2015 altın yatırımcısı için fırsat

14.01.2015 - 06:03 | Son Güncelleme :

Barclays'a göre; altın, ABD'de faizlerin artacağı beklentisi ile kayıplarını daha da genişletecek

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/barclays.jpg">

Altın bu yıl, Barclays Plc'ye göre,  ABD'de faiz artışı ile birlikte, kayıplarını genişletecek ve bu durum, Asya talebinden dolayı gerçekleşebilecek bir sıçramadan yararlanmak üzere yatırımcılara alım fırsatı sağlayabilir.

Suki Cooper ve Kevin Norrish raporlarında, fiyatların ons başına 1,130 doların altına ineceği tahmininde bulunarak, 'Altın fiyatlarının 2015 yılında yeni dip seviyeleri test etmesini bekliyoruz' dedi ve 'Bu ve gelecek yılın dip seviyeleri muhtemelen, uzun vadeli yatırımcılara cazip giriş seviyesi fiyatları sağlayacak' şeklinde görüş bildirdi.

Altın geçen yıl, ABD'de hisse senetlerinin iyileşen ekonomi ile birlikte rekor seviyelere yükselmesi, doların değer kazanması ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının kayıplarını daha da genişletmesinin etkisi ile değer kaybetti ve böylelikle, 2000'den bu yana ilk kez iki yıl üst üste düşüş göstermiş oldu. Analistler, fiziki piyasanın bu yıl daha fazla destekleyici konumda göründüğünü, ancak bunun altın üzerinde baskı oluşturan ekonomik sıkıntıların etkilerini gidermeye yetmeyeceğini kaydettiler,Cooper ve Norrish, raporlarında, Altının makro ortamın insafına kalmış durumu devam ediyor, dedi ve Haziran ayında yükseliş tahmininde bulunarak, Metal, doların euro karşısında en son 10 yılı aşkın süre önce görülen seviyelere yükselmesi ve ABD'nin muhtemelen dokuz yıl sonra ilk kez faiz artırımına gideceği beklentilerinden kaynaklanan engeller ile karşı karşıya şeklinde görüş bildirdi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,244.29 dolara kadar çıkarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 11:48'de 1,238.93 dolara geldi. Bu yükseliş, küresel hisse senetlerindeki kayıplar, petroldeki satış dalgasının yoğunlaşması ve ABD'de ücretlerin düştüğünü gösteren verinin Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmada yavaş davranacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından geldi. Altın bu yıl yüzde 4.6 yükseldi.

Goldman'ın Görüşü

Cooper ve Norrish, altın fiyatlarının 2015 yılında daha da düşeceği tahmininde bulunan Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA analistlerine katılırken, Australia & New Zealand Banking Group Ltd. ve TD Securities Ltd., fiyatlarda bir sıçrama bekliyor. Metal, 2013 yılında yüzde 28'lik sert bir kayıp yaşadıktan sonra, geçen yıl yüzde 1.4 daha düştü.

Barclays, raporunda, altının ilk çeyrekte muhtemelen ortalama 1,200 dolar, ikinci çeyrekte 1,180 dolar, Temmuz-Eylül döneminde 1,130 dolar ve bu yılın son çeyreğinde ise 1,170 dolar seviyesinde seyredeceğini kaydetti. Analistlere göre, fiyatlar Nisan 2010'dan bu yana ilk kez 1,130 doları kıracak.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi 8 Ocak'ta, ABD'de borçlanmanın daha maliyetli hale geleceği bneklentisi ile, rekor seviyeye yükseldi. Bu yıl para politikası kararlarında oy kullanma hakkına sahip San Francisco Fed Başkanı John Williams, güçlü istihdam piyasası ivmesi ve zayıf ücret artışları ortamında, faizlerin Haziran ayında artırılmasının zor ve ucu ucuna verilebilecek bir karar olduğunu söyledi. Başkan Janet Yellen, faiz artırımının Nisan sonunda önce olma olasılığının düşük olduğunu kaydetti.

Barclays analistlerine göre, altında bayatlamış olarak nitelenen pozisyonların bu yılki düşüşler tarafından ortaya çıkarılması ve fiziki piyasanın yeniden ön plana çıkması, doğudan gelen alımların öncülüğünde bir sonraki yukarı hareketin yolunu açabilir.

Çin Altın Birliği, Haziran ayında yaptığı açıklamada, batıdan doğuya doğru küresel altın akışının, artan gelirlerin talebi güçlendirmesi ile birlikte, muhtemelen yirmi yıla kadar bir süre daha devam edeceğini belirtti. Dünya Altın Konseyi, Hindistan ve Çin'in en büyük tüketiciler olması ile birlikte, Asya'nın, mücevher, külçe ve sikke altın tüketiminin yaklaşık yüzde 63'ünü gerçekleştirdiğini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.976 Değişim: 1,92% Hacim : 41.827 Mio.TL Son veri saati : 12:41
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3298 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0275 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.281,64 Değişim: 0,18%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.