Mart ayına yoğun gündemle başladık

02.03.2017
Aylin CEVİZCİ
Şubat ayında Trump belirsizliği ile küresel para birimleri kararsız bir seyir izlerken, kendi iç piyasamızda referandum tarihinin de netleşmesi ile birlikte TL şubat ayını dolara karşı %4’e yakın değer kazanarak tamamladı.

USDTRY kuru şubat ayı içerisinde, yılın ilk günlerinde bulunduğu 3.55 seviyesine kadar geri çekildi ve şimdilerde 3.60 üzerindeki yükselişlerin çok sert olmadığını görmekteyiz. Burada doların tam anlamıyla bir ralli başlatamaması hem de TCMB’nin 10 Ocak tarihinde başladığı likidite sıkılaştırma adımını halen daha sürdürüyor olmasını göz ardı etmemek gerekir. Önümüzde kritik tarihler yer alırken kısa vadede kur ve gündem hakkında kısaca yorum yapmakta fayda var.

Haberin Devamı

TRUMP VERGI REFORM PAKETINI ARTIK AÇIKLAMALI… YOKSA SÖZLÜ SÖYLEMLER DOLAR IÇIN YETERLI OLMAYABILIR…

ABD’nin yeni başkanı D.Trump 20 Ocak tarihinde koltuğuna oturmasından bu yana sosyal medyada yapmış olduğu açıklamalar ile yeni bir fiyatlamaya neden oldu. Son olarak şubat ayı içerisinde vergi reform paketinin en kısa zamanda açıklayacağız demesine karşın bunun mart ayı ortalarına öteleniyor olması piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Burada araya girerek şunu belirtelim ki Trump’ın vaatleri arasında yer alan bu vergi reformu 2016 yılı sonuna kadar piyasalarda fiyatlandı. Artık merak konusu paket değil, vergi muafiyetinin ne oranda olacağı. Bugün Asya saatleri içerisinde Trump’ın ilk kongre sunumunda yer alan başlıklara baktığımızda da yine vergi reformunu tekrarlarken, alt yapı harcamalarının 1 Trilyon dolar ayrılacağına, savunma harcamalarının artıracaklarına değinmiş. Sınırlı ve kapalı olarak değerlendirdiğimiz bu söylemlerin piyasa üzerindeki etkisi yapılan fiyatlamalar nedeniyle oldukça zayıf kalmaya başladı. Bu nedenle en son mart ayı olarak belirtilen bu tarihinde gerçekleşmemesi durumunda dolar için vergi paketi etkisi sönük kalabileceği gibi gözler bundan sonra Fed’e odaklanabilir… Trump’ın vergi indirimleri piyasalarda beklenti yarattı ve fiyatlandı. Açıklanacak paketin beklentilerin gerisinde kalması durumunda ABD borsalarında satış baskısı görebiliriz ve ABD dolarında da değer kaybı oluşabilir. Bu durum içeride dolar kurunun yeniden 3.55 desteğini zorlamasını sağlayabilir. Paketin beklentileri karşılaması durumunda ise bu gelişmenin yeteri kadar fiyatlandığını ve dolar sınırlı bir yükselişe neden olabileceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

FED ÜYELERI ŞAHINLEŞMEYE BAŞLADI…

Ocak ayında faiz artırımını pas geçen Fed, toplantı metninde de piyasaları çok şaşırtmadı. Ama şubat ayı içerisinde gerek oy hakkı olan gerekse diğer alternatif üyelerin hepsi mart ayında bir faiz artırımının masada “canlı” olduğunu dile getiriyor olması %35-40 arasında şekillenen mart ayı ihtimallerini tarih yaklaştıkça %80 seviyesine ulaşmasına neden oldu. Tabi buradaki merak konusu 3 Mart günü konuşması beklenen Fed başkanı J.Yellen’ın ne kadar şahin olacağı. Diğer Fed üyelerine benzer tutumu izler ise bu ihtimalleri %100 seviyesine yakınlaştırabilir. Bundan sonraki süreçte bu ihtimali tarım dışı istihdam ve diğer ABD verileri etkileyebilir. Bununla birlikte mart ayı beklentileri ile dolar endeksinin yeniden ivme kazanması emtialar üzerinde baskı yaratacağı gibi gelişen ülke para birimlerinin de kayıplarını artırması söz konusu olabilir. Aksi bir durumu nedir derseniz, Yellen’ın söylemlerinin güvercin kalması. Bu durum genel olarak dolarda son günlerde yaşanan bu pozitif görünümü kırabilir. Fakat buna da Yellen’ın 15 Şubat tarihindeki konuşmasını hatırlatmak gerekir. Çünkü konuşmasında ABD ekonomisine dair güçlü mesajlar vermişti. Bu nedenle Yellen’dan mart ayını direkt duymayı beklemesek de piyasaları destekleyecek mesajlar vermek isteyebilir.

YILIN IKINCI ENFLASYONU YURTIÇI PIYASALARI MEMNUN ETMEYEBILIR…

3 Mart günü TÜİK tarafından şubat ayı enflasyon verisini alacağız. Ocak ayında %9.22 olarak gelen verinin şubat ayı beklentisi %9.75 çevresinde şekilleniyor. Çift haneli rakamlara yakınlaşan enflasyonun beklentilerin üzerinde bir artış kaydetmesi Türk Lirası üzerinde olumsuz bir algı yaratabilir. Bu nedenle aralık ayından bu yana negatif reel getiri sağladığımızı da düşününce, gözler yine likidite sıkılaştırma adımlarıyla enflasyonda istikrar hedefleyen bankaya çevrilmiş olacak. Ekonomik gelişmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda Dolar/TL’nin 3.55 – 3.72 aralığındaki dalgalanmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Dolardaki yükseliş şimdilik 3.6550 seviyelerinde sınırlı kalmış görünüyor ancak 15 Mart Fed toplantısına yaklaştıkça faiz artırımı konusu spekülasyonlara neden olacak görünüyor. Bu durumda dolardaki yurtdışında güçlenme devam edebilir bu durum ise içeride dolar kurunun tepki yükselişini destekleyebilir. Yükselişte 3.70 seviyesine kadar normal karşılıyoruz. Bu seviyelere gelse bile aşmasını şimdilik beklemiyoruz.

Haberin Devamı

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5806 Değişim: 0,33%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6552 Değişim: -0,22%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.526,41 Değişim: 1,69%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.532,32
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.