Altında dip görüldü mü?

24.12.2015
Adnan ÇEKÇEN
FED’ in ilk sıkılaşma sinyali verdiği tarih olan Mayıs 2013 döneminden bu yana düşüşünü sürdüren altın tarafında nihayet FED’ in ilk faiz artırım adımı geldi, fakat beklenen sert düşüş gerçekleşmedi.

O tarihte 1450 seviyelerinde olan ons, yaklaşık 2.5 yılda %40 değer kaybetti. Son bir yılda ise düşüşü %20’leri buldu ve dip seviye olarak 1045 seviyelerini gördükten sonra ‘’faiz artırım hamlesi’’ ile birlikte düşüş yerine toparlanma göstererek 1070 seviyesinin üzerinde dengelendi. Her faiz sinyali ile düşüş gösteren emtia son dönemde 1050 seviyelerini ‘’beklentinin önceden satın alınması’’ ile birlikte zaten fiyatlamıştı. FED eğer 25 baz puanlık bir faiz artırımı ile birlikte 2016 yılı için daha sert adımlar atacağını belirtmiş olsaydı muhtemelen 1045’inde altında bir fiyatlama görecektik. Diğer türlü eğer bu ay da pas geçseydi toparlanma ‘’daha sert bir reaksiyon’’ ile 1100 seviyelerinin de üzerine kadar devam edebilirdi. Nitekim beklenen gerçekleşti ve piyasa yeni bir hikaye ile karşılaşmadığı için tepki de sınırlı kaldı. 

Haberin Devamı

ECB’ nin ek teşvik beklentisinin fiyatlanmasından tutunda, FED’ in faiz artırım hamlesine kadar ; TCMB’nin faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklentilerde dahil olmak üzere ; ekonomide sıkça görülen ‘’önceden fiyatlama veya beklentinin satın alınması’’ durumu çokça karşılaşılan bir durum haline geldi. Elbette bu durum sarı metal traderları içinde geçerliydi ve FED adımlarından en çok sarsılan ürün olan altın için korkulan olmadı. 

Şuan için altın’ın ‘’düşüş hikayesini’’ yine ‘’FED faiz artırıyor beklentisi’’ oluşturuyor. Rapora göre 2016 yılında FED bu adımı 3 veya 4 defa daha gerçekleştirecek. Elbette bu süreçte yıl sonu FFR (Federal Fund Rate) tahminleri, ABD istihdam ve enflasyon datalarının yeni yıl seyri ve oy hakkı bulunan FED üyelerinin beklentileri altın fiyatlarını altının seyrini belirleyici etkenler olacak. Bu durum başta ‘’altın’’ olmak üzere bir çok emtia üzerinde kara bulutların 2016 yılında da dolaşacağı anlamına geliyor. Fakat ilk toplantıya kadar bu düşüş altın tarafında mola verebilir. 

Haberin Devamı

FED 2016 yılı ilk toplantısını Ocak ayında diğer toplantısını ise Mart ayında gerçekleştirecek. Genel beklenti de FED’in ikinci faiz artırımını Mart ayında yapacağı yönünde şekilleniyor. Fakat FED ilk faiz artırımından sonra muhtemelen yeni açıklanacak verilerinde seyrini görmek isteyebilir. Yeni FFR aralığı ile birlikte açıklanabilecek veriler toparlanma sinyalini verebilecek mi? FED ikinci faiz artırımına hazır mı? Yaklaşık 2.5 ay sonraki FED toplantısında bu soruların cevabını öğreneceğiz ancak bu zamana kadar ‘’fed faiz artırıyor’’ hikayesi yeni bir hikaye olmadığından dolayı altın düşüşlerine ara verebilir. Çünkü altın genel olarak FED toplantısı öncesi son 1 aylık süreçte bu gerilimi fiyatlamaya başlıyor. Gelecek veriler toparlanmaya işaret etmez ise (ki ABD verileri genelde kış aylarında zayıf kalıyor) FED’ in ikinci adım faiz artırım hamlesi birkaç ay ertelenebilir. Altın bu durumdan fırsat olup kayıplarının önemli bir kısmını telafi edebilir. Yani bu da altının dip seviyelerinden toparlanması anlamına geliyor. Teknik fiyatlamalarda ise belli başlı noktalar dikkat çekiyor. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Grafikte de görüldüğü üzere mavi kanal içerisinde hareketini sürdüren ons altın ‘’uzun vadeli’’(mavi) düşüş trendini koruyor. Fakat test edilen şuan ki 1080 direnci oldukça kritik. Eğer bu seviye aşılırsa ‘’kısa vadeli’’(siyah)  düşüş trendi yukarı yönlü aşılabilir ve alımlar 1110 ve hatta 1140 seviyelerine kadar sürebilir. Ayrıca momentum günlükte 100 ref. seviyesini uzun bir sonra yukarı yönlü geçmiş durumda. Bu durum alımların devam edebileceği yönünde sinyaller veriyor. Fakat gelişmelere bağlı olarak genel beklentimiz gerçekleşmez ve altın 1050 desteğini aşağı yönlü kırmaya çalışırsa muhtemelen FED’ in 2016 yılında daha sert adımlar atabileceği fiyatlanıyordur. Bu durum bizi 1020’lere kadar götürebilir. Ancak sarı metal Mart ayındaki toplantıya kadar düşüşlerine ‘’yeni hikaye olmadığı için’’ ara verebilir.  

Haberin Devamı

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.092 Değişim: 0,13% Hacim : 49.235 Mio.TL Son veri saati : 14:03
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3649 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9845 Değişim: -0,23%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,77 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.