"Irak'tan tonlarca altın gelebilir"

27.11.2017 - 09:55 | Son Güncelleme :
"Irak'tan tonlarca altın gelebilir" | Altın Haberleri

Mücevher İhracatçılar Birliği (JTR) Başkanı Ayhan Güner, Irak`ta işlenmek üzere bekleyen tonlarca altın bulunduğunu belirterek, "Erbil`de bundan önce var olan sistemi Bağdat hükümeti yaparsa oradaki altın Türkiye`ye getirilip işlenecek ve Irak`a ihracat yapılacak. Sistemi 15 gün içinde çözersek buraya işlenmek üzere tonlarca altın gelir ve ihracatımızda anormal bir artış görebiliriz." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mücevher İhracatçılar Birliği (JTR) Başkanı Ayhan  Güner, mücevher sektöründeki 10  aylık ihracat rakamlarının geçen yılın yüzde 50 üzerinde bulunduğunu ve Irak'ta  yaşanan sorunlar olmasaydı yılın tamamını yüzde 70 yükselişle kapatmayı  düşündüklerini ifade etti.

Güner, tüm Orta Doğu müşterisini Türkiye'ye kaydırmak istediklerini  dile getirerek, "Dubai'ye yüzde 5 vergi geldi. Ayrıca yüzde 5 daha KDV gelecek.  Dubai'nin yüzde 5 vergisi firmaların Türkiye'ye gelmesine neden oldu. Böylece  merkez yerine Dubai'yi değil Türkiye'yi kabul edecekler. Şu anda 150'ye yakın  şirket geldi. Daha da gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Irak'ta işlenmek üzere bekleyen tonlarca altın bulunduğuna dikkati  çeken Güner, "Erbil'de bundan önce var olan sistemi Bağdat hükümeti yaparsa  oradaki altın Türkiye'ye getirilip işlenecek ve Irak'a ihracat yapılacak. Sistemi  15 gün içinde çözersek buraya işlenmek üzere tonlarca altın gelir ve  ihracatımızda anormal bir artış görebiliriz. Irak'ta 40-50 ton altın birikti."  bilgisini verdi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Güner, Irak'taki sorunların sektörü oldukça etkilediğine işaret  ederek, "Yalnız Irak olarak düşünmeyin. Erbil'e mal gittiği zaman, oradan Basra  Körfezi'ne, Bağdat'a gidiyordu. Gürcistan, İran da gelip alışveriş yapıyordu. Bu  ülkelerin alışveriş yaptığı Türkiye'nin oluşturduğu bu merkezi yeniden kazanmaya  çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"TURİSTİN HARCAMASINI EN ÇOK ARTIRAN MÜCEVHER SEKTÖRÜ"

Ayhan Güner, ihracatın artmasında alım heyetlerinin de etkili olduğuna  değinerek, "15 Temmuz'dan sonra düzenlediğimiz fuara binden fazla alıcı getirdik.  Avrupa'ya, Amerika'ya, Orta Doğu'ya ihracatımız arttı. Bundan 5 sene önce kimse  üretim merkezi olduğumuzu bilmiyordu. Hindistan'dan sonra en çok üretim  kapasitesine sahip 2. ülke olan Türkiye'yi artık herkes üretim merkezi olarak  kabul etti." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Rusya'ya yapılan mücevher ihracatında 300-350 milyon dolarlık kayıp  yaşandığına işaret eden Güner, "Sektörün beklentisi, turizm yörelerindeki  mücevher dükkanlarının geri kazanılması için bir kurulun toplanıp turizm  yörelerinde mücevher dükkanlarının neden kapandığıyla ilgili bir çalışma  yapılması." dedi.

Güner, turizm yöresinde mücevher satılmasının gizli ihracat olduğunu  ve bu durumun piyasayı canlı tuttuğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turistin harcamasını en çok artıran mücevher sektörü. Turizm  yörelerinde 3-4 bine yakın mücevher dükkanı kapandığı için turist harcamasının  ortalaması düştü. 10 sene önceki kredi kartlarına baksınlar, mücevher sektörü  yurt dışına kaç paralık mücevher satmış, şimdi baksınlar bir de... Bu sistemi bir  yerden başlayıp tekrar düzeltmemiz lazım. Türkiye'deki bu komisyon işlerini  halletmemiz lazım. Çünkü yüzde 40-50 komisyonlar  sektörü bu duruma getirdi."

Türkiye'de 4 bin civarı dükkanın kapandığı öngörüsünde bulunan Güner,  "Bu dükkanlar en az 1'er milyon ciro yapsa, 4 milyar dolar yapar. En az bin tane  halı dükkanının kapandığını düşünün, onların ciroları bizimkinin 3 misli. Bence,  sektörün 2-2,5 milyar dolar kaybı var. Türkiye'de halıdan çok kuyum dükkanı  kapandı. Tatile gelen bir turiste 30 binden 100 bin dolara kadar mücevher  satıyoruz. Bu komple otele bıraktığı paradan daha kıymetli." ifadelerini  kullandı.

DEİK, iş imkanlarının yerinden izlenmesinin önem kazandığı durumlarda  Yönetim Kurulunun kararı ve Bakanlığın onayıyla yurtiçinde veya yurtdışında  temsilcilikler açabilecek.

DEİK organları, başkanlarının daveti üzerine üye tam sayılarının salt  çoğunluğu ile toplanacak ve hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar alacak.  Oylamalarda eşitlik halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: -0,18% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,5004 Değişim: 0,16%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5314
Açılış: 32,4475
34,8112 Değişim: 0,26%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8371
Açılış: 34,721
2.476,53 Değişim: 0,58%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.476,62
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.