Sadeleşme süreci unutuldu

15.06.2017
Zülküf AYDEMİR
  • Zülküf AYDEMİR
  • Işık FX Araştırma Uzmanı
Fed’in faiz kararı sonrası yurtiçinde dikkatler TCMB’ye çevrildi. Nisan ayında 50 baz puanlık GLP artırımıyla piyasaları ters köşe yapan TCMB’den bu toplantıda sürpriz beklenmiyor.

Piyasadaki konsensüs faizlerde değişim olmayacağı yönünde. Fakat geçen aya benzer bir şekilde sürpriz yaşanmayacak olsa da, faizlerde aşağı yönlü yapılabilecek bir düzenleme konusunda piyasalara sinyal verilebilir.

Düşük faiz baskısı para politikasını anlaşılmaz kıldı

TCMB eski başkanı Erdem Başçı zamanında başlayan sadeleşme süreci yeni başkan Çetinkaya ile birlikte şu an için rafa kalkmış gözüküyor. Sadeleşme süreci ile amaçlanan, daha sade ve anlaşılabilir bir para politikası yaratmaktı. Fakat geldiğimiz nokta itibariyle para politikası son derece karışık ve anlaşılmaz bir hal almış durumda. Hükümetin düşük faiz baskısına uzun süre direnen TCMB Ocak ayı başında, kaos olarak nitelendirebileceğimiz bir ortamda, yine faizleri artırmayarak sıra dışı yöntemlerle likidite koşullarında sıkılaşmaya gitti. Örtülü faiz artırımı olarak nitelendirilen bu hamle çerçevesinde politika faizini kullanmayı bırakan TCMB, fonlamanın büyük bir kısmını faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresinden gerçekleştirmeye başladı. Ve böylelikle fonlama maliyeti, politika faizi değişmeden yüzde 12’lere kadar ulaşmış oldu. 

Haberin Devamı

“Örtülü faiz indirimleri” başlamalı

Enflasyonda Şubat ayından beri çift hanelerdeyiz. Temel görevi fiyat istikrarı olan TCMB, enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar para politikasındaki sıkı duruşun korunacağını her defasında dile getiriyor. Enflasyonda son dönem verisine baktığımızda ise yüzde 11.72 ile 9 yılın zirvesinden gerilemenin yaşandığını görüyoruz. Yaşanan bu zirveden dönüş hareketiyle enflasyon tarafında beklentilerin biraz iyimserleştiğini söyleyebilirim. Neresinden bakacak olursak olalım rakam hala çok yüksek seviyelerde. Fakat enflasyonda en kötünün geride kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Hükümetin gıda fiyatları konusunda aldığı bir takım önlemler var. Ayrıca bir yıla yakındır uygulanan gevşek mali politikanın da artık sonuna geldik. Son gelen pozitif veriler ekonominin de bunu kaldırabileceğini gösteriyor. Döviz kuruna baktığımızda ise 3.50 civarında stabil bir seyir izlediğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Enflasyon tarafı tüm bu faktörlerin etkisiyle Haziran’dan itibaren düşüşe geçecek gibi duruyor. Fakat faiz artırımı konusunda piyasanın gerisinde kalmakla eleştirilen TCMB, belki de bu defa faiz indirimi konusunda piyasanın gerisinde. Carry trade için en cazip para birimi haline geldik. Ayrıca Japon ev kadınları yüksek faiz sebebiyle Türk tahvillerine geri döndü.  İçeriye baktığımızda ise mevduat ve kredi faiz oranlarının yüzde 14-15 seviyelerinde seyrettiğini görüyoruz. Küresel konjonktür müsait. Enflasyon ve kur tarafında da beklentiler iyileşti. Artık TCMB’nin ufak adımlarla fonlama maliyetini aşağı çekmesi gerektiğini düşünüyorum.  Şu ortamda sadeleşme sürecine tekrar dönmek mümkün gözükmüyor. Ama en azından fonlama kompozisyonu değiştirilerek fonlama maliyetinde 15-20 baz puan indirime gidilebilir. Bu hem piyasanın tepkisini görmek adına fırsat yaratacak hem de gerekli olduğu bir ortamda ilave sıkılaştırma için Merkez’e ekstra alan yaratacaktır.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.097 Değişim: 0,19% Hacim : 45.618 Mio.TL Son veri saati : 13:23
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3713 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0123 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,14 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.