilde yapsak dahi uzun zaman alacağa benziyor. Haftaya buluşmak dileği ile...

PUSULA – ABONELİK

Pusula Bigpara’da yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.711 Değişim: -0,11% Hacim : 88.579 Mio.TL Son veri saati : 17:40
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5009 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9072 Değişim: 0,23%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.451,93 Değişim: 1,19%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.