Aralık ayının ikinci haftasının yeni yüzleri belli oldu

08.12.2017
Aylin CEVİZCİ
2017 yılını tamamlamaya az bir süre kala o ne yapar bu ne yapar derken en önemli ve kritik bir haftaya adım atıyoruz.

Yurt içi piyasalarda TCMB, Avrupa’da ECB, BoE belki de en merak edici toplantı ise ABD’de Fed ile olacak. Peki, bu bankalar ne yapar bu kadar önemli zamanlamalar göz önündeyken toplantıları nasıl inceleyeceğiz kısaca bahsedelim.

Karşımızda öncelikle Fed var (13 Aralık)

Fed’in toplantı süreci Salı günü başlayacak ve Çarşamba akşamı TSİ ile 22.00’de hem kararını hem de 2018 ve sonraki yıllara ilişkin projeksiyonlarını yayınlayacak. Soru şu: Fed 2018 yılında ne yapar. Üç faiz artırımı zaten fiyatlanan bir konu iken piyasalara aynı mesajın verilmesi açıkçası negatif dolar algısı yaratabileceği gibi son kazançlarını da geri vermesine neden olabilir. Ücret artışlarından yakınan Fed’in enflasyon konusunda çekimser kalması ve üç kez faiz artırımı beklentisini yinelemesi halinde piyasaların bir miktar rahatlamasını sağlayabilir. Aksi haldeki durum aslında sürpriz olabileceği gibi bu durumunda ivmeli bir şekilde fiyatlanır demek çok doğru değil. GOP para birimlerinin, emtiaların şimdiki görünümüne bakınca açıkçası bence şuanda dört faiz artırma ihtimali de fiyatlanmaya başladı bile. Bu kararların ardından gözler Fed başkanı J.Yellen’da olacak. Yellen Fed kararları için son kez sahneye çıkacak. Bu nedenle giderayak ABD ekonomisine dair vereceği mesajların piyasalar için önemli olduğunu vurgulamakta fayda var.

Haberin Devamı

TCMB ne yapar? (14 Aralık)

Merkez kasım ayı içerisinde öncelikle zorunlu karşılık oranlarında yapmış olduğu değişiklik ile döviz likiditesinin artmasını sağlarken TL sıkılaştırmaya gitti. Sınırlı etkileri olan bu hamlenin 15 gün sonrasında ise Bankalar arası borç alabilme limitlerine ilişkin olarak yeni bir düzenleme ile (O/N) oranı sıfıra düşürdü. Yapılan bu iki hamleye karşın kurda tam anlamıyla tansiyonun düştüğünü söylemek zor. Bu karar ile bankaları fonlama için GLP’ye yönlendirilirken, AOFM oranını da 25 baz puan artırması ile aslında örtülü faiz artırımını da yapmış oldu. Son alınan karar ile rekor seviyeler denenmedi fakat yüksek seviyelerdeki seyrini de korumaya devam etti. Aslında buradan çıkarılacak en iyi sonuç şu olmalı. Merkez her zaman piyasada ve bunu farklı araçlar ile denemesi mümkün. Şimdi AOFM %12.25 seviyesine ulaşmışken GLP’de artırım için tahminlere bakıldığında 75 – 100 baz puan arasında değişkenlik gösteriyor. Açıkçası ileriyi ön görülebilirlik olması adına %12.25 üzerine çıkması ve kendine riskli durumlara karşı manevra alanı açması şart. Çünkü AOFM %12.25, enflasyon oranı ise %12.90 olduğu düşündüğümüzde zaten şuanda negatif reel faiz veren bir politika izlediğimizi görüyoruz. Faiz artırımlarına ilişkin tahminlerimiz bizimde bu alanda şekilleniyor ve bu nedenle merkezin hamle almaması durumunda kurun böyle bir karar nedeniyle negatif etkilenmesi söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

En sakinlerimiz ECB ve BoE (14 Aralık)

Belki de en yoğun takvim Perşembe olacak. TCMB’nin ardından 45 dk. sonra ECB, 15 dk. sonra ise BoE’yi piyasalar takip edecek. ECB’den piyasalar herhangi bir aksiyon almasını beklemiyor. Hele ki kasım ayı içerisinde bazı kaynaklardan aralık ayında politikaların yeniden inceleneceğini ve herhangi bir kararın alınmayacağı yönündeki açıklamanın da bu durumu teyit ettiğini söyleyebiliriz. Burada odak noktası Draghi’nin sözlü söylemleri olmalı. Çünkü ECB’nin üçüncü aracının sözlü yönlendirme olduğunu düşününce verilecek mesajların önem düzeyi bir o kadar artıyor.

BoE yani İngiltere Merkez Bankası ise kasımda bir faiz artırımına gitmiş ve oranları %0.25 seviyesinden %0.50 seviyesine çekmişti. Bu artırım ile banka 5 Temmuz 2007 tarihinin ardından ilk kez faizlerini yukarı yönde değiştirmiş oldu. Bankaya yönelik, 2020 yılının sonuna kadar iki faiz artırımının olması gerektiğine dair olumlu söylemlerin yer alması belki bu yıl içerisinde ikinci bir faiz artırımı ihtimalini zayıf kılıyor fakat genişlemeci adımlarının yavaş yavaş kısıtlanacağı bunun açıklamalar ile destekleneceğini görebilmenin beklentilerini de kuvvetlendiriyor. O yüzden haftanın son toplantılarında kararları değil açıklamaların öne çıkacağını ve bunların piyasalarda yeni fiyatlamalara neden olabileceğini söylemek daha doğru olabilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.470 Değişim: -0,58% Hacim : 37.472 Mio.TL Son veri saati : 13:33
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5989 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8160 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,34 Değişim: 0,52%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.