Yatırımcı altından vaz mı geçiyor?

16.09.2014 - 14:51 | Son Güncelleme :

Altında parti, volatilitenin Fed öncesi dört yılın en düşük seviyesine düşmesi ile birlikte sona erdi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin_650_7896524.jpg">

Altında parti, volatilitenin Fed öncesi dört yılın en düşük seviyesine düşmesi ile birlikte sona erdi.

Altın yılın ilk yarısındaki rallisi, emtia, hisse senetleri ve ABD hazine tahvillerindeki kazançları geçti, ancak metal, yatırımcıları sıkmaya başladı.

Altının 60 günlük tarihi volatilitesi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaştı. New York'ta vadeli ve opsiyonlarda açık kontrat sayısı son beş yılın en düşük seviyesi yakınında tutunurken, para yöneticileri, yükseliş beklentileri ile açtıkları altın pozisyonlarının sayısını dört hafta üst üste düşürdü.

Altın fiyatları, Fed'in faiz artırımına yaklaşmakta olduğu spekülasyonunun enflasyona karşı korunma talebini düşürmesinin etkisi ile, bu yıl ilk kez çeyrek dönemi zararla geçmeye yöneldi. ABD merkez bankası Fed'in iki gün sürecek politka toplantısı bugün başlayacak. ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletmesi ve Irak'taki askeri faaliyetlerini artırmasına akrşın, altına yönelik yatırımcı ilgisi, ABD ekonomisinin toparlanması ve piyasanın siyasi gelişmeleri fazla kaale almaması dolayısıyla azaldı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Toronto'da Stephenson & Co.'nun portföy yöneticisi ve CEO'su John Stephenson, İnsanlar, altın hikayesinin birçok kişi için sıkıcı hale gelmesi ile birlikte partiyi terk etti, dedi ve Dünya parçalanmıyor ve piyasa siyasi gelişmelere omuz silkiyor. Yüksek faizlerin kapı eşiğine dayanması ile birlikte, insanlar altın için ihtiyaç hissetmiyor şeklnde görüş bildirdi.

Altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, Haziran ayından bu yana, dün itibariyle yüzde 6.6 düştü. Metal, dün ons başına 1,226.30 dolar ile 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, bugün Singapur saati ile 14:42'de ons başına 1,236.40 dolara geldi.

Fed'in Duruşu

Altının volatilitesi, ABD Hazine tahvilleri ve para birimleri için fiyat salınımı ölçümleri yükselirken, düşüyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün, Fed'in bu haftaki toplantısında, tahvil alımlarının ardından faizleri kayda değer bir süre düşük tutacağı şeklindeki duruşunu değiştireceği spekülasyonu ile 14 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

JPMorgan Chase & Co.'nun Küresel FX Volatilite Endeksi geçen hafta yüzde 7.9'a çıkarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hazine tahvilleri piyasasındaki fiyat salınımlarının göstergesi Haziran ayının sonundan bu yana yüzde 17 arttı.  Merrill Opsiyon Volatilite Tahmini (MOVE) Endeksi dün 66.09 baz puanına çıktı. Bu gösterge 1 Ağustos'ta 52.26 baz puanı seviyesindeydi.

Altın geçen yıl, yüzde 28 ile 30 yılın en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Metal, hisse senetlerindeki ralli ve enflasyonun düşük kalması ile birlikte, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından ayı piyasasına girdi.

Fed, 30 Temmuz'daki toplantısında, aylık varlık alımlarını 25 milyar dolara indirdi. ABD merkez bankası Kasım ayından bu yana, aylık varlık alımlarını altı kez 10'ar milyar dolar düşürdü. Beş yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri başabaş oranı tarafından ölçülen enflasyon beklentileri geçen hafta Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Kazançlar Geri Veriliyor

Altın, Fed'in varlık alımı yapması ve borçlanma maliyetlerini sıfır seviyesi yakınında tutması ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı ve 6 Eylül 2011'de 1,923.70 dolara kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Fiyatlar bu yıl, Ukrayna'daki ve İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların azalması ile birlikte, yüzde 16'ya kadar çıkan kazançların büyük bölümünün geri verilmesine karşın yüzde 2.8 yükseldi.

Altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değeri, Haziran ayından bu yana 5.3 milyar dolar azaldı. ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl 48.6 ton düştü. 2013 yılında, 869 tonluk çıkış, fonların değerindeki 73 milyar doların üzerindeki erimeye yardımcı oldu.

Dünya Altın Konseyi, geçen ay yaptığı açıklamada, değerli metallere yönelik talebin yılın ikinci çeyreğinde, Hindistan ve Çin'deki düşüşlerin öncülüğünde, yüzde 16 düştüğünü açıkladı. Goldman Sachs Group Inc. analistleri, 5 Eylül'deki raporda, altın fiyatlarının 12 aylık dönemde 1,050 dolara düşeceği yolundaki tahminini tekrarladı.

ABD'de son resmi rakamların gösterdiği üzere, yatırımcılar, altında net uzun pozisyon sayısını, 9 eylül'de biten haftada yüzde 3.6 azaltarak 71,376'ya düşürdü. Varlıklar son dört haftada yüzde 47 azaldı.

Wilton, Connecticut'ta Commonfund Group'un baş yatırım stratejisti ve baş ekonomisti Michael Strauss, İnsanlar, enflasyonun bir tehdit olmadığını fark etmeleri ile birlikte, altına ihtiyaç duymuyor, dedi ve Yatırımcılar, Ukrayna ve Orta doğu'daki siyasi şiddetin de altına destek sağlamaya yeterli olmadığı ve diğer cazip yatırımların olduğu gerçeğine uyandı şeklinde görüş bildirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.656 Değişim: 1,38% Hacim : 92.370 Mio.TL Son veri saati : 17:08
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5844 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8441 Değişim: 0,32%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,55 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.